Weercijfers van Vrijdag 17 Juli 2009

 

datum:
Maximum Temperatuur:
Minimum Temperatuur:
Grasminimum:
Uurlijks Gemiddelde:
Neerslag (mm):
Neerslag (soort):

 2009-07-17  
 23.7  
 17  
 15.8  
 19.7  
 0.9  
 regen onweer  

  Zonneschijnduur:
  Helder/zonloos:
  Windsnelheid(max) in m/s:
  Windrichting:
  Luchtdruk 07 uur (hpa):
  Luchtdruk 19 uur (hpa):
  Luchtvochtigheid (min):

 4
 helder
 11
 zzw
 1009
 1008
 44

 

Een mooie diaserie zien over het weer?
Informeer dan hier.

Johan Effing (C) & Albert Oude Nijhuis (C)


Grote kans op enkele buien met onweer. Die het begin zijn van enkele dagen met vrij koel en buiig zomerweer.

Losser 17 Juli 2009 08.13 uur.

Enkele keren in de week bekijk ik ze, de hoogtekaarten van de GFS van het noordelijk halfrond. Hier was gisteravond en vanmorgen opnieuw op te zien dat tussen Noorwegen en Groenland tegen het einde van de maand de laagste temperaturen worden berekend van bijna het hele noordelijke halfrond. Wat dat voor gevolgen heeft voor ons weer dat weet ik natuurlijk niet. Maar het is misschien wel een aanwijzing dat augustus ook wel eens wisselvallig zou kunnen beginnen. Ik laat mijn fantasie daarover natuurlijk maar de vrije loop gaan. Samen met deze kaarten en de jarenlange ervaring die je in de loop van de vele jaren hebt opgedaan zou de wisselvalligheid van de zomer van 2009 nog wel eens een hele poos zou kunnen voortduren. Door temperatuur tegenstellingen in de atmosfeer kunnen er natuurlijk eerder depressies ontstaan dan hogedrukgebieden. Daar kunnen we nog aan toevoegen dat de Hondsdagen nu ook bijna zijn begonnen.

Door de veranderingen en het iets warmer worden van het klimaat komen er in mindere zomers veel meer zomerse dagen voor dan vroeger. In een krachtige zuid westelijke stroming zoals de laatste dagen kwam het vroeger niet zo gemakkelijk tot warme dagen. Want gisteren steeg de temperatuur op sommige plaatsen in het binnenland voor de derde achtereenvolgende dag tot boven 25 graden. Vandaag komt er aan deze lichte zomerse periode door een koufront dat in de loop van de dag verbrokkeld overtrekt alweer eind. Er zouden hier en daar plekken kunnen zijn waar bijna geen regen gaat vallen. 
Het weer zorgt altijd weer voor verrassingen je raakt er nooit op uitgekeken. Want gisteravond wordt ik gebeld door een inwoner uit ons dorp dat recht boven het dorp een stukje regenboog te zien was. Heb er snel een plaatje van gemaakt. Bij wijze van uitzondering zijn er vandaag op deze pagina dan ook twee plaatjes te zien. Fijne dag en tot morgen. Johan Effing

Schade aan paleis Het Loo in Apeldoorn  Bron: Weerwoord

Klik hier op het tijdelijke weblog dat Mariette Effing deze week gaat verzorgen tijdens het festival 17 tot 26 juli 2009 EUROPA CANTAT in Utrecht.

Fietser in Vriezenveen noodlottig door de bliksem getroffen.


De werkbij vliegt op de foto bij Johan recht op Phaecelia af. Deze plant wordt gebruikt als groenbemester en wordt ook wel bijenvoer genoemd vanwege de vele nectar en stuifmeel. Volgens Clemens van Rijthoven lid van de Weergenotenclub. Mooie foto!  

Meteogram voor Losser 

Tien minuten waarnemingen Vliegbasis Twente

Link naar site MeteoConsult met radar beelden speciaal voor Losser en omgeving.

Vakantie weerwegwijzer voor Losser

Uitgebreide berekeningen 16 dagen vooruit Vliegbasis Twente (GFS plots)

Berekening voor de lange termijn Losser   Noorse weerdienst (ECMWF)

Meteogram voor Gronau Westfalen (Kachelman)

Klik hier ook voor de buienradar
Gevoelstemperatuur. Buienradar

Laatste bewolkingbeeld. Sat 24.nl   
Actueel onweer en bewolking boven Europa  (Bron : Meteox)

Gegevens Weerstation Losser noord op Aweka.

Meer dan 6000 prachtige foto’s over het weer
Fotoalbum Luchtvaartweerwaarnemers Schiphol (Peter de Vries)
Welcome to"Russia's Weatherserver" Server! 
Laagste temperaturen en sneeuwhoogten in Rusland

Links naar de geschiedenis van het klootschieten.
De klootschieters wedstrijd tussen Oldenzaal en Ootmarsum in 1747

Weblog: Egbert van Hattem Journalistieke Producties
Weblog: Mariette Effing  KoorEnZo   
Koken met Carol Effing Hofstreek FM

Neerslagradar MeteoConsult ook met onweer

De neerslagbeelden worden samengesteld uit de waarnemingen van de KNMI-neerslagradar in De Bilt en Den Helder. De werking van een neerslagradar berust op het principe dat een gedeelte van de uitgezonden elektromagnetische straling door neerslagdeeltjes wordt teruggekaatst en weer in de radarinstallatie wordt opgevangen. De sterkte van de terugontvangen elektromagnetische straling is een maat voor de neerslagintensiteit. Het tijdverschil tussen het uitzenden en het ontvangen is een maat voor de plaats van de neerslag. Elke vijf minuten wordt uit de waarnemingen van de beide neerslagradars een beeld samengesteld. De neerslag wordt in een neerslagbeeld weergegeven met een aantal kleuren, die een indicatie zijn voor de neerslagintensiteit.
U ziet hier dus geen wolken.
Door de neerslagbeelden achter elkaar te presenteren kan een indruk worden verkregen omtrent de ontwikkeling van de neerslag, intensiteitverandering, trekrichting en treksnelheid.