Weercijfers van Dinsdag 08 September 2009

 

datum:
Maximum Temperatuur:
Minimum Temperatuur:
Grasminimum:
Uurlijks Gemiddelde:
Neerslag (soort):
Zonneschijnduur:

 2009-09-08  
 27.2  
 10.3  
 6.8  
 19.4  
 droog  
 12.1  

  Helder/zonloos:
  Windsnelheid(max) in m/s:
  Windrichting:
  Luchtdruk 07 uur (hpa):
  Luchtdruk 19 uur (hpa):
  Luchtvochtigheid (min):
  :

 helder
 8
 SSW
 1023
 1021
 33
 

 

Een mooie diaserie zien over het weer?
Informeer dan hier.

Johan Effing (C) & Albert Oude Nijhuis (C)


Zeldzaam mooie septemberdag. Morgen iets frisser maar droog.

Losser 8 September 2009 08.04 uur.

De eerste 7 dagen van september hebben hier langs de oostgrens een 24 uur gemiddelde van de temperatuur te zien gegeven van 13.6 graden. Dat is precies het normale gemiddelde van een hele septembermaand. Vorig jaar en het jaar daarvoor haalden de september maanden dit gemiddelde 13.6 graden niet. Dit waren heel teleurstellende september maanden. Het is te hopen dat 2009 het iets beter gaat doen. Maar ik denk niet na het zien van de weerkaarten voor de komende 10 dagen dat we het gemiddelde van 17.6 graden van september 2006 zullen gaan halen. Want daarvoor wordt het hogedrukgebied, dat voor lange tijd ons weer gaat bepalen met zijn kern op de verkeerde plaats, meest boven de Noordzee gebied berekend. Om dit hogedrukgebied heen kan ons dan lucht bereiken waarin de temperatuur niet hoger komt dan 20 graden. In september 2006 leek er aan de optocht van zomerse dagen geen einde te komen want toen steeg de temperatuur op 10 dagen tot boven 25 graden.
Of de temperatuur die we vandaag van ver boven de 25 graden een van warmste dagen gaat worden van september 2009 dat is nu al wel bijna zeker. Want van vanaf morgen lijkt heel oost Europa vol te stromen met koele lucht die dan onze kant op komt. We gaan dus een lange droge periode tegemoet met gematigde of normale temperaturen voor de tijd van het jaar.
Vanmorgen kreeg ik van een van een van de weergenoten de tip dat de temperatuur op 300 meter hoogte de afgelopen nacht waarschijnlijk boven de 20 graden is gebleven. Als gevolg van deze zeldzame temperatuur verdeling in de atmosfeer zou vandaag de temperatuur naar een zeer hoge waarde omhoog kunnen schieten. We gaan dan ook een fantastische septemberdag tegemoet.
In deze tijd van het jaar wil de temperatuur op het platteland nog wel eens hoger oplopen dan in de bebouwde kom. Omdat door de laagstaande zon de meetpunten dan minder lang worden beschenen.
Gisteravond heb ik uren lang met een kersvers lid van het VWK achter de computer gezeten. Hij heeft zelfs de hele klimaatreeks van weerstation Losser gekopieerd en is hier uit gebreid mee aan het experimenteren geweest. Van elk jaar heeft hij een grafiek gemaakt en op zijn site gezet.  Deze grafieken zijn te vinden op weerstation Haaksbergen.
Het is altijd wel weer leuk iemand te ontmoeten die dagelijks met computers werkt. Tot morgen, Johan Effing

Op deze link is een hol in de bewolking te zien. (bron Peter de Vries KNMI)

Video clip ergens in Rusland


Grafiek weerstation Losser met vanaf 1985 de hoogst gemeten temperaturen in de bebouwde kom van Losser.

Meteogram voor Losser 

Weerplaza voorheen Weathernieuws 15 daagse verwachting Oost Ned.

Tien minuten waarnemingen Vliegbasis Twente

Link naar site MeteoConsult met radar beelden speciaal voor Losser en omgeving.

Vakantie weerwegwijzer voor Losser

Uitgebreide berekeningen 16 dagen vooruit Vliegbasis Twente (GFS plots)

Meteogram voor Gronau Westfalen (Kachelman)

Klik hier ook voor de buienradar
Gevoelstemperatuur. Buienradar

Laatste bewolkingbeeld. Sat 24.nl   
Actueel onweer en bewolking boven Europa  (Bron : Meteox)

Links naar de geschiedenis van het klootschieten.
De klootschieters wedstrijd tussen Oldenzaal en Ootmarsum in 1747
Vooruit Losser 2009- 2010 met competitie programma en aanvangstijden.


Weblog: Egbert van Hattem Journalistieke Producties
Weblog: Mariette Effing  KoorEnZo   
Koken met Carol Effing Hofstreek FM

Neerslagradar MeteoConsult ook met onweer

Neerslagradar Weerplaza met prognose

Hier oude buienradar, prognose met link en veel reclame

Buienradar Weeroline    Klik en vergelijk.

De neerslagbeelden worden samengesteld uit de waarnemingen van de KNMI-neerslagradar in De Bilt en Den Helder. De werking van een neerslagradar berust op het principe dat een gedeelte van de uitgezonden elektromagnetische straling door neerslagdeeltjes wordt teruggekaatst en weer in de radarinstallatie wordt opgevangen. De sterkte van de terugontvangen elektromagnetische straling is een maat voor de neerslagintensiteit. Het tijdverschil tussen het uitzenden en het ontvangen is een maat voor de plaats van de neerslag. Elke vijf minuten wordt uit de waarnemingen van de beide neerslagradars een beeld samengesteld. De neerslag wordt in een neerslagbeeld weergegeven met een aantal kleuren, die een indicatie zijn voor de neerslagintensiteit.
U ziet hier dus geen wolken.
Door de neerslagbeelden achter elkaar te presenteren kan een indruk worden verkregen omtrent de ontwikkeling van de neerslag, intensiteitverandering, trekrichting en treksnelheid.