Dagboekje Weerstation Losser, jaar 2021

Rode regels betekenen warmte records!
Blauwe, koude records.

Jaren:  2003    2004    2005   2006    2007  2008   2009   2010   2011   2012   2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020   2021

01 jan: We begonnen het nieuwe jaar met een dichte mist. die spoedig verdween, de zon kwam zelfs nog even te voorschijn. Een lichte bui liet 0.6 mm achter.
02 jan: vandaag heb ik de database bij kunnen werken, ook dit nieuwe jaar heb ik in  kunnen voeren.Waterkoude dag met nuendan wat lichte regen.
03 jan: Na gezoek dagboekje pagina aan de praat. Weerstation temperatuur gedeelote uitgevallen battereien leeg? Wachten is wat zon. Sinds gisteren pijn in de rug!
04: Jan Ook vandaag enkele mm met een oostelijke stroming. Geen enkele vlok sneeuw gezien. Echt waterkoud weer. Batterei weerstation vervangen. Naar de dokter geweest met rug klachten.
06: Interview door jounalist v an Trouw. Ook viel vanmiddag dde eerste sneeuw an deze winter stelde bijna niets voor.
07 jan: Interview in de krant en op Facebook. Kwamen veel reakties op binnen.Er valt steeds minder vaak sneeuw, weeramateur Johan (85) ziet het met lede ogen aan | Trouw
08 jan: Ook vandaag koud , neerslag 2.7 mm.Veel reaktie op artiekel in Trouw.
09 jan: De dag begon met mist, verder nog koud januariweer. Licht vorst in de nacht.
10 jan: Vanmorgen zat er zelfs strenge vorst in de pluim. Ben benieuwd hoe dat verder zal gaan.
11 jan : Bijzonder waterkoud voor het gevoel. Opnieuw een zonloze dag. Op nieuw virtuele winter kaartjes.
12 jan: Ochtend aftapping 13.3 mm  na een  zeer zachte nacht 9.9 graden. Weerstation op hol geslagen en schoongemaakt.
13 jan: Zonnige ochtend maar veel wind. Bastion met strenge kou  bouwt zich op boven noord en oost Europa
14 jan: Opnueuw koude dag net geen vorst en 1 uur zon.
15 jan: Voor de tweede keer enkele vlokken korrelsneeuw  deze winter.
16 jan: Eindelijk wat sneeuw in  de avonduren. Bijna geen vorst.
17 jan: Sneeuwdek 2 a 3 cm daar waren laat in de namiddag nog resten van over. Het stelde niet veel voor maar de kranten stonden er vol van.
18 jan: Leuke rustige verjaardag. Groete bos bloemen Hilbrand en Mariette. Eerst was Eric er en avonds Peter en Hedwig op bezoek heel rustig gepraat. Rebooting the console - Davis Weather Stations Knowledgebase - 1 (manula.com)
19 jan: Heel de dag regen neerslag 18.7 mm Avonds telefoontje van Juliet en Joris.
20 jan: Eindelijk een lichtpuntje, de zon scheen en de temperatuur kwam zelfs boven 10 graden uit.
21 Jan: Eindelijjk weer wat zon maar ook wat regen ruim 2 mm. Scherp koufront met zware winstoten richt wat schade  aan. Zelf niet van gemerkt.
22 jan: Een koufront ging gepaar met een smalle aktieve buienlijn en bracht bijna 14 mm neerslag. Koude wind met wat zon.
23 jan: Droog maar v rij koud met wat zon.
24 jan: Pak sneeuw in Limburg. Na de middag vrij zonnig met fraaie wolkenluchten.
26 jan: Weerstation  besteld bij het Weerhuisje. Neerslag 5.7 mm. Geen  sneeuw gezien.
27 jan: Echt waterkoud. Voor de middag wenterse buien me. regen sneeuw en hagel.
28 jan: Weerstation aangekomen, laat het 24 uur staan i,v,b, met covid. Bijna heel de dag regen.
29 jan; Vandaag het nieuwe weerstation gebruiks klaar gemaakt en samen met Paul Scholten een tijdelijke plek gegeven. Vandaag een koude oostenwind.
30 jan: Koude dag.
31 jan: Voor het eerst sinds lange tijd in de ochtend weer eens matige vorst v erder een  prachtige winterzondag met heel veel zon.. De wind laat het afweten van het nieuwe weerstation.

Januari 2021 is een natte maand  geworden met te weinig zon en ongeveer een normaal januari gemiddelde.
De winter heeft tot nu toe een etmaalgemiddelde  van 4 graden tegen 3.8 graden volgens de nieuwe gemiddelde. Het jaar 2021 is dus iets aan de koude kant begonnen. Er is geen en enkel dagrecord gebroken. Als ik goed heb geteld is het tot 15 vorstdagen gekomen.
https://www.weerstationlosser.nl/index.php?pid=4&datum=2021-1


01 feb: Ook vandaag blijft de vorst grens in de buurt.
02 feb: Ook vandaag weer een zonloze dag. Zachtere lucht beweegd heel langzaam naar het noorden. Heel de middag en avond grote temperatuur tegenstellingen in de regio.
03 feb: Gesprek met een journalist van Tubantia o ver de spannende weersituatie. Week vol sneeuw en vrieskou in Twente op komst? 'Er is iets bijzonders aan de hand' | Losser | tubantia.nl
04.feb: Mooie rustige februaridag met flink wat zon.
05 feb: Opnieuw een goede februari dag.
06 feb: Heel de dag al een zeer koude oostenwind later op de avond invallende vorst en lichte sneeuw.
07 feb: Een compleet poollandschap. Hoge driftsneeuw en temperatuuren ver onder nul. 15 cm sneeuw, sneeuwduinen van  meer dan een halve meter. Dit heb ik nog nooit meegemaakt. Een complete sneeuwstorm.
08 feb: Ook vandaag nog lichte sneeuw bij ruim 5 graden onder nul. Sneeuwhoogte nu tussen 15 en 20 cm. En dergelijk weertype kan ik mij hiet herinneren dat ik dit ooit heb meegemaakt.
09 feb: Ook vanmorgen begon de dag met sneeuw. Maar doordat het even helder was heeft het enige tijd streng gevroren tot -13 graden.Grasminimum sensor op Twente weer onder de stuifsneeuw net als in december 2010
10 feb: Slechts lichte vorst in de nacht en ochtend. Voor de middag nog wat lichte sneeuw. Auto sneeuwvrij gemaakt en strartte gelukkig normaal op.
11 feb: Onderzoek Uroloog van de blaas was niets aan de hand. Vanmorgen strenge vorst, gepekelde straten waar daardoor verradelijk glad. Prachtige dag met veel zon. Op Twente een koudegolf.
12 feb: Opnieuw strenge vorst. Nu 5 dage een een stuk on der nul waarvan drie nachten met strenge vorst. Corona prik opgehaald in Alemelo Eric vergezelde ons.
13 feb: Ook de afgelopen  nacht weer strenge vorst hier in de tuin-14.4 graden; laagste temperatuur in deze sneeuwwinter periode, overdag hier in de tuin iets boven nul. Sneeuwdek nog ongeveer 10 cm.
14 feb: Ook de afgelopen nacht weer strenge vorst -11.9 graden. Poging om computer met het weerstation te verbinden mislukt.
15 feb: Enkele mmm neerslag. Dooi zet door. Ruim boven nul. Neerslag 8 mm en nog een sneeuwdek van 8 cm. Ma van de onderste treden van de trap gevallen. Gelukkig niets gebroken.
16 feb: Nog sneeuwdek van 8 cm, maar in de middag werd  het10.2 graden.
17 feb: Opnieuw ruim boven 10 graden. Heerlijk nu de sneeuw verdwenen is hoeft van mij niet terug te komen kan weer fatsoenelijk fietsen. Ma nog heel de dag in bed. Windroos werkt nu ook, zelf ingesteld!
18 feb Mooie februari dag 13 graden. In de avond uren wat regen. Friede ligt nog steeds in bed  met een zeer pijnlijk rechterzij.
19 feb: Deze dag slaan we over.
20 feb: Prachtig begin van de dag. In1990 is het op 20 februari al eens 16.6 gradfen geweest op Twente. Vandaag met 16.3 graden net geen datum record.
21 feb: Nieuw dateum record voor Twente van 15.1 in 1991 naar 18 graden in 2021. Eerste daumrecord van 2021
22 feb: Ook vandaag is het nog nooit zo warm geweest. Tweede datumrecord van 2021
23 feb: Derde datum record 18. 3 graden.
24 feb: Twente hoogste minimum temperatuur Nederland 11.4 graden. Vandaag hoogste lente temperatuur in de winter 18.7 graden. Vierde datumrecord.
25
feb: Vandaag nog een hoge temperatuur17.4 graden, maar geen datumrecord. Het zonnigste station van ons land. Zesde dag m et een maxinum vaan 15 graden op hoger.
26 feb; Ma heeft hulp van Maartje. Temperatuur een heel stuk lager dan gisteren. Het lijkt er op dat het KNMI en Weerplaza langs elkaar heen werken. Er zitten grote verschillen in de waarden.
27 feb: Groot deel van het land nachtvorst op Twente niet. Februari aan de zonnige kant. Eric monteerd handgrepen langs de trep en in de douche. Joris even bij zijn Oma.
28 feb: Dag begint met mist en een tempertuur iets onder het vriespunt. Ma op eigen gelgenheid de trap af en weer naar boven. Jochem belt op en heeft een lang gesprek met oma.

Februari is een heel bijzondere maand geworden met een koudegolf  van 7 dagen en vier datum warmte records. Er viel weer eens een dik pak neeuw met compleet met stuisneeuw en duinen. Dit heb ik men hele leven nog niet meegemaakt!
https://www.weerstationlosser.nl/index.php?pid=4&datum=2021-02-0101 maart: Mooi begin van de lente vooral na de middag veel zon.
02 maart: Vandaag een prachtige dag met nog 17 graden.KNMI - Noordenwind speelt met ons lenteweer
03 maart: Voorlopig de laatste warme lentedag 15 graden.
04 maart: Eerste zonloze dag van maart. Veel kouder dan gisteren en in de namiddag wat heel lichte motregen.
05 maart: Dag begint met lichte vorst, op Twente vlak boven het gras bijna -10 graden.
07 maart. Derde etmaal met bijna matige vorst. Vlak boven het gras op Twente bijna drie keer strenge vorst. Vandaag bovendien weinig zon.
08 maart: Ook vandaag weer een zonloze dag maar het bleef droog. Friede loopt steeds nbeter en speelt weer even piano. Data logger werkt en komt  morgen terug van de test.
09 maart: Datalogger is goed door de test gekomen, Van Aie een tip ontvangen.
10 maart: Opnieuw een zonloze dag. Systeem beheerder zegt de tip van Arie heb ik al uitgeprobeerd.
11 maart: Eerste onweer van 2021 Vandaag twee buien met hagel.
12 maart: Niet veel bijzonders te melden. Friede loopt naar haar val weer!
13 maart: Opnieuw een bui met hagel zware windstoten en 12 mm
14 maart Heel veel wind met buien onweer en hagel aar toch nog 10 graden .
15 maart: Nog enkele buitjes en iets kouder. In de avond run plotseling lente?
16 maart; Droge dag en met de Vantage Pro 11.8 graden in de tuin en 10.1 graden op Twente.
17 maart: Neerslag smorgens 2.5 mm en overdag droog met zonnige perioden maar erg fris. Beslissing, we nemen  een traplift.
18 maart: Ook vanmorgen veel te koud voor de tijd van het jaar. Twente -2 op 10 cm boven en het gras zelfs -5.2 graden. Koude donderdag.
19 maart: Vandaag 2e prik gehad in Almelo.Joris was onze begeleider Gisteren contact met Sybe. Over 14 dagen komt hij waarschijnlijk langs om de Vantage Pro een de computer te koppelen.
20 maart; Of er in de tweede corona prik ook een slaapmiddel zit dat moet haast wel want ik heb in lange tijd overdang niet meer zo diep gelapen.
                Het weer, koud maar droog de dag begon  zonnig met lichte en matige vorst vlak boven het gras.
21 maart: Ook vandaag weer een koude maartdag, veel wind en weinig zon.Toch nog weer 1.5 mm neerslag.
22 maart: Vandaag al iets zachter. Drukte in Huize Effing Belastingaangifte 2020 en we hebben ons een traplift laten aanmeten. We zijn van plan  om hier voorlopig nog te blijven wonen wonen.
                Ondertussen is de nieuwe Vantage Pro nog steeds niet aan de computer gekoppeld.
23 maart: 24 25 maart nog steeds te koud  voor de tijd van het jaar maar aan de droge kant.
24 maart Lichte vorst -1.2 grden.
26 maart: Mooi voorjaarsdag tuin gedaan weerstationverplaatst en voor de eerste dit jaar gras gemaaid.
27 maart: Zware bui met windstoten onweer en hagel. Voor de derde keer deze maand onweer.  Vantage Pro nog steeds niet aqan de computer gekoppeld.
28 maart: Zeer matige zondag. Niet buiten de deur geweest. Baterijen bijna leeg Vantage Pro. Stroom niet goed aangesloten.
29  maart: Prachtige voorjaarsdag bijna 20 maar hier in de tuin 21 graden. Berichtje naar Davis in Amerika dat de nieuwe Vantage pro zich zo  moeizaam aan Window 10 laat koppelen.
30 maart: Zonnigste maart dag tot nu toe. Maximum temperatuur nieuwe Vantage  Pro 23.7 graden.
31 maart: Net geen zomerse dag met 24.4 graden. In de bebouwde kom wel met 25.8 graden. Wel een  nieuw datumrecord.

Maart was geen bijzondere maand Vrij zonnig aan de droge kant en eindigde iets boven de norm.
https://www.weerstationlosser.nl/index.php?pid=4&datum=2021-3

01 april: Zonnig maar heel stuk frisser dan gisteren. Ook vandaag v oor begin volgende week sneeuwbuien in de verwachting.
02 april: Vandaag haalde de temperatuur de 10 graden niet. Traplift in het trappenhuis.
03 april: Meevallend weer zonnig en ruim boven 10 graden.
04 april: Vandaag weer onder tien graden, de wind voelde buitengewoon koud aan.
05 april: Eerst regen en hagel later overgaand in sneeuwbuien. Alleen op Twente tijdens de buien even onder nul op de amateurstations niet. Zijn op de oude vliegbasis de sensoren gevoeliger?
06 april: Heel de dag hagel sneeuwbuien. V ooral na de middag erg aktief.. In de nachten veelal temperatuur iets onder nul.
07 april: Vooral na de middag enkele aktieve hagelbuien. Hagelstenen prachtig wit lang niet gezien wit en een cm. Je werd er niet nat van maar het waaide best. Stoot 17 meter per seconde oude vliegbasis.
08 april: Opnieuw lichte nachtvorst.
09 april: Temperatuur liep vandaag op naar 13.5 graden.
10 april: Vooral na de middag wat regen en smerig waterkoud. Nog geen 8 graden. April valt heel erg tegen. Vandaag tot 20.00 uur 7.9 mm regen.
11 april: Veel te koud met maar 7 graden.
12 april: Ook vandaag nog te koud er vielen winterse buien zelfs met sneeuw.
13 april: Ook vandaag weer kouud nog geen 10 graden.
14 aprilą Opnieuw matige vorst vlak boven het gras. Rond het middaguur enkel verdwaalde hagelkorrels. Ook vandaag werd de 10 graden niet gehaald.
14 aprilą Opnieuw matige vorst vlak boven het gras. Rond het middaguur enkel verdwaalde hagelkorrels. Ook vandaag werd de 10 graden niet gehaald.
15 april: 16 april matige vorst op 10 cm beven het gras. Wordt april een zeer koude maand?
17 april: Eindelijk temmperaturen die bij de tijd van het jaar passen. Door het zonnige karakter  van he weer is er veel stroom door de zonnepanelen geproduceerd.
18 april: Mooie april temperatuur in de tuin 18.8 graden .
19 april: Dag begint met een bui 2.8 mm. Bijna 17 graden, groeizaam weertje.
20 april Voorlopig laatste zachte voorjaarsdag 19.6 graden. Warmste aprildag an de maand?
21 april: Vandag a[ een stuk frisser.
22 april: Een heel stuk frisser maar droog. 14e dag  met grondvorst op Twente.

23 april: Urenlang  bezig ge\weest om het weerstation aan de gpmputer tekoppelen. Zonder resultaat.
24 april: Achtiende dag  met grondvorst op Twente. Lijkt mee een kouderecord.
25 april: Negentiende dag met grondvorst en met een bewolkte ochtend.
26 april: Opnieuw zware nachtvorst 15e april dag met nachtvorst.
27 april Net geen vorst in de hut, heel de dag een  sterk drogende oostenwind en rond 15 graden.
28 april: Onieuw wat vorst aan de grond maar overdag prachtig tot 20 graden. Adere datalogger serieel maar deze doet het ook niet.
29april: Net in de dubbbele cijfers neerslag 1.4 mm
30april: Opnieuw wat regen 2.2 mm geen nachtvorst meer. April was in meer dan 30 jaar niet meer zo koud. Elf etmalen met een temperatuur onder nul. 22 etmalen met grondvorst. Er viel ruim 356 mm neerslag en de zon  scheen 196.3 uur.
Toch geen echte kouderecords. Op twee dagen sneeuwde het.
https://www.weerstationlosser.nl/index.php?pid=4&datum=2021-4

01 mei: We slaan  maar een  paar dagen ov etrt want ik ben nog steeds m et het weerstation  bezig.
04 mei: Veel wi nd door een  langs trekkende depressie. Voor de eerste keer hulp in de huishouding. Moet consoole opsturen naar het weerhuisje.
05 mei: Console weerstation voor test opgestuurd naar weerhuisje. Een lichte bui met wat hagel, toch geen slechte dag met 10 uur zon op Twente.
06 mei: Nog weinig  veranderingen. Droge dag.
07 mei: Ma voor het eerst weer op de fiets  na haar val van de trap. Na de middag de grote verrassing Erelimaatschap van Hallo Losser. Virtuele toespraak Cia Kroon bergemeester van Losser.
    Verschillende cadeau's ontvangen waaronder een zilveren speld. Een dag om  niet weer te vergeten.
08 mei: Ook vanmorgen weer wat grondvorst. Voooral na de middag wat lichte warmtefront reggen .
09 mei: Plotseling zomerse temperaturen 27 graden na dat het gisteren op Twente nog tot wat vorst kwam.. Een vvan warmste moederdagen  van de laatste jaren.
10 mei: Temperatuur afgelopen nacht in de buurt van 20 graden gebleven. Komt vandaag de console van het weerstation terug? Het displai zou niet goed werken. Groot eerbetoon voor weerman Johan Effing | Hallo Losser
11 mei: Vantage Pro terug uit Hijken. Display was stuk. Virtuele boodschap Burgemeester Cia Kroon van Losser. https://youtu.be/o3nKGVz8j-A
12 mei: Groot deel  de dag met het het station bezig geweest. De windmeter werk deed het niet. Maar aan het einde  van de dagh heeft Ab Gritter mij geholpen om het goed in te  stellen. Mooie meidag.file:///C:/Users/Gebruiker/Desktop/2021TMei(2).xlsx
13 mei: Windmeter weer op het dak. Nu kan ik eindelijk het weerkamertje opruimen. Mooie hemelvaartsdag 20 graden tussen de woningen.
14 mei: Groot deel van de ochtend niet verwachte regen.
15 mei: Twee flinke buien. Neerslag 10.2 mm Nog steeds te koud voor de tijd an het jaar.
16 mei: Vandaag minder buien maar er viel toch nog 4,3 mm . De nieuwe Vantage Pro registreerde 17 graden.
17 mei : Opnieuw veel te koud nneerslaag 4.8 mm.
18 mei: Nog geen verandering. Uit het niets ontstond er een bui met onweer net na het middaguur. Enkele mm neerslag. Etmaal neerslag 6.8 mm. file:///C:/Users/Gebruiker/Desktop/2021TMei(2).xlsx
19 mei: Bui  met en ekel zeer zware onladingen in de namiddag. Electronica voor het eerst dit jaar uitgeschakeld.
20 mei: Eindelijk een droge dag  17.6 graden tussen de woningen.
21 mei: Dag met veel buien. In verschillende apps stond vanmorgen dat het vandaag droog zou blijven.
22 mei: Friede van de fiets gevallen en breekt heup.
24 mei: Friede heeft nieuw heup ge kregen. Avonds op bezoek geweest. Operatie goed lelukt.
25 mei: Mariette naar Friede. In de avond zware regenbui eerder op de dag al onweer.
26 mei: Vandaag flink wat tegen. Mariette breng me flink wat hutspot.
27 mei: Veel regen 17,8 mm Morgen gaat ma naar het verzorgingstehuis in Oldenzaal. Samen mmet Peter gaan we ma verhuuizen.
28 mei: Vandaag hebben we ma  verhuist van het MST Enschede naar het verzorgings tehuis Gereia in Oldenzaqal weer ze waarschijnlijk zes weken zal moeten blijven om aan te sterken.
29 mei: Flinke weersverbetering. Maar eerst nog een koude bewolkte avond.
30 mei: Eindelijk een onbewolkte dag met een nooordoosten wind. De Vantage pro registreerde zelfs 24 graden bij heel veel zon.
31 mei: Eerst bewolkt. Later zonnig en in bebouwde kom nog een zomerse dag. Kleren maar Friede gebracht.
Mei en de hele lente v eel te koud. Eingelijk een heel koud voorjaar zoals die vroegen vaker voorkwamen.

Etmaal gemidelde mei 11 graden tegen 13.2 normeel. Voorjaar 7.8 graden  tegen normaal 9.1 graden. Er viel ruim 110 mm  neerslag tegen normaal in mei  62.4 mm. Lente neerslag   normaal  172.2 normaal  lante 2021 ruim 197 mm Geen enkel datumtecord!
https://www.weerstationlosser.nl/index.php?pid=4&datum=2021-5


01 juni: Begint geweldig. Eerste zomerse dag 25.1 Twente  en 27 .4 weerstation Losser zomer 2021
02 juni: Verrassing de nieuwe vantage pro regstreed 30.6 graden met tuineffect. Op Twente 27.5 graden.
             Ma naar ziekenhuis in Enshede. Ze is volkomen verward. Extreem  laag natriumgehalte in het bloed. Er zijn 4 dokters bij haar geweest. Zeer zware dag gehad samen met Petere die alles regelde.
03 juni: Gaat een kleinbeetje beter met ma. Vandaag erg moe. Vlak na de middag zware bui met onweer 17.4 mm, avonds onweer boven Duitsland.
04 juni: Warme dag 28,8 graden hier in de tuin. Op Twente wat minder 26,5 graden. Juni opend goed  met 4 warme dagen.
05 juni:  In de vroege ochtend pasage  van een onweerstoring, bracht maar 0,8 mm neerslag. Veel frisser dan gisteren.
06 juni:  Ook van daag nog een grijze atmosfeer maar toch nog ruim 17 graden. Het gaat met  ma de goede kant op op. Twee plaatjes gemaakt maar die zijn voor het familiarchief.
10 juni: Van 7 tot 10 juni prachtig droog zomerweer. meest ge matigde zomer temperarturen. Maar op 9 en 10 juni bijna 30 graden hier in de tuin gemeten met de nieuwe Vantage Pro.
11 juni: Vooral in de bebouwde kom warm met ruim 27 graden
12 juni: Vandaag weer een heel stuk frisser met ongeveer 22 graden.
13 juni: Zeer koude nacht met op Twente grondvorst-1.6 graden. Zeer zonnige dag.
14 juni:  Ma verhuist van het MST Enschede naar Greia Oldenzaal ze was bijzonder helder. Zeer warm in de tuin 30.7 graden, Twente  minder 27. 6 graden.
16 juni: Eerste zomerse dag op Twente. hier in de tuin 32..9 graden. Friede zeer helder maar het lopen gaat nog moeilijk. Ook Mariette was er v  en. Peter heeft  me nassie gebracht. Dagrecord.
17 juni: 2edagrecord hier in de tijn 36.2 graden: Twente minder 32.9 graden. Erg onaangenaam weer. Naar ma geweest in Oldenzaal. Ze zag er goed uit en prate erg vlot. Dagrecord
18 juni: Vandaag met 32 graden vierde ytropische dag i.n korte tijd