Weercijfers van Dinsdag 21 September 2010

 

datum:
Maximum Temperatuur:
Minimum Temperatuur:
Grasminimum:
Uurlijks Gemiddelde:
Neerslag (soort):
Zonneschijnduur:

 2010-09-21  
 18.6  
 7.3  
 5  
 13.4  
 droog  
 3.9  

  Helder/zonloos:
  Windsnelheid(max) in m/s:
  Windrichting:
  Luchtdruk 07 uur (hpa):
  Luchtdruk 19 uur (hpa):
  Luchtvochtigheid (min):
  :

 helder
 4
 west
 1014
 1022
 66
 

 

Een mooie diaserie zien over het weer?
Informeer dan hier.

Johan Effing (C) & Albert Oude Nijhuis (C)


Rustig weer en vooral vanmiddag zon. Morgen en overmorgen heel fraai. Maar vrijdag en zaterdag waarschijnlijk al weer regen.

Losser 21 September 2010 08.20 uur.

Al is het vandaag 21 september het begin van de kalender herfst maar we moeten toch nog tot donderdagochtend negen minuten over vijf in de ochtend wachten tot dat de zon loodrecht boven de evenaar staat. Ik moet bij de wisselingen van de seizoenen altijd even zoeken naar de juiste pagina op het Internet. Door hier te klikken kom je op een pagina van het KNMI uit waar deze informatie te vinden is. Bij het zoeken kwam ik ook een pagina tegen dat deze herfst niet zo warm zal worden als in andere jaren. Dat dit zou gaan gebeuren was op deze Amerikaanse site al in augustus te zien. Voor alle duidelijk hierover nog even een link naar deze site. Op deze site is ook te zien dat men ook een duidelijk te natte september heeft berekend.

Vanmorgen bij het zien van de neerslagkaartjes heb ik toch wel even mijn wenkbrauwen gefronst omdat er vrijdag en zaterdag voor onze omgeving opnieuw flink wat neerslag is berekend. De Oude Wijvenzomer of Altweibersommer zoals men deze mooie dagen in september bij onze oosterburen noemen lijkt dus deze herfst niet van lange duur te zijn. Verrassend was ook om te zien, al is het eigenlijk is nog te ver weg om het even aan te halen dat voor begin oktober boven West Europa een groot lagedrukgebied werd berekend. Het zijn toch allemaal signalen die niet uitgaan van een wat langere periode van mooi droog najaarsweer.

Met de neerslag viel het gisteren mee 0.1 mm Maar in Roodeschool verraste de natuur de inwoners met een wolkbreuk. In korte tijd kwam daar 23 mm naar beneden. De rainrate bedroeg daar bij navraag maar liefst 350 mm per uur. De regen is daar dus korte tijd heel wat intensiever geweest dan hier op 26 augustus toen de rainrates ongeveer rond de 100 mm per uur hebben gelegen.

Vanavond mag ik deelnemen aan een panel dat terugblikt op de overvloedige regenval van 26 augustus. In dit panel zit iemand van het Waterschap een wethouder een brandweerman en de Burgemeester van Oldenzaal. Het beloofd dus een heel boeiende radio uitzending te worden die duurt van 20.00 uur tot 22.00 uur. Hoe je deze uitzending kunt volgen is te lezen op deze pagina.  Tot morgen, Johan Effing

Fotoserie overstroming Dinkel 26 augustus 2010

Belangstelling media en publiek wateroverlast Losser

Webcam Paul Scholten Losser

Webcam Dinkel Bossinkbrug Drielandweg  Losser 
 
(Bron: Waterschap Regge Dinkel)

Meteogram voor Losser 

Tien dagen verwachting voor Losser Foreca USA

Tien minuten waarnemingen Vliegbasis Twente

Pluim 14 dagen vooruit MeteoConsult

Vakantie
weerwegwijzer voor Losser

Uitgebreide berekeningen 16 dagen vooruit Vliegbasis Twente (GFS plots)

Meteogram voor Gronau Westfalen (Kachelman)

Klik hier ook voor de buienradar
Gevoelstemperatuur. Buienradar

Laatste bewolkingbeeld.
Sat 24.nl   
 
Actueel onweer en bewolking boven Europa  (Bron: Meteox)
 

Links naar de geschiedenis van het klootschieten.
De klootschieters wedstrijd tussen Oldenzaal en Ootmarsum in 1747
Vooruit Losser 2009- 2010 met competitie programma en aanvangstijden.
 
Weblog: Egbert van Hattem Journalistieke Producties
Weblog: Mariette Effing  KoorEnZo   
Koken met Carol Effing Hofstreek FM

Neerslagradar MeteoConsult ook met onweer

Neerslagradar Weerplaza met prognose

Hier oude buienradar, prognose met link en veel reclame

  De neerslagbeelden worden samengesteld uit de waarnemingen van de KNMI-neerslagradar in De Bilt en Den Helder. De werking van een neerslagradar berust op het principe dat een gedeelte van de uitgezonden elektromagnetische straling door neerslagdeeltjes wordt teruggekaatst en weer in de radarinstallatie wordt opgevangen. De sterkte van de terugontvangen elektromagnetische straling is een maat voor de neerslagintensiteit. Het tijdverschil tussen het uitzenden en het ontvangen is een maat voor de plaats van de neerslag. Elke vijf minuten wordt uit de waarnemingen van de beide neerslagradars een beeld samengesteld. De neerslag wordt in een neerslagbeeld weergegeven met een aantal kleuren, die een indicatie zijn voor de neerslagintensiteit.
U ziet hier dus geen wolken.
Door de neerslagbeelden achter elkaar te presenteren kan een indruk worden verkregen omtrent de ontwikkeling van de neerslag, intensiteitverandering, trekrichting en treksnelheid.