Weercijfers van Vrijdag 13 November 2009

 

datum:
Maximum Temperatuur:
Minimum Temperatuur:
Grasminimum:
Uurlijks Gemiddelde:
Neerslag (mm):
Neerslag (soort):

 2009-11-13  
 16  
 8.8  
 8.2  
 13  
 0.5  
 regen  

  Zonneschijnduur:
  Helder/zonloos:
  Windsnelheid(max) in m/s:
  Windrichting:
  Luchtdruk 07 uur (hpa):
  Luchtdruk 19 uur (hpa):
  Luchtvochtigheid (min):

 1
 helder
 12
 SSW
 1007
 1006
 73

 

Een mooie diaserie zien over het weer?
Informeer dan hier.

Johan Effing (C) & Albert Oude Nijhuis (C)


Zacht met vooral vanmorgen en morgenmiddag enige regen. Verdere vooruitzichten wijzen op aanhouden van het zachte weer.

Losser 13 November 2009 08.06 uur.

Vandaag vrijdag de 13e is tegen 6 uur vanmorgen de temperatuur opgelopen tot boven tien graden. Hiermee lijken we aan het begin te staan van een lange periode met zeer zacht weer. Uitgaande van de berekeningen die ik vanmorgen heb gezien lijkt een groot deel van de volgende week zowel sínachts als overdag de temperatuur boven de 10 graden uit te komen. Deze zuidwestelijke stroming gaat tot ver in het continent zijn invloed doen gelden. De Russische meteorologen houden er zelfs rekening mee dat het in het westen en noorden van SiberiŽ hierdoor de vorst zal afnemen. Op deze animatie is mooi te zien hoe de Russische Beer naar het oosten wordt weggedrukt. Voor ons betekent dit voorlopig zelfs geen vorst aan de grond of autoruiten krabben. Voor de winterhaters een geweldige ontwikkeling. Voor de winterliefhebber in de aanloop naar de winter van 2009 Ė 2010 juist een grote teleurstelling. In deze tijd van het jaar moet Koning Winter zijn troepen juist in stelling brengen.
Of er ook record hoge temperaturen aan zitten te komen zoals in november 2005 toen hier in het begin van de maand temperaturen voorkwamen van 17 a 18 graden die werden gegenereerd door de gevolgen van het broeikaseffect dat geloof ik niet. Tegen het einde van de volgende week gaat de luchtdruk bij ons en boven het vaste land omhoog. Misschien dat dan de aanvoer van zachte lucht in onze omgeving stokt. Maar boven en ten westen van de Britse eilanden gaat deze zuidwestelijke stroming gewoon door met de bekende gevolgen voor de streken waar ons het winterweer vandaag moet komen. Fronten die in de zuidwestelijke stroming gaan meetrekken gaan van tijd tot tijd wat regen brengen. De zon lijkt er de eerste dagen niet aan te pas te komen. 
Toch weer een interessante ontwikkeling voor de weerliefhebbers over hoe dit zal aflopen. In 1939 beleefden we ook een zeer zachte november maand met op 13 november zelfs nog ruim 17 graden. Hierop volgde een december met een fikse vorstperiode en de mooiste witte Kerst uit de 20e eeuw. Heb wel eens horen zeggen of gelezen dat deze december maand de aanloop was naar de strenge winters in de oorlogsjaren. 
Wat is het weer toch een prachtig onderwerp om over te schrijven. Naar mijn mening gebeurt dit veel te weinig. Tot morgen, Johan Effing

Novemberwarmte (Bron:KNMI)

Russische wolken atlas, zeer uitgebreid.

Gemiddeld 40 graden vorst in Verhojansk de laatste week

Opnieuw erg koud op Groenlandse ijskap.

Geen vorst op Spitsbergen maar regen.

Meteogram voor Losser 

Weerplaza voorheen Weathernieuws 15 daagse verwachting Oost Ned.

Tien minuten waarnemingen Vliegbasis Twente

Link naar site MeteoConsult met radar beelden speciaal voor Losser en omgeving.

Vakantie weerwegwijzer voor Losser

Uitgebreide berekeningen 16 dagen vooruit Vliegbasis Twente (GFS plots)

Meteogram voor Gronau Westfalen (Kachelman)

Klik hier ook voor de buienradar
Gevoelstemperatuur. Buienradar

Laatste bewolkingbeeld. Sat 24.nl   
Actueel onweer en bewolking boven Europa  (Bron : Meteox)

Links naar de geschiedenis van het klootschieten.
De klootschieters wedstrijd tussen Oldenzaal en Ootmarsum in 1747
Vooruit Losser 2009- 2010 met competitie programma en aanvangstijden.


Weblog: Egbert van Hattem Journalistieke Producties
Weblog: Mariette Effing  KoorEnZo   
Koken met Carol Effing Hofstreek FM

Neerslagradar MeteoConsult ook met onweer

Neerslagradar Weerplaza met prognose

Hier oude buienradar, prognose met link en veel reclame

Weeroline  Losser  Klik en vergelijk.

De neerslagbeelden worden samengesteld uit de waarnemingen van de KNMI-neerslagradar in De Bilt en Den Helder. De werking van een neerslagradar berust op het principe dat een gedeelte van de uitgezonden elektromagnetische straling door neerslagdeeltjes wordt teruggekaatst en weer in de radarinstallatie wordt opgevangen. De sterkte van de terugontvangen elektromagnetische straling is een maat voor de neerslagintensiteit. Het tijdverschil tussen het uitzenden en het ontvangen is een maat voor de plaats van de neerslag. Elke vijf minuten wordt uit de waarnemingen van de beide neerslagradars een beeld samengesteld. De neerslag wordt in een neerslagbeeld weergegeven met een aantal kleuren, die een indicatie zijn voor de neerslagintensiteit.
U ziet hier dus geen wolken.
Door de neerslagbeelden achter elkaar te presenteren kan een indruk worden verkregen omtrent de ontwikkeling van de neerslag, intensiteitverandering, trekrichting en treksnelheid.