Weercijfers van Vrijdag 29 September 2006

 

datum:
Maximum Temperatuur:
Minimum Temperatuur:
Grasminimum:
Uurlijks Gemiddelde:
Neerslag (soort):
Zonneschijnduur:

 2006-09-29  
 22  
 11.4  
 8.9  
 17.3  
 regen  
 2.8  

  Helder/zonloos:
  Windsnelheid(max) in m/s:
  Windrichting:
  Luchtdruk 07 uur (hpa):
  Luchtdruk 19 uur (hpa):
  Luchtvochtigheid (min):
  :

 h
 8
 zzo
 1008
 1006
 56
 

 

Een mooie diaserie zien over het weer?
Informeer dan hier.

Johan Effing (C) & Albert Oude Nijhuis (C)


Vandaag nog droog en warm. Vanaf morgen onbestendiger. Een stuk frisser en grotere regenkansen.

Losser 29 September 2006 08.11 uur.

Vanmorgen heb ik er toch enige moeite mee op mijn gedachten weer op het rechte pad te krijgen. Twee avonden achtereen een spreekbeurt voor een groep vrouwen ergens in het Twentse land en een database met weercijfers op de homepage die niet goed werkt. Zodat we via deze site niet meer goed kunnen volgen hoe deze september maand er t.o.z. van andere september maanden er voor staat. Of dit probleempje wat eigenlijk geen probleem is zich nog langer zal voordoen dat weet ik niet. Als vanavond na het invoeren van de cijfers het nog niet goed werkt dan ga ik eens contact opnemen met de Webmaster. Of dit weerverhaal nog veel wordt gelezen daar begin ik de laatste tijd ook weer twijfels over te krijgen. Want het aantal reacties dat ik de laatste tijd ontvang is erg klein. Bijna elke dag wordt bij dit saaie weer de site nog door meer dan 500 belangstellenden bezocht. Nog enkele dagen dan is het saaie weer afgelopen. Want het ziet er nu toch wel langzaam naar uit dat de depressies wat dichter in de buurt komen. Of het neerslag cijfer van september nog boven de 10 mm gaat uit komen door de regen die morgen wordt verwacht dat is nog even afwachten. Want er zijn tot nu toe nog maar drie september maanden geweest met een neerslagsom van onder de 10 mm. Het waren de september maanden van de jaren 1959 1996 en 1977 Over het weer vandaag is niet zoveel te vertellen. We gaan opnieuw een voor de tijd van het jaar een veel te warme dag tegemoet. Vandaag wil ik weer eens eindigen met de extremen van 29 september. Dat het vroeger ook wel eens warm wilde worden bewees de 29e september van 1934 toen het 28 graden werd. Maar het is op deze datum ook wel eens erg koud geweest met -1.5 graden onder nul in 1921. Voor de natste 29 september moeten we helemaal terug naar 1871 toen er 19.8 mm naar kwam. Geniet hier langs de oostgrens vandaag nog maar eens lekker van een van de laatste nazomerdagen, want met oktober op de kalender lijkt het een stuk onbestendiger te worden Tot morgen, Johan Effing.

(Er schijnt nog steeds een storing te zijn in de database want alle links werken niet zoals het hoort.)

Moesson op komst door warme Noordzee-water

Van een onzer verslaggevers

   

AMSTERDAM, vrijdag

       De huidige recordwarmte van het Noordzeewater is een ware tijdbom onder het rustige herfstweer van de afgelopen tijd.
        De temperatuur van het zeewater bedraagt momenteel negentien graden, hetgeen nog nooit is vertoond rond deze tijd van het jaar. Normaal gesproken is het water begin oktober alweer afgekoeld tot circa veertien graden. De extreem hoge watertemperatuur kan grote gevolgen krijgen als straks een noordwestelijke stroming over zee de kop opsteekt.
        
Heftig
        Een dergelijke weerstroom, die poollucht meevoert, is heel normaal in het Nederlandse najaar. Als deze koude lucht in aanraking komt met het extreem opgewarmde zeewater ontstaat grote instabiliteit. Dit zal dan prompt langdurige periodes van moessonachtige regen in ons land brengen.

 

 

       „Te vergelijken met, of zelfs nog erger dan de langdurige en heftige regenperiode van afgelopen augustus”, aldus weerman Harry Geurts van het KNMI.
              Hij voegt er geruststellend aan toe dat een noordelijke stroming er voorlopig niet lijkt aan te komen. „Zelfs bij de maandvoorspellingen die we tegenwoordig bij wijze van experiment doen, blijft de stroming uit de zuidelijke hoek komen. Voor zover we nu kunnen bezien, blijft het tot ver in oktober relatief warm weer.”
        De hoge temperatuur van het Noordzeewater is volgens Geurts te wijten aan de warme maanden juli en september en het tot nu toe uitblijven van de eerste herfststormen. „Als er een paar flinke depressies overtrekken, zorgt de vermenging met het regenwater al snel voor een flinke afkoeling.”

 

 

Klik hier voor de hoogste en  laagste temperaturen in Rusland.

Klik hier voor een winterverwachting uit de hoek van de wetenschap .

Europese neerslag radar Meteox  (Nieuw )

Tip voor de vakantie, fiets eens een keer de Gildehaus - Dinkelroute. Klik hier voor meer informatie.