Weercijfers van Woensdag 09 September 2009

 

datum:
Maximum Temperatuur:
Minimum Temperatuur:
Grasminimum:
Uurlijks Gemiddelde:
Neerslag (soort):
Zonneschijnduur:

 2009-09-09  
 22.3  
 13.4  
 10.1  
 17.3  
 regen  
 4.1  

  Helder/zonloos:
  Windsnelheid(max) in m/s:
  Windrichting:
  Luchtdruk 07 uur (hpa):
  Luchtdruk 19 uur (hpa):
  Luchtvochtigheid (min):
  :

 helder
 9
 N
 1023
 1027
 67
 

 

Een mooie diaserie zien over het weer?
Informeer dan hier.

Johan Effing (C) & Albert Oude Nijhuis (C)


Meer bewolking maar het blijft meest droog. Minder hoge maxima dan gisteren.

Losser 9 September 2009 08.10 uur.

Net als eerder dit jaar lijkt het in het Middellandse zeegebied en de aangrenzende gebieden van Noord Afrika te gaan spoken. Al enkele dagen is op de neerslag kaartjes en satelliet fotoís te zien dat daar zeer zware buien clusters tot ontwikkeling zijn gekomen of nog tot ontwikkeling zullen komen. Gisteren is op de site van MeteoConsult zelfs geschreven over het ontstaan van een tropische storm nu het zeewater tussen Kreta en LibiŽ een temperatuur heeft van 29 graden. We zullen daarover denk ik in de media nog wel iets meer over horen of lezen als het slechte weer over de vakantie gebieden van Griekenland en Turkije gaat trekken waar het de afgelopen dagen ook al raak is geweest. Want als het slecht weer is in de vakantiecentra wordt of is dan is het pas echt nieuws.
Van slecht weer in de zuidelijke regioís heeft men vaak last als in de noordelijke helft van Europa de luchtdruk hoog is zoals nu. Want nu de ene kern van hoge druk boven de Britse eilanden de andere gaat aflossen blijft bij ons het fraaie droge weer aanhouden. Door het opnieuw omhoog van de luchtdruk trekt er vandaag een front met wat bewolking over het land waaruit enkele spatjes regen kunnen vallen.
De temperatuur gaat een aantal graden naar beneden. Maar ik denk dat het front dat niet erg actief is aan oplossing onderhevig is. In de kern lijkt de luchtdruk omhoog te gaan naar zelfs 1040 hPh dat ongewoon hoog is voor de tijd van het jaat. Het zou best eens kunnen dat dit systeem de toon gaat zetten voor het weer van de komende tijd. Want ongewone luchtdrukontwikkelingen hebben nogal eens een heel lange adem en gevolgen.
Gisteren was het een zeldzaam warme dag voor de tijd van het jaar. Zie hiervoor ook de grafiek onder, uit reeks van Vliegbasis Twente. Het was ook de honderdste dag van dit jaar met een temperatuur van 20 graden of hoger. Er waren maar enkele jaren die tot gisteren meer warme dagen hadden. Hier zouden de komende weken nog wel eens heel wat warme dagen bij kunnen komen voor onze omgeving. Als tenminste de lange termijn berekeningen een beetje uit willen komen. Maar met het weer weet je het maar nooit.Tot morgen, Johan Effing

Eerste sneeuw in de regio van het Baikalmeer.

Op deze link is een hol in de bewolking te zien. (bron Peter de Vries KNMI)

Video clip ergens in Rusland

Meteogram voor Losser 

Weerplaza voorheen Weathernieuws 15 daagse verwachting Oost Ned.

Tien minuten waarnemingen Vliegbasis Twente

Link naar site MeteoConsult met radar beelden speciaal voor Losser en omgeving.

Vakantie weerwegwijzer voor Losser

Uitgebreide berekeningen 16 dagen vooruit Vliegbasis Twente (GFS plots)

Meteogram voor Gronau Westfalen (Kachelman)

Klik hier ook voor de buienradar
Gevoelstemperatuur. Buienradar

Laatste bewolkingbeeld. Sat 24.nl   
Actueel onweer en bewolking boven Europa  (Bron : Meteox)

Links naar de geschiedenis van het klootschieten.
De klootschieters wedstrijd tussen Oldenzaal en Ootmarsum in 1747
Vooruit Losser 2009- 2010 met competitie programma en aanvangstijden.


Weblog: Egbert van Hattem Journalistieke Producties
Weblog: Mariette Effing  KoorEnZo   
Koken met Carol Effing Hofstreek FM

Neerslagradar MeteoConsult ook met onweer

Neerslagradar Weerplaza met prognose

Hier oude buienradar, prognose met link en veel reclame

Buienradar Weeroline    Klik en vergelijk.

De neerslagbeelden worden samengesteld uit de waarnemingen van de KNMI-neerslagradar in De Bilt en Den Helder. De werking van een neerslagradar berust op het principe dat een gedeelte van de uitgezonden elektromagnetische straling door neerslagdeeltjes wordt teruggekaatst en weer in de radarinstallatie wordt opgevangen. De sterkte van de terugontvangen elektromagnetische straling is een maat voor de neerslagintensiteit. Het tijdverschil tussen het uitzenden en het ontvangen is een maat voor de plaats van de neerslag. Elke vijf minuten wordt uit de waarnemingen van de beide neerslagradars een beeld samengesteld. De neerslag wordt in een neerslagbeeld weergegeven met een aantal kleuren, die een indicatie zijn voor de neerslagintensiteit.
U ziet hier dus geen wolken.
Door de neerslagbeelden achter elkaar te presenteren kan een indruk worden verkregen omtrent de ontwikkeling van de neerslag, intensiteitverandering, trekrichting en treksnelheid.