Weercijfers van Zondag 12 December 2010

 

datum:
Maximum Temperatuur:
Minimum Temperatuur:
Grasminimum:
Uurlijks Gemiddelde:
Neerslag (mm):
Neerslag (soort):
Sneeuwdek 07 uur (mm):

 2010-12-12  
 5.5  
 -6  
 -9.7  
 1.2  
 1.8  
 regen  
 resten  

  Sneeuwdek 19 uur (mm):
  Zonneschijnduur:
  Helder/zonloos:
  Windsnelheid(max) in m/s:
  Windrichting:
  Luchtdruk 07 uur (hpa):
  Luchtdruk 19 uur (hpa):
  Luchtvochtigheid (min):

 resten
 1.8
 helder
 11
 N
 1015
 1013
 67

 

Een mooie diaserie zien over het weer?
Informeer dan hier.

Johan Effing (C) & Albert Oude Nijhuis (C)


Kleine kans op wat neerslag en een langzame daling van temperatuur. Komende nacht en morgen opnieuw vorstig weer.

Losser 12 December 2010 08.59 uur.

Zo langzamerhand zijn we nu toch wel in de tijd van het jaar aangekomen dat zich de eerste de eerste vorstperiode wil voor doen. Hierbij denk ik nog altijd aan de eerste zeer strenge winter van na de oorlog van 1946- 1947 Toen breidde een bijzonder sterk hogedrukgebied zich vanuit Rusland uit zich naar onze omgeving. Een heel ander scenario dan dat van vorige winter en hoe deze winter is begonnen. De pluim kronkelt zich elke dag maar iets verder zonder dat we een goed beeld krijgen waar het uiteindelijk naar toe zal gaan. Jammer dat een van de uitstekende weer bedrijven hier geen archief van heeft aangelegd waar we deze nog eens kunnen bekijken. Maar ondanks dit virtuele gemis worden we dagelijks door hun wel verwend met leuke verhalen over het weer.
Als je de ontwikkelingen in het hoge noorden goed hebt gevolgd lijkt het Groenlandse hoog op termijn waar we deze kwakkelwinter aan te danken hebben toch aan kracht in te boeten. Het KNMI voorziet daarom dat er voor 70% kans is op zachter weer. Ook hun experimentele maand verwachting die nu al tot in het nieuwe jaar reikt wijst al enkele dagen in deze richting. Ben benieuwd of er iets van uitzal komen.

Gistermiddag ben ik eens goed achter de computer gaan zitten en heb de reeks van de De Bilt gekoppeld aan de antieke reeksen die op de KNMI site staan. Een aaneengesloten reeks is het niet geworden, omdat in sommige jaren enkele maanden ontbreken. Maar het WXData programma laat dit wel zien als je er een beetje kijk op hebt kom je daar al snel achter. Alle december maanden zitten wel in de reeks. Het programma de pikte de koudste december aller tijden er uit. Het gaat hier om temperaturen die in midden Nederland zijn gemeten. Het moet de bijzonder koude december van 1788 zijn met een temperatuur gemiddelde van -5.3 graden dat een van de oorzaken geweest van de Franse revolutie. In de zomer van dat jaar hebben bijzonder zware onweersbuien toen zeer zware schade aan de gewassen veroorzaakt waardoor er een hongersnood uitbrak. http://www.keesfloor.nl/artikelen/vk/franserev.pdf   Met behulp van het programma is ook te zien hoe koud het toen van dag tot dag is geweest. Maar dit kan ik hier nog niet laten zien. Op deze pagina's zijn meer bijzonderheden te vinden over deze winter. Tot morgen, Johan Effing

Zware sneeuwval in de VS ( Bron: Meteonovostie)

Snow, Wind Paralyzing Minnesota, Wisconsin (Bron: Accuweather VS)

De barre sneeuwwinters van 1942, 1963 en 1979   (Bron: VPRO geschiedenis)

2010 gemiddeld over de wereld een van de warmste jaren (Bron: Knmi)

Forse kritiek op spitsalarm ANWB (Bron: Telegraaf)

Webcam Paul Scholten Losser

Webcam Dinkel Bossinkbrug Drielandweg  Losser 
 
(Bron: Waterschap Regge Dinkel)

Meteogram voor Losser 

Tien dagen verwachting voor Losser Foreca USA

Tien minuten waarnemingen Vliegbasis Twente

Pluim 14 dagen vooruit MeteoConsult

Vakantie
weerwegwijzer voor Losser

Uitgebreide berekeningen 16 dagen vooruit Vliegbasis Twente (GFS plots)

Meteogram voor Gronau Westfalen (Kachelman)

Klik hier ook voor de buienradar
Gevoelstemperatuur. Buienradar

Laatste bewolkingbeeld.
Sat 24.nl   
 
Actueel onweer en bewolking boven Europa  (Bron: Meteox)
 

Links naar de geschiedenis van het klootschieten.
De klootschieters wedstrijd tussen Oldenzaal en Ootmarsum in 1747

Competitie programma
Vooruit Losser 2010 - 2011 standen en aanvangstijden.

 
Weblog: Egbert van Hattem Journalistieke Producties
Weblog: Mariette Effing  KoorEnZo   
Koken met Carol Effing Hofstreek FM

Neerslagradar MeteoConsult ook met onweer

Neerslagradar Weerplaza met prognose

Hier oude buienradar, prognose met link en veel reclame

  De neerslagbeelden worden samengesteld uit de waarnemingen van de KNMI-neerslagradar in De Bilt en Den Helder. De werking van een neerslagradar berust op het principe dat een gedeelte van de uitgezonden elektromagnetische straling door neerslagdeeltjes wordt teruggekaatst en weer in de radarinstallatie wordt opgevangen. De sterkte van de terugontvangen elektromagnetische straling is een maat voor de neerslagintensiteit. Het tijdverschil tussen het uitzenden en het ontvangen is een maat voor de plaats van de neerslag. Elke vijf minuten wordt uit de waarnemingen van de beide neerslagradars een beeld samengesteld. De neerslag wordt in een neerslagbeeld weergegeven met een aantal kleuren, die een indicatie zijn voor de neerslagintensiteit.
U ziet hier dus geen wolken.
Door de neerslagbeelden achter elkaar te presenteren kan een indruk worden verkregen omtrent de ontwikkeling van de neerslag, intensiteitverandering, trekrichting en treksnelheid.