Weercijfers van Maandag 15 Februari 2010

 

datum:
Maximum Temperatuur:
Minimum Temperatuur:
Grasminimum:
Uurlijks Gemiddelde:
Neerslag (soort):
Sneeuwdek 07 uur (mm):
Sneeuwdek 19 uur (mm):

 2010-02-15  
 -1.9  
 -11.4  
 -13.4  
 -5.3  
 sneeuw  
 3  
 3  

  Zonneschijnduur:
  Helder/zonloos:
  Windsnelheid(max) in m/s:
  Windrichting:
  Luchtdruk 07 uur (hpa):
  Luchtdruk 19 uur (hpa):
  Luchtvochtigheid (min):
  :

 2.6
 helder
 5
 NNE
 1008
 1004
 76
 

 

Een mooie diaserie zien over het weer?
Informeer dan hier.

Johan Effing (C) & Albert Oude Nijhuis (C)


Eerst nog zeer koud. Vanmiddag meer bewolking maar geen sneeuw van betekenis. Na morgen langzaam oplopende temperaturen.

Losser 15 Februari 2010 08.10 uur.

Velen hebben het wel gehad met de kou. Ik tenminste wel. Het is vandaag alweer ruim twee maanden geleden dat de wind is omgegaan naar het noordoosten. Niemand had toen het vermoeden dat deze winter wel eens twee maanden of nog zou langer zou kunnen duren. Dat het ook een echte sneeuwwinter zou worden daar heeft werkelijk niemand bij stilgestaan of zelfs aan gedacht. Ook de professionele weerbereau’s niet, anders hadden ze de klanten misschien wel het advies gegeven om voor een nog grotere reserve aan strooizout te zorgen. Want gisteren beleefden we de 38e dag met sneeuwval van deze winter. We naderen nu al aardig het record uit 1979 toen het op 44 dagen heeft gesneeuwd. In een normale winter sneeuwt het hier op 21 dagen dat deze eeuw alleen door de winter van 2005 werd overschreden met op 24 dagen sneeuwval.

Met de strenge vorst wilde het niet zo goed vlotten. De afgelopen nacht daalde op de Vliegbasis de temperatuur tot meer dan 10 graden ondernul. Iets waar ik eigenlijk al enkele dagen rekening mee had gehouden gebeurde nu dus toch nog. In de zuidwestelijke helft van het land zijn denk ik tal van stations waar het deze winter nog niet streng heeft gevroren. Dit blijkt uit de talrijke berichten dat het ijs daar nog steeds niet veilig is.

In de luchtdruk verdeling treden de komende dagen flinke veranderingen op. Het hogedrukgebied voor de Noorse kust verdwijnt. Een nog in betekenis toenemend hogedrukgebied boven Groenland drukt een depressie in zuidoostelijke richting en komt ergens ten westen van de Britse eilanden tot stilstand. Deze verandering gaat er misschien voor zorgen dat we op wat langere termijn eindelijk de dooi binnen de deur krijgen. Voorjaarsachtige temperaturen die in de tweede helft van februari wel eens willen voorkomen daar is op de weerkaarten nog helemaal niets van te zien. Maar ook dit zou zeer snel kunnen veranderen.

Gisteren bracht de sneeuw die in de Hellmann regenmeter terecht was gekomen tot mijn verbazing bijna 4 mm neerslag op. Terwijl het sneeuwdek hier maar met ruim 1 cm was gegroeid. Dus dat 1 cm sneeuw gelijk staat aan 1 mm neerslag lijkt ook al niet altijd op te gaan. Dit zal wel te maken hebben gehad met de opbouw van de atmosfeer boven onze hoofden. Elke winter heeft zo zijn eigen zeldzame verschijnselen waar je nooit over uitgepraat raakt. Tot morgen, Johan Effing

Programma extremwetterkongress in Bremerhaven 4 - 6 maart 2010

Hoe men zich in 1924 al mechanisch voortbewoog over de sneeuw (filmpje)

Opmerkelijk verhaal in de Telegraaf

De eenzame strijd van de broeikasongelovigen

Weersvooruitzichten voor Vancouver komende 14 dagen

Weer met de 4 carnavals dagen vanaf 1970


Meteogram voor Losser 

Weerplaza voorheen Weathernieuws 15 daagse verwachting Oost Ned.

Tien minuten waarnemingen Vliegbasis Twente

Link naar site MeteoConsult met radar beelden speciaal voor Losser en omgeving.

Vakantie weerwegwijzer voor Losser

Uitgebreide berekeningen 16 dagen vooruit Vliegbasis Twente (GFS plots)

Meteogram voor Gronau Westfalen (Kachelman)

Klik hier ook voor de buienradar
Gevoelstemperatuur. Buienradar

Laatste bewolkingbeeld. Sat 24.nl   
Actueel onweer en bewolking boven Europa  (Bron : Meteox)

Links naar de geschiedenis van het klootschieten.
De klootschieters wedstrijd tussen Oldenzaal en Ootmarsum in 1747
Vooruit Losser 2009- 2010 met competitie programma en aanvangstijden.

Weblog: Egbert van Hattem Journalistieke Producties
Weblog: Mariette Effing  KoorEnZo   
Koken met Carol Effing Hofstreek FM

Neerslagradar MeteoConsult ook met onweer

Neerslagradar Weerplaza met prognose

Hier oude buienradar, prognose met link en veel reclame

Weeroline  Losser pronose   Klik en vergelijk.

De neerslagbeelden worden samengesteld uit de waarnemingen van de KNMI-neerslagradar in De Bilt en Den Helder. De werking van een neerslagradar berust op het principe dat een gedeelte van de uitgezonden elektromagnetische straling door neerslagdeeltjes wordt teruggekaatst en weer in de radarinstallatie wordt opgevangen. De sterkte van de terugontvangen elektromagnetische straling is een maat voor de neerslagintensiteit. Het tijdverschil tussen het uitzenden en het ontvangen is een maat voor de plaats van de neerslag. Elke vijf minuten wordt uit de waarnemingen van de beide neerslagradars een beeld samengesteld. De neerslag wordt in een neerslagbeeld weergegeven met een aantal kleuren, die een indicatie zijn voor de neerslagintensiteit.
U ziet hier dus geen wolken.
Door de neerslagbeelden achter elkaar te presenteren kan een indruk worden verkregen omtrent de ontwikkeling van de neerslag, intensiteitverandering, trekrichting en treksnelheid.