Weercijfers van Zaterdag 21 Mei 2011

 

datum:
Maximum Temperatuur:
Minimum Temperatuur:
Grasminimum:
Uurlijks Gemiddelde:
Neerslag (soort):
Zonneschijnduur:

 2011-05-21  
 23.2  
 5.1  
 1.9  
 14.6  
 droog mist  
 12.5  

  Helder/zonloos:
  Windsnelheid(max) in m/s:
  Windrichting:
  Luchtdruk 07 uur (hpa):
  Luchtdruk 19 uur (hpa):
  Luchtvochtigheid (min):
  :

 helder
 6
 W
 1023
 1019
 23
 

 

Een mooie diaserie zien over het weer?
Informeer dan hier.

Johan Effing (C) & Albert Oude Nijhuis (C)


Warme zonnige zaterdag. Morgenvroeg passage van een front met regen of een bui.

Losser 21 Mei 2011 08.51 uur.

Een geweldige verrassing was vanmorgen de geweldig dikke mist voor de tijd van het jaar. De zeer sterke meizon had er zelfs enige moeite mee om deze mist te doen oplossen. Wat volgt is vandaag een prachtige droge dag met veel zon. De temperatuur zou vooral in de bebouwde wel eens dicht bij de 25 graden kunnen uitkomen. Gisteren ook al een verrassing. Al snel moest de dikke spijkerbroek verwisseld worden voor eentje van dunnere stof of een korte broek. De maximum temperatuur kwam hier  in de bebouwde uiteindelijk maar liefst 7 graden hoger uit dan donderdag toen de temperatuur bij toen de temperatuur de 16 graden niet haalde. Het is opvallend hoe snel het weer zich heeft hersteld van deze korte dip.

Op de weerkaarten was vanmorgen te zien dat er in de luchtdruk verdeling niet veel veranderd. Regen valt er wel. Dat was gisteren op Kreta deels het geval. Maar ook daar geen grote hoeveelheden. Dit lokte op weerwoord de reactie uit, dat de zonnegod van Griekenland zijn werk niet meer betaalt krijgt vanwege de forse bezuinigingen daar. Alle ogen zijn bij ons nu gericht op zondag. Wanneer een front met regen of buien gaat passeren. Maar ik heb van de laatste berekeningen de indruk over gehouden dat dit hoofdzakelijk met zijn zwaartepunt ten zuiden van ons langs trekt. Misschien dat men er in Limburg en meer van meekrijgt dan wij hier en het noorden van het land.

We mogen eigenlijk nog blij zijn dat de hogedrukgebieden de neiging hebben zich hoofd zakelijk te gaan vestigen ten zuiden van ons. En dat wij steeds met weinig actieve uitlopers te maken krijgen met depressies ten noorden van ons. Zeer warm voor de tijd van het jaar wordt het daarom voorlopig nog niet.

Op de KNMI site vanmorgen weer twee artikelen over de heersende droogte. Het jaar 1959 zie in deze artikelen niet voorbijkomen. Dit is voor mij een van de droogste jaren uit de weergeschiedenis geworden. Vooral in september kneep toen de droogte goed door. Van Jan Pelleboer was ik toen pas in het bezit gekomen  van de bekende glazen  ACG regenmeter. Als jong stel hebben we dat jaar vakantie gevierd op een camping in Limburg. We konden daar de haringen van de tenten niet in de grond krijgen zo hard was de Limburgse klei geworden. Je was blij dat je ergens een scheur kon vinden in de Limburgse klei. Tot morgen, Johan Effing

Avonddauw en koelte in mei, veel hooi in de wei.

Krijgen we morgen toch wat mee van  een naar het noordoosten trekkend front?

Noodweer in India kost tientallen mensenlevens (Bron: VWK site)

Droogte nog lang niet voorbij (Verwachting vier weken, bron: DCA: Agroweer)

Zo iets zal maar op je af komen!!

Informatie over het Weer in het verleden (Bron:KNMI)

Maandsommen neerslag (Bron:KNMI)

In BelgiŽ groente duurder door extreme droogte (Bron: De Standaard)

Webcam Paul Scholten Losser

Webcam Dinkel Bossinkbrug Drielandweg Losser
(Bron: Waterschap Regge Dinkel)

Meteogram voor Losser 

Tien minuten waarnemingen Vliegbasis Twente

Pluim 14 dagen vooruit MeteoConsult

Vakantie weerwegwijzer voor Losser

Uitgebreide berekeningen 16 dagen vooruit Vliegbasis Twente (GFS plots)

Meteogram voor Gronau Westfalen (Kachelman)

Klik hier ook voor de buienradar
Gevoelstemperatuur. Buienradar

Laatste bewolkingbeeld.
Sat 24.nl   
 
Actueel onweer en bewolking boven Europa  (Bron: Meteox)
 

Links naar de geschiedenis van het klootschieten.
De klootschieters wedstrijd tussen Oldenzaal en Ootmarsum in 1747
Update Vooruit Losser 2011
 
Weblog: Egbert van Hattem Journalistieke Producties
Weblog: Mariette Effing  KoorEnZo   
Koken met Carol Effing Hofstreek FM

Neerslagradar MeteoConsult ook met onweer

Neerslagradar Weerplaza met prognose

Hier oude buienradar, prognose met link en veel reclame

 

  De neerslagbeelden worden samengesteld uit de waarnemingen van de KNMI-neerslagradar in De Bilt en Den Helder. De werking van een neerslagradar berust op het principe dat een gedeelte van de uitgezonden elektromagnetische straling door neerslagdeeltjes wordt teruggekaatst en weer in de radarinstallatie wordt opgevangen. De sterkte van de terugontvangen elektromagnetische straling is een maat voor de neerslagintensiteit. Het tijdverschil tussen het uitzenden en het ontvangen is een maat voor de plaats van de neerslag. Elke vijf minuten wordt uit de waarnemingen van de beide neerslagradars een beeld samengesteld. De neerslag wordt in een neerslagbeeld weergegeven met een aantal kleuren, die een indicatie zijn voor de neerslagintensiteit.
U ziet hier dus geen wolken.
Door de neerslagbeelden achter elkaar te presenteren kan een indruk worden verkregen omtrent de ontwikkeling van de neerslag, intensiteitverandering, trekrichting en treksnelheid.