Weercijfers van Zondag 02 Augustus 2009

 

datum:
Maximum Temperatuur:
Minimum Temperatuur:
Grasminimum:
Uurlijks Gemiddelde:
Neerslag (mm):
Neerslag (soort):

 2009-08-02  
 19.7  
 10.5  
 7.9  
 16.6  
 14.9  
 regen  

  Zonneschijnduur:
  Helder/zonloos:
  Windsnelheid(max) in m/s:
  Windrichting:
  Luchtdruk 07 uur (hpa):
  Luchtdruk 19 uur (hpa):
  Luchtvochtigheid (min):

 0.5
 helder
 8
 west
 1007
 1013
 87

 

Een mooie diaserie zien over het weer?
Informeer dan hier.

Johan Effing (C) & Albert Oude Nijhuis (C)


Vandaag blijft de kans op wat regen of een bui groot. Morgen begint een weersverbetering die kan uitmonden in enkele zeer warme dagen.

Losser 2 Augustus 2009 08.11 uur.

Op de eerste dag van de maand is altijd weer het moment om het weer van de afgelopen juli maand in het archief op te bergen. Dan moeten alle mappen bijgewerkt worden waar je nogal enkel uurtjes druk mee bent, maar dit gaat steeds sneller. Zoals ik al eerder heb geschreven hebben laten we toch wel een zeer bijzondere maand achter ons liggen. Wat me eigenlijk het meest van deze wisselvallige maand nog opviel was het aantal uren zon waarvan ik dacht dat dit nog in de top tien van zonnige maanden terecht zou zijn gekomen. Dit zou met het zeer natte en vrij warme karakter van de maand te veel van het bijzondere zijn geweest. De maand kwam uit op ruim 229 uren zon tegen normaal in onze omgeving 188.5 uur. De maand kwam daar door op een 13e plaats terecht. 
Het is altijd leuk om naast deze cijfers ook de extremen voor onze omgeving even te noemen. In 2006 scheen de zon 314 uur. Zeer somber was de juli maand van het jaar 2000 met maar 108 uren zon. De reeks zonne-uren voor Twente is nog maar betrekkelijk jong. Men is op de Vliegbasis Twente begonnen de zonuren te meten begin januari 1962
Nu komt de reeks van de voormalige Vliegbasis al weer in gevaar omdat men niet weet wat de bestemming van dit gebied in de toekomst zal zijn. Weerstations kunnen zo maar naar een andere locatie worden verplaatst wat in het verleden ook is gebeurd. Goede vergelijkingen zijn dan niet meer mogelijk. Dit zou jammer zijn omdat het weerstation Twente bijzonder weinig last heeft van de bebouwing in zijn omgeving en dat het daardoor een echt stralingstation is.

Vandaag lijkt het met de regen mee te gaan vallen. Omdat de meeste regen zoals gisteren al werd berekend ten westen van ons naar beneden kan komen. Maar in de zuidelijke hoogste stroming kunnen zich en omdat we nog steeds met de hondsdagen periode bezig zijn spontaan enkele buien kunnen ontwikkelen. Daardoor blijft het weer vandaag toch onbetrouwbaar. We moeten daarom rekening houden dat er vandaag nog wel wat regen naar beneden kan komen. Morgen beginnen we dan aan opvallende reeks met warme tot zeer warme dagen.

De laatste dagen zijn er berichten voorbij gekomen over zeer hoge temperaturen in het gebied van de Canarische eilanden. Daarom heb ik vanmorgen een link gemaakt naar een van de officiŽle weerstations daar. Tot morgen, Johan Effing


Klootschieten in en buiten Twente vroeger en nu.

Programma competitie 2009 2010 (Bron:Kloatscheeters NKB)


         Op deze grafiek is duidelijk te zien dat juli in jaren niet meer zo nat is geweest.

Meteogram voor Losser 

Weerplaza voorheen Weathernieuws 15 daagse verwachting Oost Ned.

Tien minuten waarnemingen Vliegbasis Twente

Link naar site MeteoConsult met radar beelden speciaal voor Losser en omgeving.

Vakantie weerwegwijzer voor Losser

Uitgebreide berekeningen 16 dagen vooruit Vliegbasis Twente (GFS plots)

Meteogram voor Gronau Westfalen (Kachelman)

Klik hier ook voor de buienradar
Gevoelstemperatuur. Buienradar

Laatste bewolkingbeeld. Sat 24.nl   
Actueel onweer en bewolking boven Europa  (Bron : Meteox)

Links naar de geschiedenis van het klootschieten.
De klootschieters wedstrijd tussen Oldenzaal en Ootmarsum in 1747

Weblog: Egbert van Hattem Journalistieke Producties
Weblog: Mariette Effing  KoorEnZo   
Koken met Carol Effing Hofstreek FM

Neerslagradar MeteoConsult ook met onweer

Neerslagradar Weerplaza met prognose

Hier oude buienradar, prognose met link en veel reclame

Buienradar Weeroline    Klik en vergelijk.

De neerslagbeelden worden samengesteld uit de waarnemingen van de KNMI-neerslagradar in De Bilt en Den Helder. De werking van een neerslagradar berust op het principe dat een gedeelte van de uitgezonden elektromagnetische straling door neerslagdeeltjes wordt teruggekaatst en weer in de radarinstallatie wordt opgevangen. De sterkte van de terugontvangen elektromagnetische straling is een maat voor de neerslagintensiteit. Het tijdverschil tussen het uitzenden en het ontvangen is een maat voor de plaats van de neerslag. Elke vijf minuten wordt uit de waarnemingen van de beide neerslagradars een beeld samengesteld. De neerslag wordt in een neerslagbeeld weergegeven met een aantal kleuren, die een indicatie zijn voor de neerslagintensiteit.
U ziet hier dus geen wolken.
Door de neerslagbeelden achter elkaar te presenteren kan een indruk worden verkregen omtrent de ontwikkeling van de neerslag, intensiteitverandering, trekrichting en treksnelheid.