Het weer in de aanloop naar de vuurwerkramp.

Door: Johan Effing.

Om over de vuurwerkramp iets te schrijven moet je natuurlijk wel erg voorzichtig zijn. Omdat ik een duidelijke beschrijving van het weer rond dit rampzalige gebeuren in Enschede nergens heb gelezen, het kan mij ook ontgaan zijn, lijkt het me toch even goed om er alsnog wat aandacht aan te besteden. Hier voor gaan we eerst even terug naar de stads brand van 7 mei 1862. Wat heeft het weer van voor de vuurwerkramp te maken met de stads brand van 7 mei 1862, natuurlijk niets. Maar de beide rampen Enschede gebeurden wel in een periode van sterk drogend voorjaarsweer.

Zes dagen na het bezoek van Koning Willem III brandde de stad op 7 mei 1862 bijna helemaal af. Oorzaak: Ergens sloeg de vlam in de pan waarna brand uitbrak en het vuur gretig voedsel vond in de nog niet opgeruimde versieringen van het Koninklijk bezoek. Een droge zuidenwind, opgewekt door een onweersfront boven het westen van ons land joeg het vuur door de stad dat toen nog uit een veelal houten bebouwing bestond Het is duidelijk, dat, als het flink geregend had er misschien niets gebeurd zou zijn.

Ook in de week en de dagen voor de dramatische vuurwerkramp was er sprake van een zeer uitzonderlijke weersituatie. Het was in die periode voor de ramp ontzettend (record) warm en droog voor de tijd jaar met  maar liefst 9 dagen van 25 graden en hoger. (Eigen waarnemingen.) De zon scheen over de periode van 1 mei t/m 13 mei maar liefst 115 uren. (Waarneming KNMI Vliegbasis Twente.) Op de middag van de ramp daalde de luchtvochtigheid naar 24%. (Eigen waarnemingen) Alles was hier door tot op het bot uitgedroogd.  Uit eigen ervaring van de bouwplaats weet ik bovendien dat de temperatuur in de ijzeren containers bij felle langdurige zonschijn erg hoog kan oplopen. Of een ramp van deze omvang ook gebeurd zou zijn als we normaal mei weer zouden hebben gehad met af en toe wat regen of een bui en lagere temperaturen dat laat ik liever aan de beoordeling van deskundigen over. Maar het is wel merkwaardig, dat zich beide rampen voordeden in een periode van extreem droog mei weer. 

U kunt het weersverloop van mei 2000 zien in vorm van een grafiek, u kunt hem vergroten door er op te klikken.


Klik hier om het weer van mei 2000 te zien.

 

Top