Weercijfers van Zondag 05 Januari 2014

 

datum:
Maximum Temperatuur:
Minimum Temperatuur:
Grasminimum:
Uurlijks Gemiddelde:
Neerslag (mm):
Neerslag (soort):

 2014-01-05  
 8.4  
 4.2  
 3.3  
 5.9  
 1.5  
 regen  

  Zonneschijnduur:
  Helder/zonloos:
  Windsnelheid(max) in m/s:
  Windrichting:
  Luchtdruk 07 uur (hpa):
  Luchtdruk 19 uur (hpa):
  Luchtvochtigheid (min):

 4.9
 h
 9
 SSW
 1001
 1008
 72

 

Een mooie diaserie zien over het weer?
Informeer dan hier.

Johan Effing (C) & Albert Oude Nijhuis (C)


Prachtige zondag met veel zon. Volgende week opnieuw een hoogtepunt van zeer zacht weer in deze winter met flinke neerslagkansen.

Losser 5 Januari 2014 07.50 uur.

Omdat er vanmorgen toch niet zo veel te vertellen is gaan we even terug naar vrijdag in de late namiddag toen het hier even goed tekeer ging. Over dit gebeuren heb ik de weergoten groep de volgende beschrijving gestuurd die toch wat meer uitleg nodig heeft. Zoals dat dan meestal gaat reageert hier iemand op uit de weergenoten groep. Eerst de beschrijving van het gebeurde die hun heb toegestuurd.

“Voor het eerst sinds de superstorm in 1973 heeft een stormwind hier weer schade aangericht in de buurt. Aan de overkant van de straat zijn er nogal wat dakpannen naar beneden gekomen. Een van de buren had geluk ze hadden een bijna nieuwe auto net naar de monteur gebracht, daar waar de auto altijd geparkeerd staat kwamen een aantal dakpannen naar beneden. Ze hebben een ongelofelijke mazzel gehad. In mijn weertuintje is een deel van de schutting op de regenmeter gevallen. Door al deze commotie heb ik jammer genoeg vergeten om er een plaatje van te maken. De wind haalde hier uit naar 25 m.p.s.

Ook in de buurt van het zwembad dat 300 meter verder richting het noordoosten is wat schade aangericht. Verder in de omtrek buiten het dorp heb ik weinig schade gezien. Het vreemde is dat de dakpannen bij de buren aan de noordkant van het dak zijn afgewaaid. En het deel van de schutting dat op de regenmeter terecht kwam is in westelijk richting omgevallen. Ra ra hoe kan dat, terwijl de windstoten geloof ik uit het zuiden of  zuidwesten zijn gekomen.”

Hier reactie op mijn beschrijving van Tijmen de Boer die jarenlang docent meteorologie heeft gewerkt.

Hoi Johan.

Je schrijft: "Ra ra hoe kan dat terwijl de windstoten geloof ik uit het zuiden of zuidwesten zijn gekomen. Bij die zware valwinden van vrijdagavond kunnen zich blijkbaar allerlei vreemde dingen voordoen"

Nou, ik zou zeggen: dat is zeker zo! Ik heb de situatie verder niet bestudeerd, maar in zijn algemeenheid kun je stellen dat het volgende aan de hand is: bij tornadoachtige wervels (vortexen) staat de rotatie-as meestal rechtop en krijg je op de grond schade die zich laat zien als "radiërend", uit een punt alle richtingen op.

Bij valwinden is juist sprake van grote langgerekte hoeveelheden lucht die uit een bui "vallen" en o.a. door wrijvingsverschillen (weerstand) met bv de grond juist een horizontale draaiingsas krijgen. De lucht draait voorover om de as en de lucht dicht bij de grond beweegt dan terug(!) ten opzichte van de lucht boven de draaiingsas! Dus bij uit het zuidwesten aangevoerde valwinden kun je aan de noordoostkant schade krijgen! Aan de grond stond een tegengestelde windstoot...! Dat zou die vreemde schade kunnen verklaren. Toch weer leuk om zo’n reactie te ontvangen van iemand die zich ook na zijn pensionering nog volop met zijn oude beroep blijft bezig hoeden.

Wat het weer voor de komende dagen aangaat. Wij kunnen ons gaan opmaken voor een nieuw hoogtepunt in deze winter van zeer zacht weer. We gaan volgende week een serie dagen beleven dat de temperatuur ruim boven 10 graden uitkomt. Het einde van het zeer zachte winterweer is nog lang niet in zicht al wordt het tegen het volgende weekend wel wat frisser. Goed voor onze portemonnee maar slecht voor de gasunie en de regering die hun inkomsten zien teruglopen. Het is niet ook zei moeten er mee leren blijven leven. Nog een fijne zondag, Johan Effing


Met het peil van de Dinkel valt het heel erg mee. Misschien dat hier deze week weer verandering in komt. Johan Effing (c)
 
Microsoft en Ziggo lijken nog steeds de software voor de Smartphone Lumia 925 niet voor elkaar te hebben want nog steeds vliegen bij mij de inlog gegevens van Ziggo Wifi spots er uit. Dit gebeurd al sinds half augustus en ze hebben het nog steeds niet opgelost.
Klik hier voor nog meer klachten over de software van de Lumia 925

Buienradar.nl http://europa.buienradar.nl/images.aspx?jaar=-3&voor=&soort=meteox140-loop&c=&n=&tijdid=2012161112
Radar kaartjes MeteoConsult met onweer Hier voor de Duitse radar beelden
Regenradar Weerplaza Losser Hier voor de Belgische radar beelden
Duitse niederschlagsradar online.de Meteogram voor Losser Free Meteo
Klik hier voor berekeningen GFS en hier voor de kaarten ECMWF
Verzameling pluimen 15 dagen Weerplaza Pluim 14 dagen vooruit MeteoConsult
Actuele temperatuurkaart Weerplaza Registratie temperatuur Twente KNMI
Meteogram voor Gronau Westfalen Weerstations in de omgeving
Vakantie weerwegwijzer voor Losser Stromingsfilm Meteomedia mondiaal
Actuele wolkenloop Benelux  
Uitgebreide berekeningen 16 dagen vooruit Vliegbasis Twente (GFS plots) Actueel onweer en bewolking boven Europa  (Bron: Meteox 

Webcam Dinkel Bossinkbrug Ravenhorsterweg Losser  (Bron: Webcams Travel)

Webcam Paul Scholten Losser

Mariette Effing  KoorEnZo   

Zal dit ooit een wereldhit worden? (Jochem Effing drummer en Peter Effing gitaar)

Voetstappen Johan Effing Brueghel 2011 Losser op YouTube

De vliegshow van gierzwaluwen aan de Houtstraat te Losser 10 juli 2013
Mijn eerste video opname met de slimme telefoon. Johan Effing in 720 HD afspelen


Plaatjes voetstappen Johan Effing Brueghel 2011 Losser

http://www.youtube.com/watch?v=k35ck1eamoQ&feature=youtube
Filmpje Oelermars Losser ook in HD afspelen.


Dood Peerd. Peter Effing 50 jaar Bron: YouTube en F-ACT IT Groningen

Congestie in een pas gemaaide sloot langs de Grensweg in Losser
met niet al te schoon water. youtube

Het prachtige morgenrood van vrijdag 27 december 2013

Links naar de
geschiedenis van het klootschieten.

De klootschieters wedstrijd tussen Oldenzaal en Ootmarsum in 1747

Update Vooruit Losser 2013-2014