Weercijfers van Donderdag 02 Juli 2015

 

datum:
Maximum Temperatuur:
Minimum Temperatuur:
Grasminimum:
Uurlijks Gemiddelde:
Neerslag (soort):
Zonneschijnduur:

 2015-07-02  
 36.1  
 19.5  
 19.3  
 27.2  
 onweer regen  
 13.2  

  Helder/zonloos:
  Windsnelheid(max) in m/s:
  Windrichting:
  Luchtdruk 07 uur (hpa):
  Luchtdruk 19 uur (hpa):
  Luchtvochtigheid (min):
  :

 h
 16
 SSE
 1015
 1016
 25
 

 

Een mooie diaserie zien over het weer?
Informeer dan hier.

Johan Effing (C) & Albert Oude Nijhuis (C)


Worden er vandaag meerdere hittercords gebroken?

Losser 2 Juli 2015 08.05 uur.

Vanmorgen ben ik maar eens begonnen om het kaartje met de minimum temperaturen te downloaden nam de afgelopen nacht. Want bijna overal is in ons land de temperatuur boven 20 graden gebleven. Op grote schaal een tropennacht zoals ik het op deze manier nog nooit heb meegemaakt. Misschien kan ik dit plaatje eens op een van mijn voor drachten laten zien. "In de nacht van 1 op 2 juli 2015 zijn deze minima eens voorgekomen." Mijn mailbox liep vanmorgen bijna over van de berichten. Het duidelijk dat we met een zeer bijzondere weersituatie te maken hebben nu ons continentaal tropische lucht uit noord Afrika heeft bereikt. De Duitsers kunnen n het nog mooier zeggen. Daar spreekt met van “wüstenluft‘ In deze lucht zal de temperatuur vanmorgen als een speer omhoog gaan. Mischien gaat het dagrecord van 35.6 graden van 19 juli 2006 er aan. Ook zou het landelijke hitterecord wel een kunnen worden gebroken.

We maken nu toch wel een zeer bijzondere weersituatie mee. Tot zaterdag zal het nog zeer warm blijven. Hitterecords gaan meestal gepaard met hoge temperaturen hogerop in de atmosfeer. Wie deze eens will bekijken die kan hier klikken. Aan de temperaturen op het 500 mb vlak verandert tot zaterdag niet veel. Kanssen genoeg om bestaande hitterecords te doen breken. Gebeurd dit dan lijken we allemaal voluit kennis te gaan maken met het veranderend klimaat. Van Peter de Vries KNMI ontving ik van morgen een zeer informatief verhaal over ‚op weg naar een hitterecord“ dat gisteren in Trouw heeft gestaan. Heb het als een teksksbestand bijgevoegd. De mappen met gegevens over de achterons liggende junimaard heb ik gisteren niet af gekregen. Hiermee wil ik deze bijzondere ochtend afsluieten.  Want het begint alweer aardig warm te worden in het weerkamertje.Tot morgen, Johan Effing

Zeer informatieve radarbeelden onweer  voor de vakantieganger heel Europa.

Het tekst bestand laat zich niet goed openen daarom zet ik het voor het gemak hier maar even neer.

Hard op weg naar een nieuw, echt hitterecord

ROB BUITER

De zomer is begonnen
Het is warm in Nederland, en het wordt nog veel warmer. Onder invloed van een krachtige zuidelijke stroming stijgt de temperatuur de komende dagen wellicht naar een nieuw record. Jong en oud proberen ondertussen koel te blijven, in het water of onder de bomen.
Gaat Nederland deze week de warmste dag ooit beleven? Het record staat op 38,6, gemeten in 1944. Maar er is een goede kans dat het toen in werkelijkheid kouder was.

De komende dagen worden maxima verwacht tot ruim boven de dertig graden - met een piek van 35 graden op zaterdag. Bij tenminste vijf dagen met maxima in De Bilt boven de 25 graden, waarvan drie met maxima boven 30 graden, is officieel sprake van een hittegolf. De verwachting is dan ook dat Nederland deze week de eerste hittegolf sinds juli 2013 zal meemaken.

Eigenlijk is dat een arbitraire definitie, vindt Geert Jan van Oldenborgh, klimaatwetenschapper bij het KNMI. Maar je hebt nou eenmaal iets nodig om te kunnen vergelijken. "Met onze internationale collega's kijken we vooral naar de maximale temperaturen op de warmste dag in een jaar, en ook naar de gemiddelde maxima over drie of vijf aansluitende dagen. En net als die arbitraire hittegolven, nemen die temperaturen de laatste eeuw toe, zelfs harder dan de gemiddelde jaartemperatuur."

De huidige warmte hebben we te danken aan een zogeheten 'omegablokkade', legt de klimaatwetenschapper uit. Als je door je oogharen kijkt, zien de luchtstromen boven Europa er nu uit als de Griekse hoofdletter omega - een grote 'O' op pootjes met een gat onderaan. "Een hogedrukgebied boven het noorden van Afrika en lagedrukgebieden boven de Atlantische Oceaan en boven Rusland zorgen bij ons voor een krachtige luchtstroom uit het zuiden. De lucht die uit de Sahara, via Spanje en Frankrijk naar ons komt, wordt onderweg nauwelijks afgekoeld door verdamping, want bijvoorbeeld in Frankrijk is het de laatste tijd ook heel droog. Als Frankrijk een nat voorjaar heeft gehad, vindt daar dus wel veel verdamping plaats, waardoor een eventuele zuidelijke luchtstroom bij ons flink is afgekoeld."

Dat Nederland ook een droog voorjaar heeft gehad, heeft met de huidige hitte weinig te maken. "De droogte in Frankrijk heeft nu meer invloed op de temperatuur in Nederland dan de droogte in eigen land. Hierdoor stijgt de temperatuur deze dagen snel. In Nederland kunnen we door de rivieren nog relatief makkelijk wat doen tegen de droogte in de lage delen van het land. In Frankrijk is dat een stuk lastiger", aldus Van Oldenborgh.

Volgens de klassieke definitie van een hittegolf zal deze periode waarschijnlijk de boeken ingaan als de veertigste hittegolf sinds de officiële registratie van de temperatuur in 1901 begon. "Maar deze lijstjes moeten we als wetenschappers wel relativeren ", weet van Oldenborgh. "Tot 1950 werd de temperatuur in de Bilt gemeten met een thermometer onder een houten dakje, een pagode. Maar onder dat dakje liep de temperatuur met name op warme dagen te hard op. Daardoor is er een overschatting van de hoogste temperaturen geweest tot wel 2 graden. Van de vele hittegolven uit de jaren veertig zouden sommige nu niet meer in de boeken komen. Het lijstje geeft natuurlijk wel een goede indicatie van de warmte in de eerste helft van de eeuw, maar kan niet direct vergeleken worden met de periode daarna."

De recordtemperatuur - weliswaar van een amateur, dus mogelijk niet met een pagode - van 38,6 in 1944 in Warnsveld kan dus ook lager liggen.

Wanneer de temperaturen uit de jaren van de pagoden worden gecorrigeerd, dan laat de grafiek van de maxima op de warmste dag van het jaar een bibberende, maar toch onmiskenbaar stijgende trend zien. "Het is inderdaad warmer geworden in de zomers. Die stijging van de maximale temperatuur gaat zelfs harder dan de gemiddelde temperatuur over het hele jaar gemeten. Dat komt doordat het in het zuiden van Europa ook droger is geworden, en we dus minder profiteren van de verdamping."

Die stijging van de maximale temperatuur zal zeker doorzetten, verwacht het KNMI. Volgens de vier scenario's die zijn opgesteld voor het klimaat tot 2050 zullen we niet alleen vaker 'arbitraire hittegolven' krijgen, maar ook een stijging van de maximale temperatuur op de warmste dag

Groet, Peter=


Nog nooit vertoond kaartje met de minima van de afgelopen nacht. Johan Effing.

Radar kaartjes MeteoConsult met onweer Hier voor de Duitse radar beelden
Regenradar Weerplaza Losser Hier voor de Belgische radar beelden
Duitse niederschlagsradar online.de Meteogram voor Losser Free Meteo
Klik hier voor berekeningen GFS en hier voor de kaarten ECMWF
Verzameling pluimen 15 dagen Weerplaza Pluim 14 dagen vooruit MeteoConsult
Actuele temperatuurkaart Weerplaza Registratie temperatuur Twente KNMI
Meteogram voor Gronau Westfalen Weerstations in de omgeving
Vakantie weerwegwijzer voor Losser Stromingsfilm Meteomedia mondiaal
Actuele wolkenloop Benelux

http://www.netweather.tv/ (Engels)

Meteociel, Frans, maximum temp, Europa

http://www.blitzortung.org/Webpages/
index.php?lang=nl&page_0=10

Uitgebreide berekeningen 16 dagen vooruit Vliegbasis Twente (GFS plots) Actueel onweer en bewolking boven Europa 

 Het actuele weer in Twente en 48 uur terug

Webcam Dinkel Bossinkbrug Ravenhorsterweg Losser  (Bron: Webcams Travel)

Webcam Paul Scholten Losser

Mariette Effing  KoorEnZo   

Zal dit ooit een wereldhit worden? (Jochem Effing drummer en Peter Effing gitaar)

Voetstappen Johan Effing Brueghel 2011 Losser op YouTube

De vliegshow van gierzwaluwen aan de Houtstraat te Losser 10 juli 2013
Mijn eerste video opname met de slimme telefoon. Johan Effing in 720 HD afspelen


Plaatjes voetstappen Johan Effing Brueghel 2011 Losser

http://www.youtube.com/watch?v=k35ck1eamoQ&feature=youtube
Filmpje Oelermars Losser ook in HD afspelen.


Dood Peerd. Peter Effing 50 jaar Bron: YouTube en F-ACT IT Groningen

Congestie in een pas gemaaide sloot langs de Grensweg in Losser
met niet al te schoon water. youtube

Het prachtige morgenrood van vrijdag 27 december 2013

http://www.infoclimat.fr/observations-meteo/temps-reel/lelystad/06269.html
Hier de mogelijkheid voor het opzoeken van dag gegevens heel Europa.

Links naar de
geschiedenis van het klootschieten.

De klootschieters wedstrijd tussen Oldenzaal en Ootmarsum in 1747

Competitie programma klootschieten 2014 - 2015 Vooruit Losser

 

De lijst met adressen naar filmpjes zijn nu hier te vinden