Weercijfers van Zaterdag 09 Oktober 2010

 

datum:
Maximum Temperatuur:
Minimum Temperatuur:
Grasminimum:
Uurlijks Gemiddelde:
Neerslag (soort):
Zonneschijnduur:

 2010-10-09  
 19.6  
 6  
 2.8  
 12.5  
 droog  
 10.1  

  Helder/zonloos:
  Windsnelheid(max) in m/s:
  Windrichting:
  Luchtdruk 07 uur (hpa):
  Luchtdruk 19 uur (hpa):
  Luchtvochtigheid (min):
  :

 helder
 9
 oost
 1018
 1018
 46
 

 

Een mooie diaserie zien over het weer?
Informeer dan hier.

Johan Effing (C) & Albert Oude Nijhuis (C)


Vandaag beginnen we aan een reeks zonnige dagen waarbij vooral in de nachten kouder wordt.

Losser 9 Oktober 2010 08.26 uur.

Op een ochtend als deze als de muziek in je hoofd nog nagalmt van een grandioze feestavond ter ere van het 60 jarig bestaan van de klootschieterclub waar je even zo vele jaren lid van bent en in heb gespeeld gaan je gedachten terug naar voeger. Onder welke weersomstandig heden en toestand van de banen je deze sport hebt beoefend. Ik kan het niet laten om hier deze ochtend toch iets over te schrijven.
Hoe in de jaren veertig op een zondagmiddag de vorst inviel toen de Zoeke nog speelde op een stuk heide waar nu de tweede baan van het Kolkersveld ligt.  

Hoe een van de leden waarmee je samen speelde in de vergeten winter van 1954-1955 in het overhemd rondliep bij een temperatuur van bijna 15 graden onder nul bij en een krachtige noordooster. Bitterkoud was het toen, de baan was hard als glas maar de wedstrijd ging gewoon door. Sommigen kwamen in die tijd  zondagsmorgens nog op houten klompen naar een klootschietwedstrijd.

Uit de kurkdroge zomer van 1959 kan ik me herinneren hoe zich een zeer zwaar warmteonweer ontlastte tussen Denekamp en de Duitse grens. Waardoor de klootschietersbaan door een wolkbreuk bijna onder water kwam te staan. En de bliksem talloze keren insloeg rond het toen nog bestaande café Dieselhuis. Later toen we op de fiets naar huis gingen en het in Denekanp het bijna niet had geregend en in Oldenzaal niet konden geloven dat een wedstrijd om het persoonlijk kampioenschap van de toenmalige TKB door noodweer was afgelast.

Nooit zal ik die hete zaterdagmiddag uit juli 1976 vergeten toen we bij meer dan 30 graden een wedstrijd speelden om de schuttersbeker. Na de wedstrijd werd in een grote schutterstent in Overdinkel de dorst weggespoeld.
Of hoe het begon te ijzelen op de terugweg na een wedstrijd in Lemselo ergens in de jaren zestig. In die tijd werd er pas gestrooid als het al geijzeld had. Nu wordt er wel eens gemopperd als er bij preventief strooien iets misgaat. Dit zijn zo van die herinneringen die je altijd bij zijn gebleven.
Klik hier voor twee pagina’s over het klootschieten.

Over het huidige weer hoef ik niet te schrijven dat gisteren er iedereen naast zat met de verwachting. Over hoe ik het toch wel even over de bewolking heb gehad die zich tegen de grondwind in oostwaarts verplaatste. Vanmorgen kan ik tenslotte het opnieuw niet laten om weer een link te plaatsen naar een Duitse pagina hoe die het weer voor de komende dagen langs de oostgrens presenteren. Tot morgen, Johan Effing

Nog niet erg koud in Moskou

Zo brengen de Russen het slechte weer op het Iberisch schiereiland

Is oktober warm en fijn , het zal een scherpe winter zijn.Webcam Paul Scholten Losser

Webcam Dinkel Bossinkbrug Drielandweg  Losser 
 
(Bron: Waterschap Regge Dinkel)

Meteogram voor Losser 

Tien dagen verwachting voor Losser Foreca USA

Tien minuten waarnemingen Vliegbasis Twente

Pluim 14 dagen vooruit MeteoConsult

Vakantie
weerwegwijzer voor Losser

Uitgebreide berekeningen 16 dagen vooruit Vliegbasis Twente (GFS plots)

Meteogram voor Gronau Westfalen (Kachelman)

Klik hier ook voor de buienradar
Gevoelstemperatuur. Buienradar

Laatste bewolkingbeeld.
Sat 24.nl   
 
Actueel onweer en bewolking boven Europa  (Bron: Meteox)
 

Links naar de geschiedenis van het klootschieten.
De klootschieters wedstrijd tussen Oldenzaal en Ootmarsum in 1747
Vooruit Losser 2009- 2010 met competitie programma en aanvangstijden.
 
Weblog: Egbert van Hattem Journalistieke Producties
Weblog: Mariette Effing  KoorEnZo   
Koken met Carol Effing Hofstreek FM

Neerslagradar MeteoConsult ook met onweer

Neerslagradar Weerplaza met prognose

Hier oude buienradar, prognose met link en veel reclame

  De neerslagbeelden worden samengesteld uit de waarnemingen van de KNMI-neerslagradar in De Bilt en Den Helder. De werking van een neerslagradar berust op het principe dat een gedeelte van de uitgezonden elektromagnetische straling door neerslagdeeltjes wordt teruggekaatst en weer in de radarinstallatie wordt opgevangen. De sterkte van de terugontvangen elektromagnetische straling is een maat voor de neerslagintensiteit. Het tijdverschil tussen het uitzenden en het ontvangen is een maat voor de plaats van de neerslag. Elke vijf minuten wordt uit de waarnemingen van de beide neerslagradars een beeld samengesteld. De neerslag wordt in een neerslagbeeld weergegeven met een aantal kleuren, die een indicatie zijn voor de neerslagintensiteit.
U ziet hier dus geen wolken.
Door de neerslagbeelden achter elkaar te presenteren kan een indruk worden verkregen omtrent de ontwikkeling van de neerslag, intensiteitverandering, trekrichting en treksnelheid.