Weercijfers van Zondag 14 Februari 2010

 

datum:
Maximum Temperatuur:
Minimum Temperatuur:
Grasminimum:
Uurlijks Gemiddelde:
Neerslag (mm):
Neerslag (soort):
Sneeuwdek 07 uur (mm):

 2010-02-14  
 -2.3  
 -7.4  
 -10.5  
 -4.4  
 3.7  
 sneeuw  
 4  

  Sneeuwdek 19 uur (mm):
  Helder/zonloos:
  Windsnelheid(max) in m/s:
  Windrichting:
  Luchtdruk 07 uur (hpa):
  Luchtdruk 19 uur (hpa):
  Luchtvochtigheid (min):
  :

 3
 zonloos
 6
 NE
 1013
 1012
 76
 

 

Een mooie diaserie zien over het weer?
Informeer dan hier.

Johan Effing (C) & Albert Oude Nijhuis (C)


Rustig en koud. Vooral vanmorgen kan er nog wat lichte sneeuw vallen.

Losser 14 Februari 2010 08.35 uur.

Het was gistermiddag een heel bijzonder gezicht de carnavalsstoet door de besneeuwde straten van ons dorp te zien trekken. Sneeuw heeft er wel eens vaker gelegen maar een carnavalsoptocht waarbij het sneeuwde en die ook nog bleef liggen kan ik mij niet herinneren. Gelukkig zijn er geen dikke pakken naar beneden gekomen hooguit 1 a 2 cm . De temperatuur bleef gistermiddag 1 graad beneden het vriespunt. Voor vandaag ziet het weer er ook best redelijk uit. Vanmorgen zou er nog wat lichte sneeuw kunnen vallen en de temperatuur blijft ook vanmiddag nog iets onder nul. Of de zon vanmiddag even meedoet, is nog een vraagteken. We hebben al vaker gezegd in deze winter dat de zon niet mee ging doen maar deze kwam er in de tweede helft van de middag zo nu dan toch nog even te voorschijn. Door het ontbreken van heldere nachten is de kou binnen de perken gebleven. Op de vliegbasis is het de afgelopen nacht net tot matige vorst gekomen. Op weerstation Losser vroor het vannacht ruim 4 graden.

Hoe gaat het nu verder met de winter. Er bereiken me steeds meer berichten ook van weeramateurs dat de winter nu toch eindelijk wel eens afscheid mag nemen. Of we in de tweede helft van de week rigoureuze dooi te maken krijgen zoals vanmorgen in sommige pluimen te zien was dat moet ik nog zien, want lagedrukgebieden werden vanmorgen toch nog weer erg zuidelijk berekend. Maar de berekeningen op de heel lange termijn zien er toch allemaal wat milder uit dan we de laatste maanden gewend zijn geweest.

Wie niet van carnaval houdt en zich eens wil verdiepen in alle soorten reeksen dagelijkse waarnemingen hier uit de regio die soms meer dan 60 jaar teruggaan die moet hier maar eens klikken en gaan zoeken. Zo ben ik nu de sneeuwhoogtes uit het verleden aan het toetsen zoals die nu op weerstation Losser staan met de stations Denekamp en Enschede. Dat dit deze waarnemingen ook in Twente zijn gedaan daar ben ik sinds kort pas achtergekomen nu ze op het internet staan. Wel zet ik een groot vraagteken of deze vroeger wel nauwkeurig zijn gedaan. Een sneeuwdek van bv vijf dagen achter elkaar van 15 cm dat kan natuurlijk niet omdat een sneeuwdek nu eenmaal inklinkt.  Het is bijzonder boeiend deze cijfers van Weerstation Losser met deze cijfers te vergelijken omdat ik de sneeuwhoogtes heb afgeleid bij het invoeren de reeks van de neerslag die er is gevallen van temperaturen onder het vriespunt. Later hierover meer. Tot morgen, Johan Effing  

Programma extremwetterkongress in Bremerhaven 4 - 6 maart 2010

Hoe men zich in 1924 al mechanisch voortbewoog over de sneeuw (filmpje)

Opmerkelijk verhaal in de Telegraaf

De eenzame strijd van de broeikasongelovigen

Weersvooruitzichten voor Vancouver komende 14 dagen

Weer met de 4 carnavals dagen vanaf 1970Meteogram voor Losser 

Weerplaza voorheen Weathernieuws 15 daagse verwachting Oost Ned.

Tien minuten waarnemingen Vliegbasis Twente

Link naar site MeteoConsult met radar beelden speciaal voor Losser en omgeving.

Vakantie weerwegwijzer voor Losser

Uitgebreide berekeningen 16 dagen vooruit Vliegbasis Twente (GFS plots)

Meteogram voor Gronau Westfalen (Kachelman)

Klik hier ook voor de buienradar
Gevoelstemperatuur. Buienradar

Laatste bewolkingbeeld. Sat 24.nl   
Actueel onweer en bewolking boven Europa  (Bron : Meteox)

Links naar de geschiedenis van het klootschieten.
De klootschieters wedstrijd tussen Oldenzaal en Ootmarsum in 1747
Vooruit Losser 2009- 2010 met competitie programma en aanvangstijden.

Weblog: Egbert van Hattem Journalistieke Producties
Weblog: Mariette Effing  KoorEnZo   
Koken met Carol Effing Hofstreek FM

Neerslagradar MeteoConsult ook met onweer

Neerslagradar Weerplaza met prognose

Hier oude buienradar, prognose met link en veel reclame

Weeroline  Losser pronose   Klik en vergelijk.

De neerslagbeelden worden samengesteld uit de waarnemingen van de KNMI-neerslagradar in De Bilt en Den Helder. De werking van een neerslagradar berust op het principe dat een gedeelte van de uitgezonden elektromagnetische straling door neerslagdeeltjes wordt teruggekaatst en weer in de radarinstallatie wordt opgevangen. De sterkte van de terugontvangen elektromagnetische straling is een maat voor de neerslagintensiteit. Het tijdverschil tussen het uitzenden en het ontvangen is een maat voor de plaats van de neerslag. Elke vijf minuten wordt uit de waarnemingen van de beide neerslagradars een beeld samengesteld. De neerslag wordt in een neerslagbeeld weergegeven met een aantal kleuren, die een indicatie zijn voor de neerslagintensiteit.
U ziet hier dus geen wolken.
Door de neerslagbeelden achter elkaar te presenteren kan een indruk worden verkregen omtrent de ontwikkeling van de neerslag, intensiteitverandering, trekrichting en treksnelheid.