Zon lijkt een schaars artikel te worden!

Zeer koud winterweer nog ver weg

Vanmorgen waren de kaarten van de Wettercentrale opvraagbaar dan maar naar Kay Zorn of Ventusky er is genoeg te vinden wat de weerhonger kan stillen. Nog steeds hetzelfde beeld een superhoog tot boven 1050 hPa boven Rusland en een stoet van lagedruk gebieden die met zeer zachte lucht over de Britse eilanden naar het zuidelijke poolgebied trekt. Een echte oostelijke stroming met vrieskou kan zich daardoor niet ontwikkelen. Hoogstens wat afgekoelde en vervuilde lucht uit midden Europa met mist of laaghangende bewolking, waterkoud weer.

Richting midden december

Op de kaarten voor midden december zacht zakt het Russische hoog wat verder weg naar het zuidoosten. Daardoor komt er boven midden Europa een zeer zachte zuidelijke stroming op gang die de uit stroom van zeer koude lucht afsnijdt. De winter kan daardoor in onze richting geen vuist maken. Dat is maar goed ook met de hoge prijzen voor energie.

Gisteren

Met het weer van gisteren waren we snel klaar. Het regende bijna de hele dag licht en toch maar 3.2 mm Het maximum kwam op beide stations nog boven 8 gaden uit. De zon hebben we ook gisteren niet gezien. Het front met de zachte lucht vormde eigenlijk de begrenzing met het koude hogedrukweer op het continent.

De wintermeeting

Het bekijken van de wintermeeting is echt de moeite waard want we zien hier ambachtelijke meteorologen en weeramateurs aan het werk die zich dagelijks met het weer bezighouden. Het werkelijk de moeite waard om het te bekijken. (Wintermeeting W ’23 (opent in nieuw venster))

Door Johan Effing

Ben miijn hele leven als hobby met het weer bezeig geweest. In januari word ik 88 jaar en probeer het nog een poosje vol te houden.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap