Weercijfers van Vrijdag 05 Juni 2009

 

datum:
Maximum Temperatuur:
Minimum Temperatuur:
Grasminimum:
Uurlijks Gemiddelde:
Neerslag (soort):
Zonneschijnduur:

 2009-06-05  
 15.7  
 3.2  
 -1.5  
 9.4  
 droog  
 5  

  Helder/zonloos:
  Windsnelheid(max) in m/s:
  Windrichting:
  Luchtdruk 07 uur (hpa):
  Luchtdruk 19 uur (hpa):
  Luchtvochtigheid (min):
  :

 helder
 8
 west
 1012
 1010
 45
 

 

Een mooie diaserie zien over het weer?
Informeer dan hier.

Johan Effing (C) & Albert Oude Nijhuis (C)


Aanhoudend koel met kans op een bui. Gaat er maandag en dinsdag regen van betekenis vallen?

Losser 5 Juni 2009 08.01 uur.

Lage temperaturen voor de tijd van het jaar komen door de verandering in het klimaat niet meer zo vaak voor als vroeger. Gisteren en eergisteren was het weer eens zover. We hebben geluk gehad dat deze lage temperaturen niet gepaard gingen met regen anders had het weer nog in een veel diepere dip gezeten. Gisteravond heb ik daarom eens even gekeken wanneer we voor de laatste keer echte koele zomer hebben meegemaakt. Hiervoor moet we helemaal terug naar 1993 We kunnen dus zeggen dat veel jonge mensen van onder 20 jaar nog nooit bewust een koele zomer hebben meegemaakt. Voor een zeer koele zomer met een etmaal temperatuur van beneden 14.9 graden gemeten over de drie zomermaanden moeten we helemaal terug naar 1964 Van deze zomers zijn er in de 20e eeuw acht voorgekomen. Je kunt het aantal koele tot zeer koele zomers bijna vergelijken met het aantal strenge tot zeer strenge winters want deze komen ook niet zo vaak voor. Een paar maanden geleden heb ik hier eens een overzicht van gemaakt en aan de redactie van Weerspiegel aangeboden voor publicatie.

Vandaag verandert er niet zoveel in het weer. De luchtdruk blijft hoog in de omgeving van IJsland Groenland. Samen met een depressie gebied boven ScandinaviŽ stroomt onafgebroken koude lucht naar ons land met vrij lage temperaturen. Zondag maandag en vooral dinsdag probeert zachte lucht die dan wordt aangevoerd aan de voorzijde van een laag ten zuidwesten van Ierland de koele lucht te verdrijven. De barometers boven het vaste land gaan dan wat omhoog. Maar een echt bolwerk van hoge druk boven het vasteland heb ik nog niet gezien. Aan het einde van de verwachtingskaarten, net voor de kortste dag lieten vanmorgen de computers de temperaturen boven midden Europa oplopen tot ver boven 30 graden. De zomer lijkt daar goede plannen te hebben. Maandag dinsdag zou er door het opdringen van de zachte lucht bij ons eindelijk wat regen van betekenis kunnen gaan vallen. Maar erg groot zijn de neerslag signalen nog niet. Morgen kijken we verder wat de zomer bij ons van plan is. Tot dan, Johan Effing            De natuur zal nog even geduld moeten hebben. Misschien maandag en dinsdag.

Meteogram voor Losser 
Tiendaagse verwachting voor Losser en omgeving (Foreca)

Vakantie weerwegwijzer voor Losser
Weersvooruitzichten voor Losser (Weeronline)
Uitgebreide berekeningen 16 dagen vooruit Vliegbasis Twente (GFS plots)
14 daagse weersverwachting Enschede   (site buienradar)
Berekening voor de lange termijn Losser   Noorse weerdienst (ECMWF)
Meteogram voor Gronau Westfalen (Kachelman)

Klik hier ook voor de buienradar
Gevoelstemperatuur. Buienradar

Laatste uren temperatuur verloop in Nederland. Buienradar  
Laatste bewolkingbeeld. Sat 24.nl   


Gegevens Weerstation Losser noord op Aweka.

Meer dan 6000 prachtige fotoís over het weer
Fotoalbum Luchtvaartweerwaarnemers Schiphol (Peter de Vries)
Welcome to"Russia's Weatherserver" Server! 
Deutsche Wetter Fernsehen.
Laagste temperaturen en sneeuwhoogten in Rusland

Links naar de geschiedenis van het klootschieten.
De klootschieters wedstrijd tussen Oldenzaal en Ootmarsum in 1747

Weblog: Egbert van Hattem Journalistieke Producties
Weblog: Mariette Effing  KoorEnZo   
Koken met Carol Effing Hofstreek FM

Zevendagenverwachting voor Losser en omgeving

De neerslagbeelden worden samengesteld uit de waarnemingen van de KNMI-neerslagradar in De Bilt en Den Helder. De werking van een neerslagradar berust op het principe dat een gedeelte van de uitgezonden elektromagnetische straling door neerslagdeeltjes wordt teruggekaatst en weer in de radarinstallatie wordt opgevangen. De sterkte van de terugontvangen elektromagnetische straling is een maat voor de neerslagintensiteit. Het tijdverschil tussen het uitzenden en het ontvangen is een maat voor de plaats van de neerslag. Elke vijf minuten wordt uit de waarnemingen van de beide neerslagradars een beeld samengesteld. De neerslag wordt in een neerslagbeeld weergegeven met een aantal kleuren, die een indicatie zijn voor de neerslagintensiteit.
U ziet hier dus geen wolken.
Door de neerslagbeelden achter elkaar te presenteren kan een indruk worden verkregen omtrent de ontwikkeling van de neerslag, intensiteitverandering, trekrichting en treksnelheid.