Staan we aan het begin van een winterse december?

Aan het begin van de meteorologische winter dacht ik gisteren even kaarten te hebben gezien die we ook bij de aanvang van de laatste Elfstedenwinter te hebben gezien. Hoge druk van Groenland dat zijn invloed uitbreidt naar het zuidoosten. Vanmorgen had ik de indruk dat dit nog steeds kan gaan gebeuren waardoor het in grote delen van Europa tot zelfs in Spanje kan gaan vriezen.

Tot in Spanje winters?

Vanmorgen een kaartje dat het rond half december daar tot vorst kan komen. De weerkaarten zien er inderdaad echt winters uit. Oost-Europa kan dan vol lopen met strenge vrieskou waar we later in de maand dan iets van mee zouden kunnen krijgen. Maar zo ver is het nog lang niet. In de weerkeuken kan er zo van alles veranderen.

Korte termijn

Voor de korte termijn verandert er nog niet zoveel. Het waterkoude vochtige weer zal nog gevoeliger worden. In het weekend zou er wel eens wat motsneeuw naar beneden kunnen komen. Net als dat vroeger bij vergelijkbare weersituaties wel eens gebeurde.

Gisteren

Gisteren kwam er toch nog weer 0.4 mm naar beneden. Daardoor liep de november hoeveelheid op naar 50.4 mm November kwam daardoor bij het rijtje van de droge maanden van 2022 terecht. De laatste 12 dagen viel er elke dag een kleine hoeveelheid regen. Eergisteren al de melding uit Losser dat november ruim 2 graden te zacht is verlopen. Vandaag kwam de zon er niet aan te pas. Vandaag ga ik, als de cijfers van Twente op het net staan november en de herfst bewerken. De zonuren van Twente verwerk ik altijd in de klimaatbestanden van weerstation Losser.

Sneeuwval in november door de jaren heen.
Mooi kaartje.

Door Johan Effing

Ben miijn hele leven als hobby met het weer bezeig geweest. In januari word ik 88 jaar en probeer het nog een poosje vol te houden.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap