Weercijfers van Vrijdag 05 Maart 2010

 

datum:
Maximum Temperatuur:
Minimum Temperatuur:
Grasminimum:
Neerslag (mm):
Neerslag (soort):
Sneeuwdek 07 uur (mm):
Sneeuwdek 19 uur (mm):

 2010-03-05  
 4.3  
 -6.8  
 -11.6  
 2.4  
 regen sneeuw hagel  
 sporen  
 sporen  

  Zonneschijnduur:
  Helder/zonloos:
  Windsnelheid(max) in m/s:
  Windrichting:
  Luchtdruk 07 uur (hpa):
  Luchtdruk 19 uur (hpa):
  Luchtvochtigheid (min):
  :

 1.2
 helder
 14
 N
 1025
 1017
 59
 

 

Een mooie diaserie zien over het weer?
Informeer dan hier.

Johan Effing (C) & Albert Oude Nijhuis (C)


Winterse neerslag en temperatuur dicht bij nul. Vanaf morgen, zonnig en koud.

Losser 5 Maart 2010 08.47 uur.

Groot was de verrassing toen we gisteravond na de afloop van een zeer geslaagde regio bijeenkomst van het VWK in Hengelo bijna een witte wereld inliepen. Van de 19 aanwezigen op deze bijeenkomst waaronder enkele meteorologen van MeteoConsult uit Wageningen en twee regionale weerjournalisten had niemand deze sneeuw of hagelbui zien aankomen. Het was een prachtig slot van een weeravond waardoor verschillende weeramateurs nog lang over gesproken zal worden.

Alles over afgelopen winter passeerde de revue. Reinout van der Born met een uitleg hoe het tot deze vreemde winter is gekomen. Karin Broekhuizen de weer fotografe uit Drenthe liet haar mooiste foto’s zien van de afgelopen winter. En Jordi Bloem van MeteoConsult ging aan het slot van de avond nog even in hoe de winter de komende dagen nog voor een flinke bonus zou kunnen gaan zorgen. De avond was zo boeiend dat we zelfs hebben vergeten hebben er enkele foto’s te maken.

Alle drie deden hun presentatie vanaf een USB stick. Het is duidelijk dat de moderne techniek een weerhobby nog een nog steeds grotere rol gaat spelen waarvan het einde nog lang niet in zicht is. Een opmerking van een van de aanwezigen dat dit de eerste koude winter was geweest in het internet tijdperk maakte veel discussie los. En dat we door diezelfde techniek in deze winter heel wat keren op het verkeerde been werden gezet doordat het net leek of er een Elfstedentocht zat aan de komen. Deze bijeenkomst had op geen mooier tijdstip plaats kunnen vinden. Zelfs de voorzitter van het VWK uit Utrecht moet al een soort voorgevoel hebben gehad dat het een mooie bijeenkomst zou worden hij was een van de aanwezigen.

Nu nog even iets over het huidige weer. De aanvoer van koude en zeer droge lucht uit het hoge noorden wordt vandaag even onderbroken met winterse neerslag. Als dit neerslaggebied voorbij is gaat de wind weer naar het noordoosten om en krijgen we nog een flinke nachtelijke bonus van de winter. Er is een groot verschil met de afgelopen winter, we gaan een weertype tegemoet met bijzonder veel zon. Daar zijn we hier langs de oostgrens de afgelopen winter veel aan te kort gekomen. Tot morgen, Johan Effing

 

Webcam Paul Scholten Losser

De winters vanaf 1705 (Bron: kNMI)

Webcam Dinkel Bossinkbrug Drielandweg  Losser 
(Bron: Waterschap Regge Dinkel)

Meteogram voor Losser 

Weerplaza voorheen Weathernieuws 15 daagse verwachting Oost Ned.

Tien minuten waarnemingen Vliegbasis Twente

Link naar site MeteoConsult met radar beelden speciaal voor Losser en omgeving.

Vakantie weerwegwijzer voor Losser

Uitgebreide berekeningen 16 dagen vooruit Vliegbasis Twente (GFS plots)

Meteogram voor Gronau Westfalen (Kachelman)

Klik hier ook voor de buienradar
Gevoelstemperatuur. Buienradar

Laatste bewolkingbeeld. Sat 24.nl   
Actueel onweer en bewolking boven Europa  (Bron : Meteox)

Links naar de geschiedenis van het klootschieten.
De klootschieters wedstrijd tussen Oldenzaal en Ootmarsum in 1747
Vooruit Losser 2009- 2010 met competitie programma en aanvangstijden.

Weblog: Egbert van Hattem Journalistieke Producties
Weblog: Mariette Effing  KoorEnZo   
Koken met Carol Effing Hofstreek FM

Neerslagradar MeteoConsult ook met onweer

Neerslagradar Weerplaza met prognose

Hier oude buienradar, prognose met link en veel reclame

Weeroline  Losser pronose   Klik en vergelijk.

De neerslagbeelden worden samengesteld uit de waarnemingen van de KNMI-neerslagradar in De Bilt en Den Helder. De werking van een neerslagradar berust op het principe dat een gedeelte van de uitgezonden elektromagnetische straling door neerslagdeeltjes wordt teruggekaatst en weer in de radarinstallatie wordt opgevangen. De sterkte van de terugontvangen elektromagnetische straling is een maat voor de neerslagintensiteit. Het tijdverschil tussen het uitzenden en het ontvangen is een maat voor de plaats van de neerslag. Elke vijf minuten wordt uit de waarnemingen van de beide neerslagradars een beeld samengesteld. De neerslag wordt in een neerslagbeeld weergegeven met een aantal kleuren, die een indicatie zijn voor de neerslagintensiteit.
U ziet hier dus geen wolken.
Door de neerslagbeelden achter elkaar te presenteren kan een indruk worden verkregen omtrent de ontwikkeling van de neerslag, intensiteitverandering, trekrichting en treksnelheid.