Weercijfers van Woensdag 21 September 2011

 

datum:
Maximum Temperatuur:
Minimum Temperatuur:
Grasminimum:
Uurlijks Gemiddelde:
Neerslag (soort):
Zonneschijnduur:

 2011-09-21  
 18.8  
 14  
 13.2  
 15.8  
 droog  
 1.5  

  Helder/zonloos:
  Windsnelheid(max) in m/s:
  Windrichting:
  Luchtdruk 07 uur (hpa):
  Luchtdruk 19 uur (hpa):
  Luchtvochtigheid (min):
  :

 helder
 11
 SSW
 1021
 1018
 57
 

 

Een mooie diaserie zien over het weer?
Informeer dan hier.

Johan Effing (C) & Albert Oude Nijhuis (C)


Ook vandaag rustig weer met weinig verandering in temperatuur. Krijgen we begin volgende week toch nog nazomerse temperaturen?

Losser 21 September 2011 07.59 uur.

Juist bij het begin van de astronomische herfst begint het duidelijk te worden dat er grote veranderingen gaan optreden in het stromingspatroon boven Europa. Het wisselvallige weer dat ons een slechte zomer en het wisselvalig begin van meteorologische herfst bracht lijkt nu plaats te maken voor bestendig weer met veel hogedrukinvloed boven centraal Europa en depressies ver weg op de oceaan. Vanmorgen waren er zelfs kaarten te zien die al een beetje in de richting ging van een omega blokkade boven Europa. Of we hier nu zo blij mee moeten zijn dat weet ik niet, want als zoín blokkade lang gaat duren, waar het nu wel op begint te lijken zou er in een later stadium luchtverontreiniging kunnen gaan optreden. Je krijgt dan te maken met dat vervelende grijze inversie weer waarbij er een deksel op de atmosfeer zit.

Maar zover is het nog lang niet. Want al in het weekend gaat de stroming naar het zuiden om en begint de aanvoer van warmere lucht uit zuid Europa. Begin volgende week zou het zo maar 25 graden kunnen worden met veel zon. Hoe het dan verder gaat is een zeer interessante vraag. Dat hangt helemaal af waar de kern van het hogedrukgebied uiteindelijk terecht komt. Of dit het begin van een droogte periode zou kunnen betekenen dat zou ook zo maar kunnen. De grillen van de natuur zijn altijd zeer onnavolgbaar. Droogte perioden in het najaar komen niet zo vaak voor. Maar ze hebben zich in het verleden wel eens voorgedaan. Wie wil weten wanneer ze zijn voorgekomen die kan hier klikken.

Gisteren was het eigenlijk geen weer. Er was bijna geen wind geen zon. Een egaal wolkendek. Echt saai, maar het werd in de bebouwde toch nog 18.3 graden. Hiermee bleven we toch nog enkele tienden van graden onder het langjarig september maximum gemiddelde. Maar hier zal vooral begin volgende week wel verandering in komen. Gisteren lieten we de tweede decade van september achter ons. Hiervan heb ik met het oude meteoprogramma maar eens weer een decade grafiekje gemaakt. Deze is zelfs nog een van de warmste van de laatste jaren geworden. Tot morgen, Johan Effing

Geweldige hoeveelheden neerslag in Japan (Bron:Ogimet)

Van lei griffel en computer tot Internetsite (Bron: Weerstation Losser)
Deze pagina heb ik gisteren van een flinke update voorzien.

 Webcam Paul Scholten Losser

Webcam Dinkel Bossinkbrug Drielandweg Losser
(Bron: Waterschap Regge Dinkel)

Meteogram voor Losser 

Tien minuten waarnemingen Vliegbasis Twente

Weerstations in de omgeving

Pluim 14 dagen vooruit MeteoConsult

Vakantie weerwegwijzer voor Losser

Uitgebreide berekeningen 16 dagen vooruit Vliegbasis Twente (GFS plots)

Meteogram voor Gronau Westfalen (Kachelman)

Klik hier ook voor de buienradar (Bron: Buienradar)

 Buienradar  Gevoelstemperatuur.
(Bron: Buienradar)

Aktuele wolkenloop Benelux (Bron: Buienradar)

 
Actueel onweer en bewolking boven Europa  (Bron: Meteox)
 

Links naar de geschiedenis van het klootschieten.
De klootschieters wedstrijd tussen Oldenzaal en Ootmarsum in 1747
Update Vooruit Losser 2011
 
Weblog: Egbert van Hattem Journalistieke Producties
Weblog:
Mariette Effing  KoorEnZo   
Koken met Carol Effing Hofstreek FM

Zal dit ooit een wereldhit worden? (Jochem Effing drummer en Peter Effing gitaar)
Videofilm van het Bruegheliaansfestijn in Losser  (Bron: RTV Oldenzaal Losser)

Neerslagradar MeteoConsult ook met onweer

Neerslagradar Weerplaza met prognose

Hier oude buienradar, prognose met link en veel reclame

 

  De neerslagbeelden worden samengesteld uit de waarnemingen van de KNMI-neerslagradar in De Bilt en Den Helder. De werking van een neerslagradar berust op het principe dat een gedeelte van de uitgezonden elektromagnetische straling door neerslagdeeltjes wordt teruggekaatst en weer in de radarinstallatie wordt opgevangen. De sterkte van de terugontvangen elektromagnetische straling is een maat voor de neerslagintensiteit. Het tijdverschil tussen het uitzenden en het ontvangen is een maat voor de plaats van de neerslag. Elke vijf minuten wordt uit de waarnemingen van de beide neerslagradars een beeld samengesteld. De neerslag wordt in een neerslagbeeld weergegeven met een aantal kleuren, die een indicatie zijn voor de neerslagintensiteit.
U ziet hier dus geen wolken.
Door de neerslagbeelden achter elkaar te presenteren kan een indruk worden verkregen omtrent de ontwikkeling van de neerslag, intensiteitverandering, trekrichting en treksnelheid.