Weercijfers van Dinsdag 12 Mei 2009

 

datum:
Maximum Temperatuur:
Minimum Temperatuur:
Grasminimum:
Uurlijks Gemiddelde:
Neerslag (soort):
Zonneschijnduur:

 2009-05-12  
 18.1  
 4.9  
 3.7  
 12.2  
 droog  
 12.3  

  Helder/zonloos:
  Windsnelheid(max) in m/s:
  Windrichting:
  Luchtdruk 07 uur (hpa):
  Luchtdruk 19 uur (hpa):
  Luchtvochtigheid (min):
  :

 helder
 13
 ENE
 1024
 1021
 27
 

 

Een mooie diaserie zien over het weer?
Informeer dan hier.

Johan Effing (C) & Albert Oude Nijhuis (C)


Droogte duurt voorlopig nog voort. Eerst donderdag worden er voor onze omgeving enkele mm verwacht.

Losser 12 Mei 2009 08.20 uur.

De afgelopen nacht is de temperatuur in de bebouwde kommen iets meer onderuit gegaan dan op het platteland. Vanmorgen om zes uur half zeven stond de temperatuur op mijn station op vijf graden. Op hetzelfde tijdstip was het op de Vliegbasis Twente ruim een graad warmer. Bij een heldere hemel koelt het op het platteland normaal gesproken meer af dan in de bebouwde kom. Dit omgekeerde verschil is waarschijnlijk het gevolg dat de noordoosten wind de hele nacht is blijven waaien. Het verschil kan misschien ook het gevolg van de opstelling van de instrumenten.
Het weerstation van de Vliegbasis volg ik de laatste tijd erg nauwkeurig. Omdat nu ook de waarden gemeten op tien cm boven het gras op het internet zijn te vinden. Zo is zondagmorgen daar de temperatuur op tien cm boven het gras tot -0.4 graden onderuit gegaan. Twente is daardoor waarschijnlijk het enige station in Nederland geweest waar het deze maand tot lichte nachtvorst is voorgekomen.
Gisteravond heb ik de extremen van de meimaand even doorgekeken. Daar zag ik dat de extremen in mei vroeger ook al eens ontzettend groot zijn geweest. In mei 1922 heeft zich het fenomeen voorgedaan van vier tropische dagen achtereen. Op 24 en 25 mei is de temperatuur toen zelfs opgelopen naar 33.7 graden. Het is nog altijd een van de vroegste hittegolven die zich in Nederland. In de eerste helft van de jaren twintig hebben zich in het Nederlandse klimaat meer bijzondere weerverschijnselen voorgedaan. 1921 was in de meeste streken van Nederland de droogste uit de weer geschiedenis. Als ik het goed heb viel er in dat jaar maar 321 mm . Zeer bijzonder was ook de zeer vroege en strenge vorstperiode van 1925 die al eind november begon. In de tweede helft van december is toen op de diep bevroren ondergrond bijzonder veel regen gavallen waardoor er grote overstromingen ontstonden.
Vandaag blijft de schrale noordoosten wind gewoon doorstaan. In het meteogram van Gronau staat dat er voor vandaag 14.1 uur zon zijn berekend. De droogte die eind maart is begonnen krijgt daardoor nieuw impulsen. Ook de komende dagen wordt er door de geblokkeerde luchtdruk verdeling geen neerslag van betekenis verwacht. Donderdag zou er misschien enkele mm kunnen vallen. In de middagtemperatuur komt maar weinig verandering. Tot morgen, Johan Effing

Meteogram voor Losser 
Vakantie weerwegwijzer voor Losser
Weersvooruitzichten voor Losser (Weeronline)
Uitgebreide berekeningen 16 dagen vooruit Vliegbasis Twente (GFS plots)
14 daagse weersverwachting Enschede   (site buienradar)
Berekening voor de lange termijn Losser   Noorse weerdienst (ECMWF)
Meteogram voor Gronau Westfalen (Kachelman)

Klik hier ook voor de buienradar
Gevoelstemperatuur. Buienradar

Laatste uren temperatuur verloop in Nederland. Buienradar  
Laatste bewolkingbeeld. Sat 24.nl   


Gegevens Weerstation Losser noord op Aweka.

Meer dan 6000 prachtige foto’s over het weer
Fotoalbum Luchtvaartweerwaarnemers Schiphol (Peter de Vries)
Welcome to"Russia's Weatherserver" Server! 
Deutsche Wetter Fernsehen.
Laagste temperaturen en sneeuwhoogten in Rusland

Links naar de geschiedenis van het klootschieten.
De klootschieters wedstrijd tussen Oldenzaal en Ootmarsum in 1747

Weblog: Egbert van Hattem Journalistieke Producties
Weblog: Mariette Effing  KoorEnZo   
Koken met Carol Effing Hofstreek FM

 

De neerslagbeelden worden samengesteld uit de waarnemingen van de KNMI-neerslagradar in De Bilt en Den Helder. De werking van een neerslagradar berust op het principe dat een gedeelte van de uitgezonden elektromagnetische straling door neerslagdeeltjes wordt teruggekaatst en weer in de radarinstallatie wordt opgevangen. De sterkte van de terugontvangen elektromagnetische straling is een maat voor de neerslagintensiteit. Het tijdverschil tussen het uitzenden en het ontvangen is een maat voor de plaats van de neerslag. Elke vijf minuten wordt uit de waarnemingen van de beide neerslagradars een beeld samengesteld. De neerslag wordt in een neerslagbeeld weergegeven met een aantal kleuren, die een indicatie zijn voor de neerslagintensiteit.
U ziet hier dus geen wolken.
Door de neerslagbeelden achter elkaar te presenteren kan een indruk worden verkregen omtrent de ontwikkeling van de neerslag, intensiteitverandering, trekrichting en treksnelheid.