Weercijfers van Zondag 22 Mei 2011

 

datum:
Maximum Temperatuur:
Minimum Temperatuur:
Grasminimum:
Uurlijks Gemiddelde:
Neerslag (mm):
Neerslag (soort):

 2011-05-22  
 20.9  
 8.8  
 5.1  
 14.9  
 2.9  
 regen onweer  

  Zonneschijnduur:
  Helder/zonloos:
  Windsnelheid(max) in m/s:
  Windrichting:
  Luchtdruk 07 uur (hpa):
  Luchtdruk 19 uur (hpa):
  Luchtvochtigheid (min):

 4.2
 helder
 16
 W
 1015
 1015
 69

 

Een mooie diaserie zien over het weer?
Informeer dan hier.

Johan Effing (C) & Albert Oude Nijhuis (C)


Vooral voor de middag kans op een regen of onweersbui. Vanmiddag ruim 20 graden met een doorbrekende zon.

Losser 22 Mei 2011 08.11 uur.

Aan de westelijke hemel kan ik het zien aankomen. De bewolking van een buiengebied met onweer dat met een flinke snelheid naar het noordoosten trekt. Hoewel de natuur hier wel een flinke scheut water kan gebruiken hoop ik toch niet dat juist als we onze laatste wedstrijd van de 51e klootschieters competitie gaan spelen deze bui zich gaat ontlasten. Als ik eerlijk moet zijn, zwaar onweer heb ik tijdens een wedstrijd niet vaak meegemaakt. Een keer tijdens de zeer droge zomer van 1959 in Noord- Deurningen tijdens een persoonlijk kampioenschap. Wel moet ik nog vaak terugdenken toen ik als wedstrijdleider in Rossum een cupwedstrijd wedstrijd heb afgelast omdat er onweer aan zat te komen. Dit werd me toen door beide clubs niet in dank afgenomen.

Gisteren bijna een zomerse verrassing. In de Lutte haalde het kwik zelfs de 25 graden. Hier in de bebouwde kom iets lager 24.3 graden. Op Twente was het de 20e warme dag van dit jaar. Vergelijken we dit even met de andere jaren tot 21 mei dan zien we dat er alleen in 1952 maar een warme dag meer is voorgekomen. Wie de moeite wil nemen om ook de andere cijfers te bekijken hoeveel tropische en zomerse dagen er tot gisteren zijn voorgekomen die kan hier klikken door op de linkjes boven de kolommen te klikken. 2011 lijkt er tot nu toe de droogte niet meegerekend, er niet slecht af te komen. Want we zijn ook nog bezig met de zonnigste lente ooit.

Na vandaag lijkt het weer zich snel te herstellen. Als de berekeningen een beetje uit willen komen dan lijkt donderdag de warmste dag te worden met misschien wel een zomerse dag. Of dit ook werkelijk gaat gebeuren is afwachten want het blijft voorlopig nogal wisselvallig zomerweer. Ik heb al eens eerder geschreven dat dit jaar tot nu toe veel lijkt op de aanloop naar de hete en droge zomer van 1976 Maar naar de ontwikkelingen van de luchtdruk kijkend zijn hier nog geen overeenkomsten van te vinden. Toen ontwikkelde er zich in juni een zeer sterke blokkade met centrum boven het zuiden van de Britse eilanden die hier de wind geruime tijd uit het noordoosten liet waaien. Fijne zondag en tot morgen, Johan Effing

Droogte nog lang niet voorbij (Verwachting vier weken, bron: DCA: Agroweer)

Noodweer in India kost tientallen mensenlevens (Bron: VWK site)

In BelgiŽ groente duurder door extreme droogte (Bron: De Standaard)

Webcam Paul Scholten Losser

Webcam Dinkel Bossinkbrug Drielandweg Losser
(Bron: Waterschap Regge Dinkel)

Meteogram voor Losser 

Tien minuten waarnemingen Vliegbasis Twente

Pluim 14 dagen vooruit MeteoConsult

Vakantie weerwegwijzer voor Losser

Uitgebreide berekeningen 16 dagen vooruit Vliegbasis Twente (GFS plots)

Meteogram voor Gronau Westfalen (Kachelman)

Klik hier ook voor de buienradar
Gevoelstemperatuur. Buienradar

Laatste bewolkingbeeld.
Sat 24.nl   
 
Actueel onweer en bewolking boven Europa  (Bron: Meteox)
 

Links naar de geschiedenis van het klootschieten.
De klootschieters wedstrijd tussen Oldenzaal en Ootmarsum in 1747
Update Vooruit Losser 2011
 
Weblog: Egbert van Hattem Journalistieke Producties
Weblog: Mariette Effing  KoorEnZo   
Koken met Carol Effing Hofstreek FM

Neerslagradar MeteoConsult ook met onweer

Neerslagradar Weerplaza met prognose

Hier oude buienradar, prognose met link en veel reclame

 

  De neerslagbeelden worden samengesteld uit de waarnemingen van de KNMI-neerslagradar in De Bilt en Den Helder. De werking van een neerslagradar berust op het principe dat een gedeelte van de uitgezonden elektromagnetische straling door neerslagdeeltjes wordt teruggekaatst en weer in de radarinstallatie wordt opgevangen. De sterkte van de terugontvangen elektromagnetische straling is een maat voor de neerslagintensiteit. Het tijdverschil tussen het uitzenden en het ontvangen is een maat voor de plaats van de neerslag. Elke vijf minuten wordt uit de waarnemingen van de beide neerslagradars een beeld samengesteld. De neerslag wordt in een neerslagbeeld weergegeven met een aantal kleuren, die een indicatie zijn voor de neerslagintensiteit.
U ziet hier dus geen wolken.
Door de neerslagbeelden achter elkaar te presenteren kan een indruk worden verkregen omtrent de ontwikkeling van de neerslag, intensiteitverandering, trekrichting en treksnelheid.