Weercijfers van Maandag 21 December 2009

 

datum:
Maximum Temperatuur:
Minimum Temperatuur:
Grasminimum:
Uurlijks Gemiddelde:
Neerslag (mm):
Neerslag (soort):
Sneeuwdek 07 uur (mm):

 2009-12-21  
 -0.8  
 -3.5  
 -4.7  
 -2.2  
 2  
 sneeuw  
 8  

  Sneeuwdek 19 uur (mm):
  Zonneschijnduur:
  Helder/zonloos:
  Windsnelheid(max) in m/s:
  Windrichting:
  Luchtdruk 07 uur (hpa):
  Luchtdruk 19 uur (hpa):
  Luchtvochtigheid (min):

 7
 4.2
 helder
 10
 SSW
 1001
 996
 63

 

Een mooie diaserie zien over het weer?
Informeer dan hier.

Johan Effing (C) & Albert Oude Nijhuis (C)


Opklaringen en temperatuur om het vriespunt. Vanavond opnieuw kans op wat sneeuw.

Losser 21 December 2009 09.01 uur.

Vandaag 21 december om 18.47 uur het begint officieel de astronomische winter. Dan staat de zon loodrecht boven de Steenbokskeerkring. Wie hier over een mooie pagina wel bezoeken die komt dan op een heel fraaie pagina van het KNMI terecht.
De winter heeft zich de laatste dagen voor veel verrassingen gezorgd. Sneuvelde eergistermorgen een temperatuur een record op de Vliegbasis. Zie hiervoor het weerpraatje van zondag. Gisteren heeft de winter zich van een andere kant zien en verraste ons met een ouderwetse sneeuwjacht. Nu het westen van het land er ook een flinke veeg van heeft meegekregen lijkt heel Nederland plotseling van de leg te zijn. En galmden er allerlei alarmen over het land heen. Plotseling komt de mierenhoop Nederland krakend tot stilstand en staan journalisten klaar om er verslag van te doen. Velen dachten dat dit nooit meer in Nederland zou gaan gebeuren. Maar het hoort nog steeds bij ons klimaat.
Gisteravond werd mij door een journalist van krant de vraag gesteld wanneer dit voor het laatst was gebeurd. Hierop moest ik het antwoordt jammer genoeg schuldig blijven. Het kan de winter van 1978 1979 zijn geweest toen het noorden van het land werd getroffen door een van de zwaarste sneeuwstormen uit de Nederlandse weer geschiedenis. Wij hier Twente hebben toen net aan de zuidkant van deze sneeuwstorm hebben gelegen. Op deze Duitse site wordt deze winter tot in puntjes beschreven. Ook RTV Noord heeft over deze winter ook al eens een documentaire gemaakt. Ook deze winter deel zich voor na een hele serie sneeuwloze winters in de jaren zeventig.

Hoe gaat het nu verder. Het begint er op te lijken dat het bijzonder beresterke hogedrukgebied boven Groenland tegen het einde van dit jaar gaat verdwijnen. Als alles uitkomt zoals de computers het nu berekenen komen we dan onder een zachte zuidwestelijke stroming terecht. Dat de winter in januari een vervolg krijgt lijkt me daarom niet groot.
Voorlopig lijkt het bij ons te blijven kwakkelen. De temperatuur heeft de neiging iets te gaan oplopen. De neerslag kan aanvankelijk nog in de vorm van natte sneeuw naar beneden komen maar kan ook overgaan in regen. De kerst zou en enkele delen van het land nog wel eens wit kunnen verlopen. Maar van een mooie witte kerst is geen sprake meer als de sneeuwlaag door de dooi wordt aangetast. In de decembermaand van 1981 gebeurde dit ook.  Ik heb nog vergeten te schrijven dat het sneeuwdek hier nu een dikte van 9 a10 cm. Tot morgen, Johan Effing

In welke jaren in het verleden een Witte Kerst langs de oostgrens?

Opgetreden extremen laatste 24 uur Nederlandse weerstations  erekende dikte van het ijs door het KNMI ziet er goed uit

Groot artikel over klimaat verandering op Kennislink

Weer webcam Novosibirsk (rusl.) Hier kun je zien hoe de Russen van de winter genieten!!

Meteogram voor Losser 

Weerplaza voorheen Weathernieuws 15 daagse verwachting Oost Ned.

Tien minuten waarnemingen Vliegbasis Twente

Link naar site MeteoConsult met radar beelden speciaal voor Losser en omgeving.

Vakantie weerwegwijzer voor Losser

Uitgebreide berekeningen 16 dagen vooruit Vliegbasis Twente (GFS plots)

Meteogram voor Gronau Westfalen (Kachelman)

Klik hier ook voor de buienradar
Gevoelstemperatuur. Buienradar

Laatste bewolkingbeeld. Sat 24.nl   
Actueel onweer en bewolking boven Europa  (Bron : Meteox)

Links naar de geschiedenis van het klootschieten.
De klootschieters wedstrijd tussen Oldenzaal en Ootmarsum in 1747
Vooruit Losser 2009- 2010 met competitie programma en aanvangstijden.


Weblog: Egbert van Hattem Journalistieke Producties
Weblog: Mariette Effing  KoorEnZo   
Koken met Carol Effing Hofstreek FM

Neerslagradar MeteoConsult ook met onweer

Neerslagradar Weerplaza met prognose

Hier oude buienradar, prognose met link en veel reclame

Weeroline  Losser  Klik en vergelijk.

De neerslagbeelden worden samengesteld uit de waarnemingen van de KNMI-neerslagradar in De Bilt en Den Helder. De werking van een neerslagradar berust op het principe dat een gedeelte van de uitgezonden elektromagnetische straling door neerslagdeeltjes wordt teruggekaatst en weer in de radarinstallatie wordt opgevangen. De sterkte van de terugontvangen elektromagnetische straling is een maat voor de neerslagintensiteit. Het tijdverschil tussen het uitzenden en het ontvangen is een maat voor de plaats van de neerslag. Elke vijf minuten wordt uit de waarnemingen van de beide neerslagradars een beeld samengesteld. De neerslag wordt in een neerslagbeeld weergegeven met een aantal kleuren, die een indicatie zijn voor de neerslagintensiteit.
U ziet hier dus geen wolken.
Door de neerslagbeelden achter elkaar te presenteren kan een indruk worden verkregen omtrent de ontwikkeling van de neerslag, intensiteitverandering, trekrichting en treksnelheid.