het QalandarMeteo Project “Hoe kun je weer denken” biedt een training aan:

BUIEN

Je bent buitensporter en je wilt kunnen inschatten of het lokale weer een risico gaat vormen. Hoe kun je de wolkenvorming inschatten?

Deze cursus gaat over het onderkennen van de ontwikkeling van buien. Belangrijk hiervoor is kennis van de verticale bewegingen in de lucht, die zichtbaar zijn aan de hand van dezelfde wolken die jou straks op noodweer gaan trakteren.

 

De afgelopen 25 jaar zijn de inzichten in de ontwikkeling van onweersbuien, buienfronten en wervelwinden sterk verbeterd. Hieruit blijkt dat inzicht in waarneming van de vertikale processen en windschering twee belangrijke factoren zijn in de beoordeling van de bui-ontwikkeling.

 

Naast de directe waarneming zijn er nu ook 8-daagse verwachtingen voor het vertikaal gedrag van de atmosfeer beschikbaar voor de amateur, zodat je ook tijdens je planning hier rekening mee kunt houden.

 

Tijd voor een cursus!

 

Vijf sessies:

1.      - Meerdere perspectieven in de meteorologie: synoptisch en mesoschaal
- Introductie in de dynamiek van convectie en windschering

2.      Cel & Multicel: basiselementen van de bui

3.      Mesoschaal Convectief Systeem: het buienfront & buien binnen regenperiodes

4.      Supercel: de combinatie van convectie en windschering - tijd voor echte buien

5.      Beschadigende wind: de vortex als essentieel gereedschap voor meteorologisch geweld en valwinden, uiting van instabiele luchtlagen

 

Het doel van de cursus is inzichten en vaardigheden te verwerven die helpen bij de verwachting en de waarneming van het lokaal gevormde weer.

 

Doelgroep

1.      Mensen die geďnteresseerd zijn in buiig weer

2.      Mensen die buiten actief zijn, waarbij heftige weersomstandigheden in de vorm van onweer, hagel, windstoten en bliksem gevaar kunnen opleveren.

 

Kosten ~€ 50,-

 

Data: najaar 2015: 29 sept, 6, 13, 20, 27 okt. tijd: 19.30-22.00u

 

Info en aanmelden: Otto Huizinga, otto@wxs.nl  - tel. 053 4340020