Weercijfers van Vrijdag 08 Januari 2010

 

datum:
Maximum Temperatuur:
Minimum Temperatuur:
Grasminimum:
Uurlijks Gemiddelde:
Neerslag (soort):
Sneeuwdek 07 uur (mm):
Sneeuwdek 19 uur (mm):

 2010-01-08  
 -2.1  
 -9.7  
 -10.5  
 -4.5  
 sneeuw  
 4  
 4  

  Zonneschijnduur:
  Helder/zonloos:
  Windsnelheid(max) in m/s:
  Windrichting:
  Luchtdruk 07 uur (hpa):
  Luchtdruk 19 uur (hpa):
  Luchtvochtigheid (min):
  :

 0.2
 helder
 13
 nno
 1019
 1019
 91
 

 

Een mooie diaserie zien over het weer?
Informeer dan hier.

Johan Effing (C) & Albert Oude Nijhuis (C)


Matige tot lichte vorst. Langzaam door een opstekende noordooster wat kouder voor het gevoel. Morgen zou het tot drift sneeuw kunnen komen.

Losser 8 Januari 2010 08.33 uur.

De winter die niet goed op toeren wilde komen heeft vanochtend toch wel zijn tanden laten zien. Want precies waar de tochten der tochten zou kunnen worden gehouden in Friesland daar vroor het vanmorgen streng. Dit is ook wel nodig want als na het weekend als er een depressie over zuidoost Europa noord oostwaarts gaat trekken kan juist daar de wind weer vanuit zee gaan waaien wat voor de gebieden langs de Waddenzee een belangrijke tempering van de vorst zou kunnen betekenen. Nu de winter van plan is ook het komende weekend met een straffe noordooster van plan is bij ons te blijven moet ik tijdens dit weerpraatje toch wel even de kaarten voor de langere termijn blijven bekijken. Tot mijn verrassing zag ik vanmorgen dat het volgende week met de vorst nog wel eens bijzonder mee zou kunnen vallen. Niet dat de dooi gaat invallen maar de temperatuur zou toch in de buurt van het vriespunt terecht kunnen komen. De zeer strenge vorst die gisteren in deze berekeningen te zien was helemaal verdwenen, daar zijn temperaturen om het vriespunt voor in de plaats gekomen. Het is duidelijk dat de GFS het bijzonder moeilijk heeft met de berekeningen. Maar het blijft toch bijzonder boeiend deze berekeningen te blijven volgen.

Gisteravond tijdens de bijeenkomst van de weeramateurs waarvan de opkomst niet best was hebben we nog even naar het vorstgetal van deze winter tot gisteren gekeken. Daaruit kwam opnieuw naar voren dat de weergeschiedenis van voor de Elfstedentocht van 4 januari 1997 het toch wel bijzonder koud is geweest. Het koudegetal van deze winterse periode tot gisteren torent huizenhoog boven die van andere winters uit. Het had maar liefst een vorstgetal van ruim 140 punten. Deze winter die in Nederland nu al voor zoveel ongerief heeft gezorgd kwam tot gisteren niet verder met dan een 28e plaats met een vorstgetal van bijna 59 punten Qua koude productie stelt deze winter in vergelijking met januari 1997 dan ook nog niet veel voor. In 1997 kwam het tot gisteren zelfs tot in zeven nachten tot strenge vorst. In deze winter heeft het nog maar in een nacht streng gevroren.

Gistermorgen is door een lezer van deze weerpraatjes op een zeer deskundige wijze het virus van de laptop verwijderd. Ook heeft zich iemand aangeboden om het elektronische weerstation eens door te meten.  Hiervan kan ik nog geen gebruik maken want volgens Ekopower de leverancier, zou de transmitter niet goed meer kunnen werken. Het is toch wel vervelend dat je juist in een fase van winterweer niet even op het scherm kan kijken uit welke hoek de wind waait.  Nu moet ik net als vroeger bij een zwakke wind even naar buiten en de vinger in de mond steken en deze dan omhoog houden, dan voel je vanzelf uit welke hoek de wind waait. Tot morgen, Johan Effing

De Duitse sensatie krant Bild ziet voor het komend weekend al een sneeuwchaos op de wegen (Bron: Eric Effing)

Waar zijn de natuur ijsbanen open? (Bron:Schaatskaart)

Verwachte ijsdikte midden Nederland (Bron: KNMI)

Foto reportage: Losser onder de sneeuw op een rustige zondagmiddag.

Verzameling nieuws over het actuele winterweer

Actuele sneeuwhoogten in Nederland

Opgetreden extremen laatste 24 uur Nederlandse weerstations  erekende di

kte van het ijs door het KNMI ziet er goed uit

Meteogram voor Losser 

Weerplaza voorheen Weathernieuws 15 daagse verwachting Oost Ned.

Tien minuten waarnemingen Vliegbasis Twente

Link naar site MeteoConsult met radar beelden speciaal voor Losser en omgeving.

Vakantie weerwegwijzer voor Losser

Uitgebreide berekeningen 16 dagen vooruit Vliegbasis Twente (GFS plots)

Meteogram voor Gronau Westfalen (Kachelman)

Klik hier ook voor de buienradar
Gevoelstemperatuur. Buienradar

Laatste bewolkingbeeld. Sat 24.nl   
Actueel onweer en bewolking boven Europa  (Bron : Meteox)

Links naar de geschiedenis van het klootschieten.
De klootschieters wedstrijd tussen Oldenzaal en Ootmarsum in 1747
Vooruit Losser 2009- 2010 met competitie programma en aanvangstijden.


Weblog: Egbert van Hattem Journalistieke Producties
Weblog: Mariette Effing  KoorEnZo   
Koken met Carol Effing Hofstreek FM

Neerslagradar MeteoConsult ook met onweer

Neerslagradar Weerplaza met prognose

Hier oude buienradar, prognose met link en veel reclame

Weeroline  Losser  Klik en vergelijk.

De neerslagbeelden worden samengesteld uit de waarnemingen van de KNMI-neerslagradar in De Bilt en Den Helder. De werking van een neerslagradar berust op het principe dat een gedeelte van de uitgezonden elektromagnetische straling door neerslagdeeltjes wordt teruggekaatst en weer in de radarinstallatie wordt opgevangen. De sterkte van de terugontvangen elektromagnetische straling is een maat voor de neerslagintensiteit. Het tijdverschil tussen het uitzenden en het ontvangen is een maat voor de plaats van de neerslag. Elke vijf minuten wordt uit de waarnemingen van de beide neerslagradars een beeld samengesteld. De neerslag wordt in een neerslagbeeld weergegeven met een aantal kleuren, die een indicatie zijn voor de neerslagintensiteit.
U ziet hier dus geen wolken.
Door de neerslagbeelden achter elkaar te presenteren kan een indruk worden verkregen omtrent de ontwikkeling van de neerslag, intensiteitverandering, trekrichting en treksnelheid.