Weercijfers van Zaterdag 10 December 2011

 

datum:
Maximum Temperatuur:
Minimum Temperatuur:
Grasminimum:
Uurlijks Gemiddelde:
Neerslag (mm):
Neerslag (soort):

 2011-12-10  
 5.6  
 1.4  
 0.6  
 2.9  
 0.6  
 regen  

  Zonneschijnduur:
  Helder/zonloos:
  Windsnelheid(max) in m/s:
  Windrichting:
  Luchtdruk 07 uur (hpa):
  Luchtdruk 19 uur (hpa):
  Luchtvochtigheid (min):

 5.1
 helder
 10
 WSW
 1013
 1016
 75

 

Een mooie diaserie zien over het weer?
Informeer dan hier.

Johan Effing (C) & Albert Oude Nijhuis (C)


Meest droog decemberweer met de komende nacht temperaturen om het vriespunt. Vanaf morgen opieuw zeer onbestendig met veel regen en wind.

Losser 10 December 2011 08.34 uur.

Gisteravond is er toch nog weer bui over de regio getrokken. Doordoor kunnen we vandaag toch nog als een regendag de boeken invoeren. Dat betekend dat er op alle dagen in de eerste decade van december een meetbare hoeveelheid regen is gevallen. Hierdoor staat de decembersom nu langs de oostgrens al op 46 mm Eigenlijk zijn we er hier nog goed vanaf gekomen want in het noorden van het land zijn al stations waar al meer dan 100 mm is gevallen. Daar trok gisteren en ook de afgelopen nacht een hele stoet buien voorbij.

Gisteren flink wat zon en het werd het nog bijna 9 graden maar het voelde het door de wind toch koud aan. Echt koud lijkt het ook de volgende week niet te worden. Want na een pauze, wat hebben we een geluk dit weekend, gaat vanaf maandag de west circulatie opnieuw in het offensief. Bijzonder diepe depressies zetten met bijzonder veel wind grote hoeveelheden zachte lucht op transport. Hierin trekken allerlei regengebieden mee. Ik het de indruk dat het wel eens een bijzonder natte week tegemoet kunnen gaan.

Een heel ander plaatje dan in de laatste twee decembermaanden toen deze winters verliepen compleet met witte kersten. Deze winter staat door de sterke west circulatie voorlopig op een ver zijspoor al zou de komende nacht de temperatuur even onder het vriespunt kunnen komen. Het wordt voor degene die op pad gaan dan toch even oppassen. Alle theorieŽn over een strenge of horror winter worden hiermee de grond in geboord. Het lijkt gewoon een zachte natte winter te worden zoals we die in het verleden al zo vaak hebben meegemaakt. Al kan er in de tweede helft van de winter nog veel gebeuren

Gistermiddag weer even in het archief gespeurd. Daarom nu een grafiekje gemaakt van december 1946 Deze maand kan ik me als 12 jarige nog goed kan herinneren. Na een pauze begin januari sloeg deze winter in de tweede helft van de winter genadeloos toe. In het verwoeste Berlijn zijn toen liefst 250 mensen doodgevroren. (Bron: Bar en Boos. Jan Buisman)

Wat zich toen aan het eind van de tweede Wereldoorlog aan het oostfront en elders in de wereld heeft afgespeeld is onbeschrijfelijk. Wie de geschiedenis niet goed kent die moet deze film maar eens bekijken die gewoon op youtube te vinden is. Een waarschuwing is op zijn plaats want er komen gruwelijke beelden in voor. Tot morgen, Johan Effing

December veranderlijk en zacht , geeft een winter waarom men lacht.

Meteogram voor Losser 

Tien minuten waarnemingen Vliegbasis Twente

Weerstations in de omgeving

Pluim 14 dagen vooruit MeteoConsult

Vakantie weerwegwijzer voor Losser

Uitgebreide berekeningen 16 dagen vooruit Vliegbasis Twente (GFS plots)

Meteogram voor Gronau Westfalen (Kachelman)

 Webcam Paul Scholten Losser

Webcam Dinkel Bossinkbrug Drielandweg Losser
(Bron: Waterschap Regge Dinkel)

Klik hier ook voor de buienradar (Bron: Buienradar)

Aktuele wolkenloop Benelux (Bron: Buienradar)

 
Actueel onweer en bewolking boven Europa  (Bron: Meteox)
 

Links naar de geschiedenis van het klootschieten.
De klootschieters wedstrijd tussen Oldenzaal en Ootmarsum in 1747
Update Vooruit Losser 2011
 
Weblog: Egbert van Hattem Journalistieke Producties
Weblog:
Mariette Effing  KoorEnZo   
Koken met Carol Effing Hofstreek FM

Zal dit ooit een wereldhit worden? (Jochem Effing drummer en Peter Effing gitaar)
Videofilm van het Bruegheliaansfestijn in Losser  (Bron: RTV Oldenzaal Losser)
Voetstappen Johan Effing Brueghel 2011 Losser op YouTube
Plaatjes voetstappen Johan Effing Brueghel 2011 Losser

Neerslagradar MeteoConsult ook met onweer

Neerslagradar Weerplaza met prognose

Hier oude buienradar, prognose met link en veel reclame

 

  De neerslagbeelden worden samengesteld uit de waarnemingen van de KNMI-neerslagradar in De Bilt en Den Helder. De werking van een neerslagradar berust op het principe dat een gedeelte van de uitgezonden elektromagnetische straling door neerslagdeeltjes wordt teruggekaatst en weer in de radarinstallatie wordt opgevangen. De sterkte van de terugontvangen elektromagnetische straling is een maat voor de neerslagintensiteit. Het tijdverschil tussen het uitzenden en het ontvangen is een maat voor de plaats van de neerslag. Elke vijf minuten wordt uit de waarnemingen van de beide neerslagradars een beeld samengesteld. De neerslag wordt in een neerslagbeeld weergegeven met een aantal kleuren, die een indicatie zijn voor de neerslagintensiteit.
U ziet hier dus geen wolken.
Door de neerslagbeelden achter elkaar te presenteren kan een indruk worden verkregen omtrent de ontwikkeling van de neerslag, intensiteitverandering, trekrichting en treksnelheid.