Weercijfers van Woensdag 13 Mei 2009

 

datum:
Maximum Temperatuur:
Minimum Temperatuur:
Grasminimum:
Uurlijks Gemiddelde:
Neerslag (soort):
Zonneschijnduur:

 2009-05-13  
 20.3  
 7.9  
 6.4  
 14.8  
 droog  
 13.1  

  Helder/zonloos:
  Windsnelheid(max) in m/s:
  Windrichting:
  Luchtdruk 07 uur (hpa):
  Luchtdruk 19 uur (hpa):
  Luchtvochtigheid (min):
  :

 helder
 11
 ENE
 1021
 1016
 34
 

 

Een mooie diaserie zien over het weer?
Informeer dan hier.

Johan Effing (C) & Albert Oude Nijhuis (C)


Opnieuw een prachtige heldere dag met veel zon en twintig graden. Iets minder wind dan gisteren.

Losser 13 Mei 2009 08.29 uur.

Het minimum is vanochtend ruim drie graden hoger gebleven dan gistermorgen. We zijn dus toch in iets minder koude lucht terechtgekomen, daardoor gaan we vandaag`hoogstwaarschijnlijk een warme dag 20+  tegemoet. Mei heeft tot gisteren nog maar drie van deze warme dagen gebracht. Dit is toch wel een beetje aan de magere kant, omdat mei normaal negen van deze dagen produceert. Omdat de windrichtingen de komende tijd gezien de luchtdrukverdeling nog aflandig blijft mogen we zeker meer van deze warme dagen verwachten.
Gisteren heb ik het even gehad over het voorkomen van grondvorst. Een oplettende bezoeker berichtte mij, dat het ook op de andere waarnemingsstations van het KNMI in Nederland aan de grond in mei al iets heeft gevroren. En vanmorgen kwam er een bericht binnen ergens uit het noorden van het land dat daar gistermorgen het gras met ijs bedekt is geweest.
Op de site van MeteoConsult staat nu een bijzonder boeiend artikel over hoe de zomer van 2009 zou kunnen gaan verlopen. Men verwacht in het artikel een betere en warmere zomer dan in 2007 en 2008  Als we hier even de gemiddelde temperatuur van deze drie zomermaanden even bijzetten van respectievelijk  17.2 en 17.3 graden dat moet de zomer van 2009 toch wel bijzonder warm worden t. o. z.  van vroeger.
Als dit allemaal uitkomt dat gaan we misschien opnieuw een hete zomer tegemoet. De patronen op de weerkaarten van de laatste maanden die verraden dat al een beetje. Veel hogedrukgebieden ten oosten en ten noorden van ons en een westcirculatie die maar niet op gang wil komen.
Over de zomers vanaf 1706 heb ik een leuke pagina gemaakt. Hiervoor heb ik de zomercijfers gebruikt van De Bilt zoals die op de site van het KNMI staan. In sommige extreme zomers (de schuine getallen in de cellen zijn links) kan men doorklikken naar gebeurtenissen die met het weer van die zomer te maken hebben.

Vandaag de derde IJsheilige Sint Servatius, wie van deze heilige iets meer wil weten die kan hier klikken.

Tot morgen, Johan Effing


Het prachtige heldere weer was gistermorgen uitermate geschikt voor het maken van enkele plaatjes. Samen met een ITC student uit IndonesiŽ (Sumatra) die ik tijdens het  fotograferen ontmoette hebben  we gistermorgen in de vogelhut van de Oelermars zulke plaatjes kunnen maken.

Meteogram voor Losser 
Vakantie weerwegwijzer voor Losser
Weersvooruitzichten voor Losser (Weeronline)
Uitgebreide berekeningen 16 dagen vooruit Vliegbasis Twente (GFS plots)
14 daagse weersverwachting Enschede   (site buienradar)
Berekening voor de lange termijn Losser   Noorse weerdienst (ECMWF)
Meteogram voor Gronau Westfalen (Kachelman)

Klik hier ook voor de buienradar
Gevoelstemperatuur. Buienradar

Laatste uren temperatuur verloop in Nederland. Buienradar  
Laatste bewolkingbeeld. Sat 24.nl   


Gegevens Weerstation Losser noord op Aweka.

Meer dan 6000 prachtige fotoís over het weer
Fotoalbum Luchtvaartweerwaarnemers Schiphol (Peter de Vries)
Welcome to"Russia's Weatherserver" Server! 
Deutsche Wetter Fernsehen.
Laagste temperaturen en sneeuwhoogten in Rusland

Links naar de geschiedenis van het klootschieten.
De klootschieters wedstrijd tussen Oldenzaal en Ootmarsum in 1747

Weblog: Egbert van Hattem Journalistieke Producties
Weblog: Mariette Effing  KoorEnZo   
Koken met Carol Effing Hofstreek FM

 

De neerslagbeelden worden samengesteld uit de waarnemingen van de KNMI-neerslagradar in De Bilt en Den Helder. De werking van een neerslagradar berust op het principe dat een gedeelte van de uitgezonden elektromagnetische straling door neerslagdeeltjes wordt teruggekaatst en weer in de radarinstallatie wordt opgevangen. De sterkte van de terugontvangen elektromagnetische straling is een maat voor de neerslagintensiteit. Het tijdverschil tussen het uitzenden en het ontvangen is een maat voor de plaats van de neerslag. Elke vijf minuten wordt uit de waarnemingen van de beide neerslagradars een beeld samengesteld. De neerslag wordt in een neerslagbeeld weergegeven met een aantal kleuren, die een indicatie zijn voor de neerslagintensiteit.
U ziet hier dus geen wolken.
Door de neerslagbeelden achter elkaar te presenteren kan een indruk worden verkregen omtrent de ontwikkeling van de neerslag, intensiteitverandering, trekrichting en treksnelheid.