Weercijfers van Dinsdag 14 Juli 2009

 

datum:
Maximum Temperatuur:
Minimum Temperatuur:
Grasminimum:
Uurlijks Gemiddelde:
Neerslag (soort):
Zonneschijnduur:

 2009-07-14  
 25.9  
 10.5  
 7.5  
 19.1  
 droog  
 10.5  

  Helder/zonloos:
  Windsnelheid(max) in m/s:
  Windrichting:
  Luchtdruk 07 uur (hpa):
  Luchtdruk 19 uur (hpa):
  Luchtvochtigheid (min):
  :

 helder
 8
 zzw
 1011
 1012
 46
 

 

Een mooie diaserie zien over het weer?
Informeer dan hier.

Johan Effing (C) & Albert Oude Nijhuis (C)


Ook vandaag weer een warme dag. De kans op een bui blijft.

Losser 14 Juli 2009 08.12 uur.

Een uur voor zonsopkomst waren ze in noordelijke richting weer te zien, lichtende nachtwolken die zich op een hoogte bevinden van 70 tot 80 km . Een poging om ze te fotograferen was toch mislukt omdat mijn toestel daar niet voor geschikt is. En om aan het einde van de nacht als je nog half in de slaap bent dit uit te proberen daar heb ik maar van afgezien. Wel heb ik vanmorgen voor ik aan dit praatje begon nog snel even een plaatje gemaakt van de maan die door de snel bewegende cirrusbewolking scheen.
Deze cirrus bewolking dreef met grote snelheid naar het noordoosten. Een teken dat het allesbehalve rustig is in de atmosfeer. En dat deze atmosfeer vandaag nog wel voor een bui zou kunnen gaan zorgen. Want langs het front dat van zuidwest naar noordoost over midden Europa loopt kunnen zich spontaan onweersbuien ontwikkelen. Want bij hoge windsnelheden in de atmosfeer kunnen bellen met koude lucht gemakkelijk aan het waarnemingsnet ontsnappen waardoor er zich toch een bui kan ontwikkelen.
Voor de weeramateurs toch weer interessante weersituaties. Dat geld ook voor de komende dagen en vooral het weekend als storingen proberen de scheidingslijn met de zeer warme lucht naar het zuidoosten te verplaatsen. We komen dan in het weekend tijdelijk in koelere lucht terecht. In de loop van de volgende week lijkt dit spelletje in de atmosfeer zich te gaan herhalen. En het lijkt er nu op dat dit meer succes zal hebben omdat dan een depressie wat dichterbij komt. Of dit een echte zomerdepressie zal worden waar de modellen al enige op zinspelen dat is nu nog niet in te schatten. Het lijkt nu wel bijna zeker dat de Hondsdagen misschien wisselvallig zullen beginnen. Dit zijn toch niet zulke goede vooruitzichten voor het verdere verloop van deze wisselvallige zomer.
Gisteren de 53e warme dag vergeleken met de achterons liggen zomer geen slechte score. Klik hier voor een overzichtje van de zomer tot gisteren. Tot morgen, Johan Effing

22 prachtige onweersplaatjes op site van Wettercentrale.

Leuk filmpje Nederlands Kampioenschap Klootschieten  (You Tube)  

Verschillende filmpjes Klootschieten Noord Duitsland

 

Meteogram voor Losser 

Tien minuten waarnemingen Vliegbasis Twente

Link naar site MeteoConsult met radar beelden speciaal voor Losser en omgeving.

Vakantie weerwegwijzer voor Losser

Uitgebreide berekeningen 16 dagen vooruit Vliegbasis Twente (GFS plots)

Berekening voor de lange termijn Losser   Noorse weerdienst (ECMWF)

Meteogram voor Gronau Westfalen (Kachelman)

Klik hier ook voor de buienradar
Gevoelstemperatuur. Buienradar

Laatste bewolkingbeeld. Sat 24.nl   
Actueel onweer en bewolking boven Europa  (Bron : Meteox)

Gegevens Weerstation Losser noord op Aweka.

Meer dan 6000 prachtige foto’s over het weer
Fotoalbum Luchtvaartweerwaarnemers Schiphol (Peter de Vries)
Welcome to"Russia's Weatherserver" Server! 
Laagste temperaturen en sneeuwhoogten in Rusland

Links naar de geschiedenis van het klootschieten.
De klootschieters wedstrijd tussen Oldenzaal en Ootmarsum in 1747

Weblog: Egbert van Hattem Journalistieke Producties
Weblog: Mariette Effing  KoorEnZo   
Koken met Carol Effing Hofstreek FM

Neerslagradar MeteoConsult ook met onweer

De neerslagbeelden worden samengesteld uit de waarnemingen van de KNMI-neerslagradar in De Bilt en Den Helder. De werking van een neerslagradar berust op het principe dat een gedeelte van de uitgezonden elektromagnetische straling door neerslagdeeltjes wordt teruggekaatst en weer in de radarinstallatie wordt opgevangen. De sterkte van de terugontvangen elektromagnetische straling is een maat voor de neerslagintensiteit. Het tijdverschil tussen het uitzenden en het ontvangen is een maat voor de plaats van de neerslag. Elke vijf minuten wordt uit de waarnemingen van de beide neerslagradars een beeld samengesteld. De neerslag wordt in een neerslagbeeld weergegeven met een aantal kleuren, die een indicatie zijn voor de neerslagintensiteit.
U ziet hier dus geen wolken.
Door de neerslagbeelden achter elkaar te presenteren kan een indruk worden verkregen omtrent de ontwikkeling van de neerslag, intensiteitverandering, trekrichting en treksnelheid.