Toen de bouwer van deze site me vroeg om een verhaaltje te schrijven voor deze pagina heb ik eerst een paar dagen nagedacht, wat ik daar in zou  zetten. Als je op school aan het begin van de oorlog nog hebt leren schrijven met lei en griffel en nu een verhaaltje schrijven voor een website zit er wel  een wereld van verschil tussen. Actief regenwaarnemer ben ik geworden vlak na mijn Marine tijd in 1954 toen Jan Pelleboer waarnemers zocht. Van 1954 tot 1975 heb ik alleen gestaan met mijn hobby, boeken waren er bijna niet te koop.
Begin 1975 kwam ik er achter dat er een Werkgroep Weeramateurs bestond, waar ik lid van werd. Nooit zal ik de eerste bijeenkomst in Utrecht vergeten waar allerlei vreemde snoeshanen achter de bestuur tafel zaten. Maar spoedig voelde ik mij thuis in deze club. Toen ik stopte met stukadoren kwam daar nog eens de computer bij, dit tot verbazing van mijn kennissenkring, maar Friede, mijn vrouw en de drie kinderen vonden het prachtig. Eerst heb ik mijn eigen waarnemingen ingevoerd. Hierna kwamen de jaarboeken van het KNMI aan de beurt die in onze vereniging bibliotheek lagen.  Uit deze boeken heb ik een dagelijkse reeks samengesteld die voor Oost Nederland terug gaat tot 1867.
Foto Erve Kraesgenberg
Langzaam maar zeker heb ik  de mogelijkheden van de computer leren kennen. Ik hoop dat velen, speciaal kinderen maar ook ouderen op deze site op een eenvoudige manier kunnen achterhalen hoe het weer in Twente was toen hij of zij is geboren. Op deze site staan nu vanaf 1894 de dagelijkse waarnemingen, aangevuld met waarnemingen van de vliegbasis Twente en mijn eigen station. De eerste neerslag waarnemingen in Twente waarmee men in 1867 in Borne is begonnen zijn ook op deze site te vinden. Ook ga ik elders op deze site nog even in op het weer rond de vuurwerkramp. Na de blikseminslag van mei 2001 op het weerstation is het geheel geautomatiseerd. Veel plezier met het verkennen van de site. Johan Effing.

"Het Grote Werk"Gezongen
weerbericht. Oost Nederlands Kamertjes Koor olv.
Mariette Effing.
Melodie Keating.
Tekst Het Grote Werk
Download Het Grote Werk (grotewerk.mp3 3,23 Mb)
Oost Nederlands Kamertjeskoor van Mariette Effing
 

 
Klik hier voor 
meer weersinformatie.