Weercijfers van Maandag 11 Mei 2009

 

datum:
Maximum Temperatuur:
Minimum Temperatuur:
Grasminimum:
Uurlijks Gemiddelde:
Neerslag (soort):
Zonneschijnduur:

 2009-05-11  
 17.8  
 5.5  
 4.3  
 11.8  
 droog  
 7  

  Helder/zonloos:
  Windsnelheid(max) in m/s:
  Windrichting:
  Luchtdruk 07 uur (hpa):
  Luchtdruk 19 uur (hpa):
  Luchtvochtigheid (min):
  :

 helder
 12
 N
 1020
 1020
 45
 

 

Een mooie diaserie zien over het weer?
Informeer dan hier.

Johan Effing (C) & Albert Oude Nijhuis (C)


Vooral vanmorgen veel bewolking waaruit een spat zou kunnen vallen. Verder voor het gevoel een frisse noordooster.

Losser 11 Mei 2009 08.17 uur.

Aan de luchtdruk veredeling zoals ik die vanmorgen heb gezien op de GFS site zal heel wat moeten veranderen willen we de twee zomerse dagen nog binnenhalen die normaal zijn voor een meimaand. Wat er vanmorgen te zien was wijst niet in de richting van boven normale temperaturen, waarmee de meimaanden van de laatste jaren zo rijkelijk waren bedeeld. Wat zien we op het ogenblik, is een blokkade boven de Noordzee en ScandinaviŽ die de neiging heeft de komende week, weken zich terug te trekken naar het noorden van de oceaan. Maar een echte west circulatie lijkt er ook niet op komst te zijn. Ik ben toch wel zeer benieuwd hoe het in deze meimaand verder zal gaan.
Gisteren een prachtige Moederdag met hier in het dorp bijna 23 graden, maar ook op het platteland kwam de temperatuur ruim boven de 20 graden uit. Gistermiddag in Losser om precies te zijn 22.9 en de VB 20.5 graden.
Vanmorgen zag het er even dreigend uit. Een langgerekt front dat in Duitsland veel regen en grote temperatuur verschillen veroorzaakt komt juist ten zuiden van ons tot stilstand. Hieruit zouden vanmorgen enkele spatjes kunnen vallen net als zaterdag avond.
De berekeningen van vanmorgen waren, dat het front een groot deel van de week net ten zuiden van ons blijft. Heb vanmorgen zelfs een verwachting gezien dat er over de gehele week hier maar 0.2 mm regen naar beneden zou kunnen komen. Maar dit wordt in volgende berekeningen vast weer aangepast. Het KNMI houdt in haar verwachting voor sommige dagen van deze week wel een heel ruime marge aan, van 0 tot 12 mm   Op dit neerslagkaartje van de GFS is te de berekende noordelijke positie van het regengebied mooi te zien. Als dit zo blijft zou het de hele week wel eens aan de koele kant kunnen blijven met nogal wat bewolking en heeft de temperatuur moeite de 20 graden te halen.
Vandaag de eerste van de vier IJsheiligen , Sint Mamertus. Deze heeft het in 1928 al eens een keer -3.7 graden laten vriezen. 
Tot morgen. Johan Effing

Klik hier voor enkele plaatjes die ik zaterdag in Silvolde heb gemaakt. (Achterhoekse weerdag)

Meteogram voor Losser 
Vakantie weerwegwijzer voor Losser
Weersvooruitzichten voor Losser (Weeronline)
Uitgebreide berekeningen 16 dagen vooruit Vliegbasis Twente (GFS plots)
14 daagse weersverwachting Enschede   (site buienradar)
Berekening voor de lange termijn Losser   Noorse weerdienst (ECMWF)
Meteogram voor Gronau Westfalen (Kachelman)

Klik hier ook voor de buienradar
Gevoelstemperatuur. Buienradar

Laatste uren temperatuur verloop in Nederland. Buienradar  
Laatste bewolkingbeeld. Sat 24.nl   


Gegevens Weerstation Losser noord op Aweka.

Meer dan 6000 prachtige fotoís over het weer
Fotoalbum Luchtvaartweerwaarnemers Schiphol (Peter de Vries)
Welcome to"Russia's Weatherserver" Server! 
Deutsche Wetter Fernsehen.
Laagste temperaturen en sneeuwhoogten in Rusland

Links naar de geschiedenis van het klootschieten.
De klootschieters wedstrijd tussen Oldenzaal en Ootmarsum in 1747

Weblog: Egbert van Hattem Journalistieke Producties
Weblog: Mariette Effing  KoorEnZo   
Koken met Carol Effing Hofstreek FM

 

De neerslagbeelden worden samengesteld uit de waarnemingen van de KNMI-neerslagradar in De Bilt en Den Helder. De werking van een neerslagradar berust op het principe dat een gedeelte van de uitgezonden elektromagnetische straling door neerslagdeeltjes wordt teruggekaatst en weer in de radarinstallatie wordt opgevangen. De sterkte van de terugontvangen elektromagnetische straling is een maat voor de neerslagintensiteit. Het tijdverschil tussen het uitzenden en het ontvangen is een maat voor de plaats van de neerslag. Elke vijf minuten wordt uit de waarnemingen van de beide neerslagradars een beeld samengesteld. De neerslag wordt in een neerslagbeeld weergegeven met een aantal kleuren, die een indicatie zijn voor de neerslagintensiteit.
U ziet hier dus geen wolken.
Door de neerslagbeelden achter elkaar te presenteren kan een indruk worden verkregen omtrent de ontwikkeling van de neerslag, intensiteitverandering, trekrichting en treksnelheid.