Weercijfers van Donderdag 10 Juni 2010

 

datum:
Maximum Temperatuur:
Minimum Temperatuur:
Grasminimum:
Uurlijks Gemiddelde:
Neerslag (mm):
Neerslag (soort):

 2010-06-10  
 25.1  
 15.7  
 15.1  
 20  
 0.4  
 regen  

  Zonneschijnduur:
  Helder/zonloos:
  Windsnelheid(max) in m/s:
  Windrichting:
  Luchtdruk 07 uur (hpa):
  Luchtdruk 19 uur (hpa):
  Luchtvochtigheid (min):

 2.1
 helder
 5
 SE
 1004
 1003
 62

 

Een mooie diaserie zien over het weer?
Informeer dan hier.

Johan Effing (C) & Albert Oude Nijhuis (C)


Vandaag warm met kans op een onweersbui. Morgenochtend naar het oosten wegtrekkende onweersbuien waarna het frisser wordt.

Losser 10 Juni 2010 08.13 uur.

Er werd door verschillende weeramateurs getwijfeld aan de uitspraak die Erwin Krol eerder deze week deed dat het een week zou worden van regen en nog eens regen. Hij heeft wel gelijk gekregen. Want de afgelopen 24 zijn er in Nederland verspreid zeer zware buien gevallen. Op enkele plekken in het westen van het land ontstond zelfs wateroverlast. Van Jan Visser kreeg ik zelfs een melding binnen dat er in de omgeving van Purmerend meer dan 45 mm is gevallen. De buien bleven daar lang op de dezelfde plaats hangen. Dit hadden we allemaal te danken aan een front dat zeer warme lucht scheid van koele lucht in het westen en zuidwesten.

Ook bij ons is gisteren een einde gekomen aan het te droge weer. Gistermiddag viel er een zeer groeizame 7 mm. De afgelopen nacht viel het mee. Ik kon hier maar 0.4 mm uit de Helmann halen. Het was gistermiddag geen slecht weer zoals ik hier en daar direct al hoorde zeggen maar bijzonder groeizaam. We kunnen misschien beter zeggen het was best of goed weer. Ik moet er niet aan danken dat we van die lange droogteperioden tegemoet zouden gaan als in 1947 1959 of 1976 In 1947 stonden na een droge en zeer strenge winter in de zomer maandenlang de water putten leeg. En werd het drinkwater uit de Losserse melkfabriek waar ze een bron hadden van meer dan 40 meter diep in melkbussen onder sommige huishoudens verspreid.

Ook vandaag houdt het warme en klamme weer aan. Omdat er weinig wind is kunnen de buien lang op dezelfde plaats blijven hangen. Omdat wij hier langs de oostgrens dicht bij de tropische warmte zitten op het continent zou de temperatuur vandaag als een speer omhoog kunnen gaan als de zon een paar uurtjes mee gaat doen. Ook de komende nacht blijft het nog warm en klam. Het doet al een beetje aan de Hondsdagen denken. Morgen voor de middag lijkt er dan het koufront vergezeld van onweersbuien over ons gebied naar het oosten weg te trekken. Daarna wordt het koeler en droger door het naderbij komen hogedrukgebied vanuit het zuidwesten. Dat volgens de jongste berekeningen tegen het volgend weekend ten noorden van ons land terecht komt. Dan zouden de temperaturen opnieuw tot zomerse waarden kunnen oplopen.  Geen slechte vooruitzichten dus. Tot morgen, Johan Effing

Prachtig Russische site over sterrenkunde  (Google translate)

Sneeuw ijs en bosbranden op een satellietfoto Baikalmeer. Gismeteo Rusland

Het voorkomen van zomervorst in Rusland (Google translate)

Prachtige beelden van onweersbuien op een Duits weerforum.

De zeer warme lucht in Duitsland en midden Europa

WK Voetbal 2010: weer en klimaat
Verwachtingen en waarnemingen van het weer Johannesburg Zuid-Afrika.

http://www.keesfloor.nl/artikelen/satmet.htm

Webcam Paul Scholten Losser

Webcam Dinkel Bossinkbrug Drielandweg  Losser 
(Bron: Waterschap Regge Dinkel)

Meteogram voor Losser 

Weerplaza voorheen Weathernieuws 15 daagse verwachting Oost Ned.

Tien minuten waarnemingen Vliegbasis Twente

Link naar site MeteoConsult met radar beelden speciaal voor Losser en omgeving.


Vakantie
weerwegwijzer voor Losser

Uitgebreide berekeningen 16 dagen vooruit Vliegbasis Twente (GFS plots)

Meteogram voor Gronau Westfalen (Kachelman)

Klik hier ook voor de buienradar
Gevoelstemperatuur. Buienradar

Laatste bewolkingbeeld. Sat 24.nl   
Actueel onweer en bewolking boven Europa  (Bron: Meteox)

Links naar de geschiedenis van het klootschieten.
De klootschieters wedstrijd tussen Oldenzaal en Ootmarsum in 1747
Vooruit Losser 2009- 2010 met competitie programma en aanvangstijden.

Weblog: Egbert van Hattem Journalistieke Producties
Weblog: Mariette Effing  KoorEnZo   
Koken met Carol Effing Hofstreek FM

Neerslagradar MeteoConsult ook met onweer

Neerslagradar Weerplaza met prognose

Hier oude buienradar, prognose met link en veel reclame

De neerslagbeelden worden samengesteld uit de waarnemingen van de KNMI-neerslagradar in De Bilt en Den Helder. De werking van een neerslagradar berust op het principe dat een gedeelte van de uitgezonden elektromagnetische straling door neerslagdeeltjes wordt teruggekaatst en weer in de radarinstallatie wordt opgevangen. De sterkte van de terugontvangen elektromagnetische straling is een maat voor de neerslagintensiteit. Het tijdverschil tussen het uitzenden en het ontvangen is een maat voor de plaats van de neerslag. Elke vijf minuten wordt uit de waarnemingen van de beide neerslagradars een beeld samengesteld. De neerslag wordt in een neerslagbeeld weergegeven met een aantal kleuren, die een indicatie zijn voor de neerslagintensiteit.
U ziet hier dus geen wolken.
Door de neerslagbeelden achter elkaar te presenteren kan een indruk worden verkregen omtrent de ontwikkeling van de neerslag, intensiteitverandering, trekrichting en treksnelheid.