Weercijfers van Donderdag 30 Juli 2009

 

datum:
Maximum Temperatuur:
Minimum Temperatuur:
Grasminimum:
Uurlijks Gemiddelde:
Neerslag (mm):
Neerslag (soort):

 2009-07-30  
 21.6  
 9.6  
 7.6  
 16.2  
 3.2  
 regen onweer  

  Zonneschijnduur:
  Helder/zonloos:
  Windsnelheid(max) in m/s:
  Windrichting:
  Luchtdruk 07 uur (hpa):
  Luchtdruk 19 uur (hpa):
  Luchtvochtigheid (min):

 8.2
 helder
 15
 zzo
 1016
 1020
 41

 

Een mooie diaserie zien over het weer?
Informeer dan hier.

Johan Effing (C) & Albert Oude Nijhuis (C)


Flink wat wind met kans een bui en een stuk frisser dan gisteren.

Losser 30 Juli 2009 08.30 uur.

Vanmorgen kwamen weer verschillende interessante dingen op het scherm voorbij. Daar is allereerst het nieuwe klimaatrapport van het KNMI Dit bevestigd maar weer eens dat het klimaat snel aan het veranderen is. Neem bijvoorbeeld deze zomer die toch bijzonder wisselvallig verloopt. Voor het jaar 2000 hadden we normaal 74 warme dagen (+20 graden) in een zomer. Voor dit jaar was dit gisteren al opgelopen naar 67 warme dagen. Terwijl augustus en september er nog aan zitten te komen. En dit gebeurt nu gewoon in een wisselvallige zomer. Enkele weken geleden heb ik al eens een de vraag gesteld hoe warm een zomer zou kunnen worden als de luchtdruk verdeling een beetje zou lijken op de zomers van 2003 en 2006 Gisteren haalde Jan Visser het in zijn dagelijkse weer praatje het ook al aan. De lucht is veel schoner dan vroeger omdat er veel minder luchtverontreiniging is en dat daardoor de zon meer schijnt. De laatste jaren zien we het aantal zonuren en het 24 uur van de temperatuur gemiddelden omhoog gaan. Als je er een beetje in verdiept dan vallen deze verschillen met vroeger duidelijk op. Lange perioden met mist die vroeger in de winter vaak voorkwamen zijn veel minder geworden.
Deze cijfers wel eens in een grafiek willen zien. De gegevens zijn allemaal beschikbaar op de site met daggegevens van het KNMI Ik heb de kennis er niet voor om er een duidelijke grafiek uit te halen.
Wat vanmorgen nog meer opviel uit de berichten die voorbijkwamen. Dat augustus wel eens met belangrijk minder wisselvallig weer zou kunnen beginnen. En dat we daardoor meer zomerse dagen mogen verwachten. De neerslag kansen lijken daardoor ook minder te worden. Het zijn allemaal berichten die je bezig houden. Ik kan me het weer van een deel van de veertiger jaren en de jaren vijftig nog duidelijk voor de geest halen. Dan zie toch een duidelijke verbetering of verandering van het klimaat. De economie past zich daar dan automatisch bij aan.
Ook gisteren ben ik nog even bezig geweest de pagina de historie van het klootschieten nog iets meer op te knappen en er nog iets aan toe te voegen. De pagina is nu zo goed mogelijk bijgewerkt. Hier laat ik het vanmorgen bij. Johan Effing

Klootschieten in en buiten Twente vroeger en nu.

Programma competitie 2009 2010 (Bron:Kloatscheeters NKB)

Meteogram voor Losser 

Weerplaza voorheen Weathernieuws 15 daagse verwachting Oost Ned.

Tien minuten waarnemingen Vliegbasis Twente

Link naar site MeteoConsult met radar beelden speciaal voor Losser en omgeving.

Vakantie weerwegwijzer voor Losser

Uitgebreide berekeningen 16 dagen vooruit Vliegbasis Twente (GFS plots)

Meteogram voor Gronau Westfalen (Kachelman)

Klik hier ook voor de buienradar
Gevoelstemperatuur. Buienradar

Laatste bewolkingbeeld. Sat 24.nl   
Actueel onweer en bewolking boven Europa  (Bron : Meteox)

Links naar de geschiedenis van het klootschieten.
De klootschieters wedstrijd tussen Oldenzaal en Ootmarsum in 1747

Weblog: Egbert van Hattem Journalistieke Producties
Weblog: Mariette Effing  KoorEnZo   
Koken met Carol Effing Hofstreek FM

Neerslagradar MeteoConsult ook met onweer

Neerslagradar Weerplaza met prognose

Hier oude buienradar, prognose met link en veel reclame

Buienradar Weeroline    Klik en vergelijk.

De neerslagbeelden worden samengesteld uit de waarnemingen van de KNMI-neerslagradar in De Bilt en Den Helder. De werking van een neerslagradar berust op het principe dat een gedeelte van de uitgezonden elektromagnetische straling door neerslagdeeltjes wordt teruggekaatst en weer in de radarinstallatie wordt opgevangen. De sterkte van de terugontvangen elektromagnetische straling is een maat voor de neerslagintensiteit. Het tijdverschil tussen het uitzenden en het ontvangen is een maat voor de plaats van de neerslag. Elke vijf minuten wordt uit de waarnemingen van de beide neerslagradars een beeld samengesteld. De neerslag wordt in een neerslagbeeld weergegeven met een aantal kleuren, die een indicatie zijn voor de neerslagintensiteit.
U ziet hier dus geen wolken.
Door de neerslagbeelden achter elkaar te presenteren kan een indruk worden verkregen omtrent de ontwikkeling van de neerslag, intensiteitverandering, trekrichting en treksnelheid.