Weercijfers van Dinsdag 15 November 2011

 

datum:
Maximum Temperatuur:
Minimum Temperatuur:
Grasminimum:
Uurlijks Gemiddelde:
Neerslag (soort):
Zonneschijnduur:

 2011-11-15  
 3.2  
 -0.5  
 -1.3  
 0.7  
 droog mist  
 2.3  

  Helder/zonloos:
  Windsnelheid(max) in m/s:
  Windrichting:
  Luchtdruk 07 uur (hpa):
  Luchtdruk 19 uur (hpa):
  Luchtvochtigheid (min):
  :

 helder
 8
 ENE
 1025
 1024
 82
 

 

Een mooie diaserie zien over het weer?
Informeer dan hier.

Johan Effing (C) & Albert Oude Nijhuis (C)


Als de verwachtingen een beetje uit willen komen moet vanmiddag en morgenmiddag de zon volop schijnen.

Losser 15 November 2011 08.56 uur.

Gistermorgen had ik mijn dagelijkse stukje nog maar net de site gezet en moest de kop er boven al bijstellen om niet te veel met de andere verwachtingen uit de pas te lopen. Want toen ik tegen half negen naar buiten keek kwam de zon al door. Wat volgde was een zonovergoten november dag met een maximum van 7.4 graden. Hier had ik eerst helemaal geen rekening mee gehouden. Toen ik gistermiddag rond half vijf van Enschede naar Losser reed vormden zich boven de weilanden onder een kraakheldere hemel al de eerste mistbanken. Bij het zien dit soort verschijnselen lopen de rillingen mij al snel over het lijf. In de late avond uren betrok de hemel plotseling en daalde temperatuur snel onder nul. Door de toegenomen wind stokte de temperatuurdaling en op dit moment staat de temperatuur precies op het vriespunt. De verschillende weerbureau’s laten zowel vandaag als morgen de zon flink te voorschijn komen. De nachten blijven aanvankelijk nog koud. Maar na morgen lijkt de temperatuur wat omhoog te gaan. Regen wordt er nog steeds niet verwacht. Zodat de droogte periode die vandaag de 26e dag ingaat steeds langer wordt.

Van verschillende kanten is mij gevraagd eens iets over de komende winter te schrijven. Een echte wintervoorspelling zult U van mij niet horen. Hoewel ik mij alle winters van na de 2e wereldoorlog goed kan herinneren zou ik er toch een goede kijk op kunnen hebben. Hier zaten strenge maar ook enkele zeer strenge winters tussen. Het overgrote deel van deze winters was echter aan de zachte of koude kant en vooral in de laatste decennia zeer zacht. Strenge en koude winters zien we in de weerhistorie nog wel eens in clusters verschijnen net zo als dat overal in de natuur voorkomt. Denk maar een aan de zwermen vogels of buien die gaan clusteren. Zo is er nog veel meer op te noemen. Mijn gedachten gaan daarom voor deze winter meer de richting van een zachte winter. Omdat we drie winters achtereen hebben gehad met voor de huidige toestand van het klimaat toch flink wat winterweer en vooral veel sneeuw. Dat deze redenering niet altijd opgaat, bewijst de zeer strenge winter van 1947 die voorkwam tussen een aantal zachte winters. Er is dus nog hoop. Dat ik niet met deze gedachten en redenering niet alleen sta die moet maar een naar de berekeningen van de  nws/encep kijken. Ze lijken de kaartjes nog meer te hebben bijgesteld in de richting van een bijzonder zacht winterseizoen. Of het dan ook nat of droog wordt, de Amerikanen durven het antwoord hierop wel te geven. Doordat ik vanmorgen weer eens wat later wakker ben worden ben ik weer eens iets aan de late kant. Johan Effing

Klik hier voor de door mij samengestelde pagina van de winters vanaf 1706

Hier is beschrijving te vinden van ruim 50 jaar winterweer

http://www.nieuwsblad.be/Article/Detail.aspx?articleid=GT33I9RLJ&utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter

Het belang van de jet streams - achtergrondkennis 

Gaat het in Moskou kwakkelen? (Bron: Meteonovostie ru)
 

Meteogram voor Losser 

Tien minuten waarnemingen Vliegbasis Twente

Weerstations in de omgeving

Pluim 14 dagen vooruit MeteoConsult

Vakantie weerwegwijzer voor Losser

Uitgebreide berekeningen 16 dagen vooruit Vliegbasis Twente (GFS plots)

Meteogram voor Gronau Westfalen (Kachelman)

 Webcam Paul Scholten Losser

Webcam Dinkel Bossinkbrug Drielandweg Losser
(Bron: Waterschap Regge Dinkel)

Klik hier ook voor de buienradar (Bron: Buienradar)

Aktuele wolkenloop Benelux (Bron: Buienradar)

 
Actueel onweer en bewolking boven Europa  (Bron: Meteox)
 

Links naar de geschiedenis van het klootschieten.
De klootschieters wedstrijd tussen Oldenzaal en Ootmarsum in 1747
Update Vooruit Losser 2011
 
Weblog: Egbert van Hattem Journalistieke Producties
Weblog:
Mariette Effing  KoorEnZo   
Koken met Carol Effing Hofstreek FM

Zal dit ooit een wereldhit worden? (Jochem Effing drummer en Peter Effing gitaar)
Videofilm van het Bruegheliaansfestijn in Losser  (Bron: RTV Oldenzaal Losser)
Voetstappen Johan Effing Brueghel 2011 Losser op YouTube
Plaatjes voetstappen Johan Effing Brueghel 2011 Losser

Neerslagradar MeteoConsult ook met onweer

Neerslagradar Weerplaza met prognose

Hier oude buienradar, prognose met link en veel reclame

 

  De neerslagbeelden worden samengesteld uit de waarnemingen van de KNMI-neerslagradar in De Bilt en Den Helder. De werking van een neerslagradar berust op het principe dat een gedeelte van de uitgezonden elektromagnetische straling door neerslagdeeltjes wordt teruggekaatst en weer in de radarinstallatie wordt opgevangen. De sterkte van de terugontvangen elektromagnetische straling is een maat voor de neerslagintensiteit. Het tijdverschil tussen het uitzenden en het ontvangen is een maat voor de plaats van de neerslag. Elke vijf minuten wordt uit de waarnemingen van de beide neerslagradars een beeld samengesteld. De neerslag wordt in een neerslagbeeld weergegeven met een aantal kleuren, die een indicatie zijn voor de neerslagintensiteit.
U ziet hier dus geen wolken.
Door de neerslagbeelden achter elkaar te presenteren kan een indruk worden verkregen omtrent de ontwikkeling van de neerslag, intensiteitverandering, trekrichting en treksnelheid.