Weercijfers van Donderdag 10 September 2009

 

datum:
Maximum Temperatuur:
Minimum Temperatuur:
Grasminimum:
Uurlijks Gemiddelde:
Neerslag (soort):
Zonneschijnduur:

 2009-09-10  
 19.3  
 7.5  
 3.3  
 14.7  
 droog  
 3.7  

  Helder/zonloos:
  Windsnelheid(max) in m/s:
  Windrichting:
  Luchtdruk 07 uur (hpa):
  Luchtdruk 19 uur (hpa):
  Luchtvochtigheid (min):
  :

 helder
 10
 N
 1021
 1033
 51
 

 

Een mooie diaserie zien over het weer?
Informeer dan hier.

Johan Effing (C) & Albert Oude Nijhuis (C)


Pas later op de dag komt de zon te voorschijn. Of 20 graden nog wordt gehaald is nog niet zeker.

Losser 10 September 2009 07.58 uur.

Vooral gistermiddag ging de temperatuur flink naar beneden. Om zes uur gisteravond bedroeg het verschil met maandag om de zelfde tijd zelfs 11 graden. Na de middag verdween de zon en begon de temperatuur aan een geleidelijke daling. Op het ogenblik dat ik dit schrijf kan ik op het display van het weerstation een luchttemperatuur aflezen van 14 graden. Willen we vandaag de 20 graden halen dan moeten we vanmiddag wel de hulp van de zon hebben. Maar ik heb goede hoop dat vanmiddag de zon nog wel even goed te voorschijn komt.
Vanavond kunnen we dan even de balans op maken over de eerste decade van van september. De juiste cijfers heb ik nog niet maar het gemiddelde komt hier in de bebouwde kom ongeveer uit op gemiddeld 16 graden. Dat is toch al een behoorlijke afwijking ten opzichte van normaal dat voor de hele maand 13.6 graden bedraagt.
Even een vergelijking met vroeger. De warmste eerste decades van september waren 1929 en 2005 met 20.1 graden. De koelste was de 1909 met maar 12 graden. Opvallend was ook dat de eerste tien dagen september na de hete zomer van 2003 opvallend koel verliep met 14.5 graden.
Aan de luchtdruk verdeling verandert niet voorlopig veel. Hogedrukgebieden blijven heer en meester in de atmosfeer. Vanmorgen was dit op de GFS kaarten die nu al tot 26 september reiken het geval. We krijgen dus te maken met de aanloop naar een vrij droog najaar. Spannend weer lijkt voorlopig een ver van ons bed show te blijven. Depressies lijken voorlopig het Middellandse zee gebied onveilig maken. In de najaarsmaanden gebeurt wel vaker.
Hieronder staan enkel links naar neerslagstations naar het Europese deel van Turkije. Op een van de stations is in 24 uur ruim 200 mm naar beneden gekomen.
Als dat hier zou gebeuren zou je ook met een flinke wateroverlast te maken krijgen. Maar gelukkig gebeurt dat hier nooit want daar leent het landschap zich niet voor. (orografische effecten)  Tot slot nog een krantenknipsel uit het AD. Tot morgen, Johan Effing

Hier enkele neerslagwaarnemingen uit Turkije    100 mm              200.1 mm

Klik hier voor een filmpje.

Gisteren schreef ik al dat het weer in Afrika van de kook is. Hier een berichit uit het AD.

Klimaatdoelen tot en met 2012 waarschijnlijk gehaald, voor 2020 niet


Dat we bijzonder groeizaam jaar hebben is te zien op de foto die ik gistermiddag in de groentetuin heb gemaakt. In de 20 jaar dat we daar onze groente telen is de opbrengst niet zo hoog geweest.

Meteogram voor Losser 

Weerplaza voorheen Weathernieuws 15 daagse verwachting Oost Ned.

Tien minuten waarnemingen Vliegbasis Twente

Link naar site MeteoConsult met radar beelden speciaal voor Losser en omgeving.

Vakantie weerwegwijzer voor Losser

Uitgebreide berekeningen 16 dagen vooruit Vliegbasis Twente (GFS plots)

Meteogram voor Gronau Westfalen (Kachelman)

Klik hier ook voor de buienradar
Gevoelstemperatuur. Buienradar

Laatste bewolkingbeeld. Sat 24.nl   
Actueel onweer en bewolking boven Europa  (Bron : Meteox)

Links naar de geschiedenis van het klootschieten.
De klootschieters wedstrijd tussen Oldenzaal en Ootmarsum in 1747
Vooruit Losser 2009- 2010 met competitie programma en aanvangstijden.


Weblog: Egbert van Hattem Journalistieke Producties
Weblog: Mariette Effing  KoorEnZo   
Koken met Carol Effing Hofstreek FM

Neerslagradar MeteoConsult ook met onweer

Neerslagradar Weerplaza met prognose

Hier oude buienradar, prognose met link en veel reclame

Buienradar Weeroline    Klik en vergelijk.

De neerslagbeelden worden samengesteld uit de waarnemingen van de KNMI-neerslagradar in De Bilt en Den Helder. De werking van een neerslagradar berust op het principe dat een gedeelte van de uitgezonden elektromagnetische straling door neerslagdeeltjes wordt teruggekaatst en weer in de radarinstallatie wordt opgevangen. De sterkte van de terugontvangen elektromagnetische straling is een maat voor de neerslagintensiteit. Het tijdverschil tussen het uitzenden en het ontvangen is een maat voor de plaats van de neerslag. Elke vijf minuten wordt uit de waarnemingen van de beide neerslagradars een beeld samengesteld. De neerslag wordt in een neerslagbeeld weergegeven met een aantal kleuren, die een indicatie zijn voor de neerslagintensiteit.
U ziet hier dus geen wolken.
Door de neerslagbeelden achter elkaar te presenteren kan een indruk worden verkregen omtrent de ontwikkeling van de neerslag, intensiteitverandering, trekrichting en treksnelheid.