Weercijfers van Maandag 05 Oktober 2009

 

datum:
Maximum Temperatuur:
Minimum Temperatuur:
Grasminimum:
Uurlijks Gemiddelde:
Neerslag (mm):
Neerslag (soort):

 2009-10-05  
 12.7  
 1.3  
 -1.3  
 9.8  
 0.9  
 regen  

  Zonneschijnduur:
  Helder/zonloos:
  Windsnelheid(max) in m/s:
  Windrichting:
  Luchtdruk 07 uur (hpa):
  Luchtdruk 19 uur (hpa):
  Luchtvochtigheid (min):

 0.8
 helder
 6
 ESE
 1016
 1013
 73

 

Een mooie diaserie zien over het weer?
Informeer dan hier.

Johan Effing (C) & Albert Oude Nijhuis (C)


Aanvankelijk nog wat zon. Vanmiddag steeds dikker wordende bewolking en vanavond vannacht al wat regen. Morgen en woensdag kans op een flink aantal millimeters.

Losser 5 Oktober 2009 08.19 uur.

Vandaag gaat de temperatuur aan de voet van de Pyreneeën in Frankrijk omhoog naar bijna 30 graden. Morgen is het zuiden van Duitsland aan de beurt met hoge temperaturen als daar de föhn opsteekt. Vervolgens gaat ook bij ons de temperatuur woensdag misschien wel naar 20 graden. Dit heeft alles te maken met een depressie die vanaf zuidelijke breedten van de oceaan onze kant optrekt en een gebied met hoge druk boven het vaste land. In het Middellandse zeegebied verbetert nu het weer, terwijl de warme lucht bij ons de koude lucht boven Noord Europa tegenkomt. Daarom worden er in west Europa fikse hoeveelheden regen berekend. In de frisse lucht bij ons waar de afgelopen nacht flinke opklaringen voorkwamen heeft het voor het eerst dit najaar aan de grond op de Vliegbasis Twente ruim 1 graad gevroren. Het was de eerste grondvorst sinds 17 juni van dit jaar.
Temperaturen boven 20 of zelfs 25 graden komen in oktober wel eens vaker voor. In oktober 1921 kwamen er zelfs 13 warme dagen voor. En in 1908 heeft de waarnemer in Winterwijk al eens 6 zomerse dagen opgetekend. De laatste keer dat hier langs de oostgrens de 25 graden werd gehaald was op 10 oktober 1979 De hoogste temperatuur voor oktober die hier in de reeks staat is 27.6 graden op 2 oktober 1908
Of deze extremen uit de jaren twintig en uit 1908 allemaal kloppen dat weet ik niet. Maar ik weet wel dat sommige waarden door het KNMI van andere oude reeksen al eens zijn gecorrigeerd. Wat de oorzaak is dat sinds 1979 de temperatuur in oktober de 25 graden niet meer heeft bereikt dat zou toeval kunnen zijn. Maar het kan ook aan de omstandigheden rond het meetpunt en de opstelling van de instrumenten hebben gelegen.
Vandaag nog geen twintig graden maar hooguit 16 of 17 graden. Vanavond zou er wat regen kunnen vallen door het opdringen van de warme lucht in de atmosfeer.
Gisteren heb ik de map neerslagbeelden aangepast waar verschillende links niet meer van werken. Nadat hierover enkele opmerkingen waren binnengekomen. Ook in de map links naar de bekende weerstite’s van Nederland werken verschillende links niet meer. Dit wil ik vandaag ook proberen aan te passen. Als er links op een site staan behoren wel te werken. Tot morgen, Johan Effing
 

Eerste sneeuwvlokken op de Brocken.


Gistermiddag onze dochter met een van haar koren weer eens het werk gezien. Onder het concert gingen de gedachten ongewild terug naar vroeger. Toen ze in de Kerstnacht in de Jacobus kerk op de markt in Enschede met dirigeren begon. Was een heel leuke middag om al de leden van het personeelskoor UT Twente onder leiding van onze dochter te horen en te zien zingen.

Meteogram voor Losser 

Weerplaza voorheen Weathernieuws 15 daagse verwachting Oost Ned.

Tien minuten waarnemingen Vliegbasis Twente

Link naar site MeteoConsult met radar beelden speciaal voor Losser en omgeving.

Vakantie weerwegwijzer voor Losser

Uitgebreide berekeningen 16 dagen vooruit Vliegbasis Twente (GFS plots)

Meteogram voor Gronau Westfalen (Kachelman)

Klik hier ook voor de buienradar
Gevoelstemperatuur. Buienradar

Laatste bewolkingbeeld. Sat 24.nl   
Actueel onweer en bewolking boven Europa  (Bron : Meteox)

Links naar de geschiedenis van het klootschieten.
De klootschieters wedstrijd tussen Oldenzaal en Ootmarsum in 1747
Vooruit Losser 2009- 2010 met competitie programma en aanvangstijden.


Weblog: Egbert van Hattem Journalistieke Producties
Weblog: Mariette Effing  KoorEnZo   
Koken met Carol Effing Hofstreek FM

Neerslagradar MeteoConsult ook met onweer

Neerslagradar Weerplaza met prognose

Hier oude buienradar, prognose met link en veel reclame

Weeroline  Losser  Klik en vergelijk.

De neerslagbeelden worden samengesteld uit de waarnemingen van de KNMI-neerslagradar in De Bilt en Den Helder. De werking van een neerslagradar berust op het principe dat een gedeelte van de uitgezonden elektromagnetische straling door neerslagdeeltjes wordt teruggekaatst en weer in de radarinstallatie wordt opgevangen. De sterkte van de terugontvangen elektromagnetische straling is een maat voor de neerslagintensiteit. Het tijdverschil tussen het uitzenden en het ontvangen is een maat voor de plaats van de neerslag. Elke vijf minuten wordt uit de waarnemingen van de beide neerslagradars een beeld samengesteld. De neerslag wordt in een neerslagbeeld weergegeven met een aantal kleuren, die een indicatie zijn voor de neerslagintensiteit.
U ziet hier dus geen wolken.
Door de neerslagbeelden achter elkaar te presenteren kan een indruk worden verkregen omtrent de ontwikkeling van de neerslag, intensiteitverandering, trekrichting en treksnelheid.